Brief regering; Zes-jaarlijkse nationale rapportage Vogel- en Habitatrichtlijn, publieksversie rapportage Biodiversiteitsverdrag en Nederlandse vertaling IPBES-rapport - Biodiversiteit

Deze brief is onder nr. 131 toegevoegd aan dossier 26407 - Biodiversiteit.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Biodiversiteit; Brief regering; Zes-jaarlijkse nationale rapportage Vogel- en Habitatrichtlijn, publieksversie rapportage Biodiversiteitsverdrag en Nederlandse vertaling IPBES-rapport
Document­datum 17-12-2019
Publicatie­datum 09-01-2020
Nummer KST26407131
Kenmerk 26407, nr. 131
Commissie(s) Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

26 407

Biodiversiteit

Nr. 131    BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN

VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 17 december 2019

Hierbij ontvangt u drie rapportages over de status van de natuur in Nederland en in de wereld1. Ten eerste gaat het om de zes-jaarlijkse nationale rapportage van de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn, conform het verzoek van uw commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 9 december jl. Ten tweede om de publieksversie van de zesde Nationale Rapportage aan het verdrag tot behoud van de Biologische Diversiteit. De officiële versie van deze rapportage ontving uw Kamer in juli 2019 (Kamerstuk 26 407, nr. 128). En ten derde om de geaccrediteerde Nederlandse vertaling van de hoofdboodschappen van het Global Assessmen on Biodiversity and Ecosystem Serices van het Intergovernmental Platform on Bodiversity and Ecosystem Services (IPBES). Een appreciatie van dit rapport ontving u van mij op 7 oktober jl. (Kamerstuk 26 407, nr. 130).

De zesde jaarlijkse VHR rapportages

De zes-jaarlijkse rapportages van de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn zijn door Nederland ingediend bij de Europese Commissie. Na een concept-fase, waarin vragen van de Europese Commissie over deze rapportages zijn beantwoord, zijn de rapportages sinds 1 november jl. definitief. Met deze nationale rapportages stelt Nederland de status van vogels en de staat van instandhouding van de soorten en habitattypen van de Habitatrichtlijn vast.

De rapportages bestaan uit meerdere databases. Sinds 1 november jl. zijn de databases toegankelijk via Europese websites:

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-26407-131 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

  • State of Nature 2020 (globale informatie over alle lidstaten):

https://www.eea.europa.eu/themes/biodiversity/state-of-nature-in-the-

eu/state-of-nature-2020

De rapportages zijn in een verplicht EU-format geüpload en daardoor vrij technisch van aard en minder goed toegankelijk. Ik zal om die reden begin volgend jaar een brochure met een duiding van de uitkomsten met uw Kamer delen.

Consistent beeld

Deze drie rapportages brengen een consistent beeld naar voren: voor bepaalde vogels, soorten en habitattypen zijn positieve ontwikkelingen zichtbaar, maar gemiddeld genomen gaat het niet goed met de natuur in Nederland. Dit onderstreept het belang van het voeren van robuust en geïntegreerd natuurbeleid. De resultaten van de rapportages zal ik meenemen in mijn nationale- en internationale beleid in de komende jaren.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

C.J. Schouten

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 26 407, nr. 131 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.