Brief regering; Voortgang project Bouwtechnische verbetermaatregelen brandveiligheid en bouw schiethuis KCT - Defensienota

Deze brief is onder nr. 48 toegevoegd aan dossier 34919 - Defensienota.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Defensienota; Brief regering; Voortgang project Bouwtechnische verbetermaatregelen brandveiligheid en bouw schiethuis KCT
Document­datum 20-12-2019
Publicatie­datum 30-12-2019
Nummer KST3491948
Kenmerk 34919, nr. 48
Commissie(s) Defensie (DEF)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

34 919

Defensienota

Nr. 48

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 20 december 2019

Tijdens het Algemeen Overleg Vastgoed van 26 november jl. heb ik u toegezegd u op de hoogte te houden van de voortgang van het aanpassen van de legeringsgebouwen - die onder toezicht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vallen - aan de vigerende brandveiligheidseisen. Via deze weg informeer ik u over de laatste stand van zaken van het project Bouwtechnische verbetermaatregelen brandveiligheid. Tevens benut ik deze brief om u een korte update te geven over de bouw van een eigen schiethuis voor het Korps Commandotroepen (KCT) naar aanleiding van het OvV-rapport «Lessen uit schietongeval Ossendrecht».

Project Bouwtechnische verbetermaatregelen brandveiligheid

In het Defensie Projecten Overzicht van 17 september jl. (Kamerstuk 27 830, nr. 292) en tijdens het AO van 26 november heb ik u reeds laten weten dat enkele legeringsgebouwen onder toezicht van ILT niet voor eind 2019 zullen zijn aangepast. De reden hiervoor is dat een aantal gebouwen, die gesloopt of afgestoten zouden worden, als gevolg van de «no regret» maatregelen uit de Defensienota 2018 alsnog zijn toegevoegd aan het project. De uitvoeringstermijn van het project is hierdoor aangepast.

Per eind 2019 zijn 211 van de 225 gebouwen aangepast; voor veertien gebouwen is het project nog in uitvoering. Tien van deze veertien gebouwen zijn in de tweede helft van 2020 gereed. Eén gebouw betreft een legeringsgebouw op de Marinekazerne Erfprins in Den Helder. Dit gebouw is in 2021 gereed en tot die tijd niet in gebruik voor legering. Voor drie gebouwen op Schaarsbergen wordt vanwege de staat van de gebouwen een besluit voorbereid voor vervangende nieuwbouw met het doel deze in 2022 op te leveren. De planning voor de aanpassing van legeringsgebouwen vallend onder gemeenten is ongewijzigd. Zoals nu voorzien zijn eind 2020 al deze legeringsgebouwen, inclusief de gebouwen in Duitsland, aangepast. Eind 2021 is ook de legering in het Caribisch gebied aangepast (zie ook het Defensie Projecten Overzicht d.d. 17 september jl., Kamerstuk 27 830, nr. 292).

kst-34919-48 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

In november jl. heeft ILT de veertien gebouwen geïnspecteerd om de brandveiligheid en in het bijzonder de vluchtveiligheid te controleren. Tijdens deze inspecties is geconstateerd dat één van de gebouwen op Schaarsbergen niet in gebruik kan blijven voor legering. Omdat dit gebouw slechts incidenteel als reservecapaciteit voor legering werd gebruikt, levert het geen problemen op wanneer dit gebouw niet meer voor legering wordt gebruikt. Daarnaast komt uit de inspecties naar voren dat, naast handhaving van de reeds gehanteerde interim-maatregelen, voor sommige gebouwen aanvullende interim-maatregelen benodigd zijn om de vluchtveiligheid te garanderen en de gebouwen te kunnen blijven gebruiken.

Vanaf 2020 zal Defensie met inachtneming van de huidige en de door ILT benoemde aanvullende interim-maatregelen daarom twaalf legeringsge-bouwen in gebruik houden. Eén gebouw op de Marinekazerne Erfprins, zoals hiervoor beschreven, en één gebouw op Schaarsbergen worden daarmee niet meer voor legering gebruikt. Het betreffende gebouw op de Marinekazerne Erfprins staat tot aanpassing leeg, het betreffende gebouw op Schaarsbergen wordt nog wel gedeeltelijk als kantoorruimte gebruikt. De reeds gehanteerde maatregelen (zie ook de Kamerbrief Voortgang project Maatregelen brandveiligheid legeringsgebouwen d.d. 21-12-2018, Kamerstuk 33 763, nr. 148) betreffen de inzet van extra ingehuurde bedrijfshulpverlening tijdens de avond- en nachturen, zodat bij een calamiteit direct kan worden ontruimd. Verder zijn overal brandmeldinstal-laties aanwezig. Hierop vindt extra controle plaats. De aanvullende maatregelen betreffen bijvoorbeeld het verbeteren van de conditie van de vluchtwegen (met name trappenhuizen) en het houden van extra ontruimingsoefeningen.

Defensie en het RVB blijven zich ten volle inspannen om alle legeringsgebouwen, vallend onder ILT en onder gemeenten, op de vigerende brandveiligheidseisen te krijgen.

Update uitvoering bouw van een eigen schiethuis KCT

Naar aanleiding van het OvV-rapport «Lessen uit schietongeval Ossend-recht», waarbij de OvV de aanbeveling deed om op korte termijn de bouw van een eigen schiethuis voor het KCT te realiseren, is Defensie de voorbereidingen hiervoor gestart. Op 16 januari jl. heb ik u per brief (Kamerstuk 35 000 X, nr. 81) geïnformeerd over de voortgang van de maatregelen die naar aanleiding van het OvV-rapport zijn genomen. Ik gaf toen aan dat er is gekozen voor twee sporen: het verkrijgen van een tijdelijke schietfaciliteit, als tussenoplossing, en het realiseren van een nieuw, permanent schiethuis. Daarbij is toen benoemd dat de exacte datum van ingebruikneming van de definitieve schietbaan nog niet bekend is, maar dat ingebruikneming niet voor 2022 wordt voorzien.

Vanwege de stikstofproblematiek en problemen die samenhangen met de vergunningverlening staat de planning echter stevig onder druk en is het moment van oplevering op dit moment zeer onzeker geworden. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe planning en onderzocht welke consequenties dit precies heeft. Ik zal u begin volgend jaar nader informeren over de nieuwe planning.

De Staatssecretaris van Defensie,

  • B. 
    Visser

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 34 919, nr. 48 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.