Brief regering; Reactie op de nader gewijzigde motie Belhaj c.s. over het beschermingsbeleid voor tolken (35300-X-45) - Vreemdelingenbeleid

Deze brief is onder nr. 2573 toegevoegd aan dossier 19637 - Vreemdelingenbeleid i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vreemdelingenbeleid; Brief regering; Reactie op de nader gewijzigde motie van de leden Belhaj c.s. over het beschermingsbeleid voor tolken (Kamerstuk 35300-X-45)
Document­datum 18-12-2019
Publicatie­datum 24-12-2019
Nummer KST196372573
Kenmerk 19637, nr. 2573
Commissie(s) Justitie en Veiligheid (JV)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

19 637

Vreemdelingenbeleid

Nr. 2573    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN

VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 december 2019

Op 12 november jl. heeft uw Kamer een motie aangenomen van de leden Belhaj (D66), Voordewind (CU), Bosman (VVD), Van Helvert (CDA), Diks (GL) en Karabulut (SP) over het beschermingsbeleid voor tolken uit Afghanistan.1 Mede namens de Minister van Defensie en de Minister van Buitenlandse Zaken reageer ik hiermee op die motie.

In de motie verzoekt de Kamer de regering, het beschermingsbeleid voor tolken in lijn te brengen met de EASO Country Guidance over Afghanistan en hen als systematisch vervolgde groep aan te merken, en wanneer Defensie bij toekomstige militaire missies tolken behoeft, de voorkeur te geven aan het werken met tolken die een contract hebben met de Nederlandse Staat en daarin vast te leggen dat zij bescherming verdienen wanneer zij in direct en persoonlijk gevaar komen.

Naar aanleiding van het algemene ambtsbericht dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken in maart 2019 over de veiligheidssituatie in Afghanistan uitbracht heeft uw Kamer op 1 juli jl.2 een brief ontvangen over aanpassingen in het landgebonden asielbeleid voor Afghanistan. Uit het ambtsbericht blijkt dat burgers die geassocieerd worden met - of die beschouwd worden als ondersteunend aan - de Afghaanse regering, pro-regering gewapende groepen, het Afghaanse maatschappelijk middenveld en de internationale gemeenschap in Afghanistan, waaronder internationale strijdkrachten, extra risico lopen op gericht geweld van met name de Taliban en ISKP Dit is reden geweest om deze groep aan te merken als risicogroep. Een persoon die tot deze risicogroep behoort, kan indien er sprake is van geloofwaardige en individualiseerbare verklaringen, met geringe indicaties aannemelijk maken dat zijn problemen die verband houden met één van de vervolgingsgronden leiden tot een

1    Nader gewijzigde motie met Kamerstuk 35 300 X, nr. 44 ter vervanging van motie met Kamerstuk 35 300 X, nr. 32

2    Kamerstuk 19 637, nr. 2507

kst-19637-2573 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

gegronde vrees voor vervolging. De update van de EASO Country Guidance over Afghanistan gaf geen aanleiding het risicogroepenbeleid aan te passen.

Het overgrote deel van uw Kamer verzoekt de regering om het beleid ten aanzien van tolken uit Afghanistan aan te passen. Het kabinet heeft besloten om conform de motie, systematische vervolging aan te nemen voor tolken die hebben gewerkt voor internationale militaire missies in Afghanistan. Dat betekent dat personen die tot deze categorie behoren voor bescherming in Nederland in aanmerking komen, tenzij het asielverzoek kan worden afgewezen bijvoorbeeld omdat er verboden gedragingen zijn gepleegd als bedoeld in artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag, een andere lidstaat verantwoordelijk is op grond van de Dublinverordening of er sprake is van een veilig derde land. Daarnaast wordt het verzoek overgenomen dat in de motie is gedaan met betrekking tot tolken die voor toekomstige Nederlandse militaire missies in Afghanistan zullen werken. In het contract zal worden opgenomen dat zij bescherming verdienen wanneer zij in direct en persoonlijk gevaar komen.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

  • A. 
    Broekers-Knol

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 19 637, nr. 2573 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.