Brief regering; Opzet en planning van het nieuwe tariefstelsel transportsectoren - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2020

Deze brief is onder nr. 88 toegevoegd aan wetsvoorstel 35300 XII - Vaststelling begroting Infrastructuur en Waterstaat 2020 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2020; Brief regering; Opzet en planning van het nieuwe tariefstelsel transportsectoren
Document­datum 17-12-2019
Publicatie­datum 20-12-2019
Nummer KST35300XII88
Kenmerk 35300 XII, nr. 88
Commissie(s) Infrastructuur en Waterstaat (IW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

35 300 XII

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2020

Nr. 88

BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 17 december 2019

Op 11 november jl. heb ik u geïnformeerd over de internationale benchmark tarieven transportsectoren (Kamerstuk 35 300 XII, nr. 80). In deze brief informeer ik u nader over het vervolg met betrekking tot de opzet en planning van het nieuwe tariefstelsel transportsectoren.

Stelselherziening

In Nederland is nu sprake van grote differentiatie in het huidige stelsel dat bestaat uit meerdere regelingen en in totaal ruim 600 tarieven voor de verschillende IenW-sectoren kent. Het huidige stelsel wordt zowel juridisch als bedrijfsmatig als complex en ondoorzichtig ervaren.

Het nieuwe tariefstelsel zal het aantal tarieven en tariefregelingen drastisch terugbrengen en introduceert een nieuwe opbouw van de tarieven. De nieuwe tariefregeling wordt daarmee eenvoudiger, beter uitlegbaar en transparanter.

Voor het ontwerpen van het nieuwe stelsel is het kabinetsbeleid op basis van het interdepartementale rapport Maat houden 2014 leidend.1 Op basis hiervan mogen de kosten voor de dienstverlening waar de stelselherziening betrekking op heeft, worden doorberekend. Mijn uitgangspunt voor het nieuwe stelsel is om tarieven te hanteren die de kosten dekken. De situatie waarbij tarieven niet zuiver op de kostprijs zijn gebaseerd vind ik voor Nederland onwenselijk en wil ik daarom niet in stand houden.

Bij de inwerkingtreding van het nieuwe stelsel zullen tarieven die op dit moment boven de kostprijs liggen in één keer verlaagd worden naar een kostendekkend niveau. Dit betreft onder meer het tarief voor de digitale tachograafkaart, dat dan wijzigt van 101 euro naar 92 euro (prijspeil 2020).

1 Rapport van de interdepartementale werkgroep Herziening Maat houden, bijlage bij Kamerstuk 24 036, nr. 407.

kst-35300-XII-88 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Tegelijk zal bij de ingang van het nieuwe stelsel met een eerste stap een verhoging van alle niet kostendekkende tarieven plaatsvinden, en in de jaren daarna zullen deze tarieven geleidelijk verder omhoog gaan naar kostendekkend niveau.

De stelselherziening en de ermee gepaard gaande verlaging en verhoging van tarieven staat los van de nu lopende jaarlijkse bijstelling van de tarieven per 1 januari 2020 voor de inflatie en efficiency-verbetering van Kiwa.

Vervolg

Zoals in mijn brief van 11 november aangegeven start begin 2020 de (internet) consultatie voor de stelselherziening. Ik zal u op dat moment hierover informeren. Voorafgaand aan de internetconsultatie worden tevens de sectoren nog nader geïnformeerd over opzet van het nieuwe stelsel en het verdere proces.

Na de internetconsultatie zal ik u informeren over mijn voorgenomen besluit na verwerking van de zienswijzen in de regeling. Ik ga ervan uit dat de nieuwe regeling per 1 juli 2020 in werking kan treden.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

  • C. 
    van Nieuwenhuizen Wijbenga

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 35 300 XII, nr. 88 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.