Brief regering; Aanhouding van Ridouan T. voortvluchtige verdachte in een aantal belangrijke Nederlandse strafrechtelijke onderzoeken - Bestrijding georganiseerde criminaliteit

Deze brief is onder nr. 263 toegevoegd aan dossier 29911 - Bestrijding georganiseerde criminaliteit.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Bestrijding georganiseerde criminaliteit; Brief regering; Aanhouding van Ridouan T. voortvluchtige verdachte in een aantal belangrijke Nederlandse strafrechtelijke onderzoeken
Document­datum 17-12-2019
Publicatie­datum 18-12-2019
Nummer KST29911263
Kenmerk 29911, nr. 263
Commissie(s) Justitie en Veiligheid (JV)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

29 911

Bestrijding georganiseerde criminaliteit

Nr. 263    BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 17 december 2019

Gisteren heeft de politie in Dubai bekendgemaakt dat de heer Ridouan T., voortvluchtige verdachte in een aantal belangrijke Nederlandse strafrechtelijke onderzoeken, waaronder het onderzoek Marengo, in Dubai is aangehouden.

De politie en het Openbaar Ministerie hebben in een gezamenlijke persconferentie uitgelegd hoe omvangrijk en intensief hun gezamenlijke zoektocht naar deze verdachte is geweest. Het werk van zo'n 100 rechercheurs en de inzet van de meeste geavanceerde opsporingsmiddelen hebben dit mogelijk gemaakt. Deze aanhouding is een enorme verdienste van de politie en het Openbaar Ministerie. Ik wil alle betrokkenen die hier hard aan hebben gewerkt een groot compliment maken. De aanhouding van Ridouan T. toont aan waar goede internationale samenwerking toe kan leiden. De rol van de Dubai Police was van wezenlijk belang bij deze aanhouding. Ook toont deze aanhouding het belang aan van de inzet van moderne opsporingsmiddelen, zoals digitale interceptie.

Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven de uitlevering te zullen vragen van Ridouan T. Zodra ik het uitleveringsverzoek van het Openbaar Ministerie heb ontvangen, zal ik dit met spoed aanbieden bij de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Ik ben de autoriteiten van de VAE bijzonder erkentelijk voor de uitstekende samenwerking en de inspanningen die zij in deze zaak hebben verricht.

Tot slot, deze aanhouding toont aan dat het van groot belang is in te zetten op een structurele brede aanpak van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. Hetgeen ik in dat verband gisteren aan uw Kamer schreef over de stelsels Bewaken en Beveiligen en getuigenbescherming, is dan ook onverkort van toepassing.

De Minister van Justitie en Veiligheid,

F.B.J. Grapperhaus

kst-29911-263 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 29 911, nr. 263


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.