Brief regering; Bestuurlijk reactie op definitief Bureau ICT (BIT)-advies Eidos - Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Deze brief is onder nr. 651 toegevoegd aan dossier 26643 - Informatie- en communicatietechnologie (ICT).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Informatie- en communicatietechnologie (ICT); Brief regering; Bestuurlijk reactie op definitief Bureau ICT (BIT)-advies Eidos
Document­datum 28-11-2019
Publicatie­datum 05-12-2019
Nummer KST26643651
Kenmerk 26643, nr. 651
Commissie(s) Buitenlandse Zaken (BUZA)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

26 643

Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 651    BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 28 november 2019

Op mijn verzoek heeft het Bureau ICT (BIT) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een toets uitgevoerd op het automatiseringsproject Eidos. Dit project ontwikkelt een nieuw systeem, Kairos, voor de verwerking van visumaanvragen, ter vervanging van het huidige systeem.

De Minister van Binnenlandse Zaken heeft mij het adviesrapport aangeboden, dat u hierbij als bijlage aantreft1. Met deze brief bied ik conform de geldende procedure mijn bestuurlijke reactie aan.

Ik stel de toetsing van dit project bijzonder op prijs en neem de conclusies en aanbevelingen van de BIT commissie ter harte. Ik kan mij vinden in de conclusie dat het ontwerp en de testaanpak nog beter dienen te worden uitgewerkt en dat de huidige tekortkomingen een risico vormen voor de oplevering van het systeem binnen de huidige planning. De BIT commissie adviseert daarom het ontwerp eerst af te maken, de geconstateerde problemen in de testaanpak op te lossen en de planning voor de ingebruikname bij te stellen. Ik neem deze adviezen graag over.

Het ontwerp van Kairos wordt inmiddels verder uitgewerkt, waarbij rekening wordt gehouden met de door de BIT commissie gesignaleerde punten.

Na de invoering van de eerste versie van het nieuwe systeem in april 2019 zijn al verbeteringen doorgevoerd in de testaanpak. Deze waren op het moment van de BIT-toetsing nog niet allemaal geïmplementeerd, maar dat is nu wel het geval.

In samenwerking met de ketenpartners worden de ketentests verder uitgewerkt, zodat de koppelvlakken op representatieve wijze getest kunnen worden zodra deze gebouwd zijn. Alle tests zijn gebaseerd op 4.000.000 aanvragen, een werkvoorraad van 100.000 lopende visumaan-1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-26643-651 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

vragen, 400 gebruikers in totaal en 400 gebruikers die gelijktijdig werken. Dit zijn aantallen die ruim boven de verwachte feitelijke gebruikswaarden liggen.

Mede vanwege het implementeren van de geadviseerde maatregelen is de planning voor de oplevering van Kairos 2.0, het gedeelte voor de Caribische visumaanvragen, bijgesteld. De nieuwe opleverdatum is 7 april 2020. Het uitwerken van een alternatief plan om het huidige systeem voor de verwerking van Caribische visa nog langer in de lucht te houden was in gang gezet, maar op het moment van de BIT-toetsing nog niet definitief vastgesteld. Dat is begin juni 2019 wel gebeurd en de implementatie is inmiddels ter hand genomen. Op dit moment vindt nog de herplanning van Kairos 3.0, voor de Schengen visumaanvragen, plaats. Om alle benodigde verbetermaatregelen te treffen zal de oplevering naar verwachting tussen de 6 en 9 maanden opschuiven. De herplanning zal uiterlijk eind 2019 gereed zijn. Om het mogelijk te maken langer door te kunnen werken met het huidige visumsysteem is geruime tijd geleden gestart met het verlengen van de dienstverleningsovereenkomst met de leverancier. Ook dit proces was ten tijde van de BIT-toetsing nog niet volledig afgerond, maar sinds juni 2019 is het contract tot de zomer van 2021 verlengd.

Ten aanzien van de bevinding dat bepaalde functies niet instelbaar zijn wil ik de volgende kanttekeningen plaatsen. Voor wat betreft het mechanisme waarmee de gebruiker de te verwerken visumaanvragen kan ophalen («fetching») is er inderdaad voor gekozen om dat niet flexibel in te richten. Dat is gebeurd om de integriteit van het visumproces te borgen, waarvoor een duidelijke functiescheiding tussen bepaalde rollen en taken is vereist. Daarnaast is bij de start van de bouw van de applicatie op een aantal andere onderdelen bewust gekozen voor een (tijdelijke) harde codering in de broncode. De benodigde workflowtool, die een flexibele instelling van rollen en taken faciliteert, moest namelijk nog geselecteerd worden. Er is op voorhand rekening mee gehouden dat dit in een latere ontwikkelfase nog tot aanpassingen op die onderdelen van de applicatie zou leiden.

Ik wil als afsluiting mijn waardering uitspreken voor de waardevolle adviezen van de BIT commissie die zullen helpen dit voor mij belangrijke project succesvol af te ronden.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

S.A. Blok

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 26 643, nr. 651 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.