Amendement Bisschop over alleen afromen indien strikt noodzakelijk - Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de implementatie van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn

Dit amendement i is onder nr. 9 toegevoegd aan wetsvoorstel 35233 - Implementatie van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de implementatie van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn; Amendement; Amendement van het lid Bisschop over alleen afromen indien strikt noodzakelijk
Document­datum 02-12-2019
Publicatie­datum 02-12-2019
Nummer KST352339
Kenmerk 35233, nr. 9
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

35 233

Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de implementatie van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn

Nr. 9

AMENDEMENT VAN HET LID BISSCHOP

Ontvangen 2 december 2019

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor: Artikel I, onderdeel D, komt te luiden:

In artikel 32, eerste lid, wordt «van die productie in 2002 overschrijdt» vervangen door «van die productie, bedoeld in artikel 18a, derde onderscheidenlijk vierde lid, structureel dreigt te overschrijden».

Toelichting

Afroming van dierrechten bij overdracht kan grote invloed hebben op de handel in dierrechten. De indiener stelt daarom voor een dergelijke afroming tenminste alleen toe te passen indien dit strikt noodzakelijk is.

Het gaat de Europese Commissie om handhaving van de nationale productieplafonds. De indiener is van mening dat bij de vaststelling of afroming toegepast moet worden meegewogen moet worden of al dan niet sprake is van dreigende overschrijding van de nationale productieplafonds. Hij stelt daarom voor de zinssnede «en indien dit ook geldt voor de totale omvang van de productie van dierlijke meststoffen» in artikel 32 te handhaven.

Verder constateert de indiener dat de mestproductie over de jaren heen fluctueert. Het ene jaar is sprake van onderschrijding, het andere jaar van een lichte overschrijding. Structurele overschrijding is het echte probleem. De indiener stelt daarom voor te sturen op dreigende structurele overschrijding.

Omdat afroming van dierrechten bij overdracht grote invloed kan hebben op de handel in dierrechten, stelt de indiener voor de voorhangbepaling te handhaven.

Bisschop

kst-35233-9 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 35 233, nr. 9


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.