Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de uitkomst van het buitengewone congres van de Wereldpostunie (UPU) van september 2019 - Toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse postsector

Deze brief is onder nr. 175 toegevoegd aan dossier 29502 - Toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse postsector.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse postsector; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de uitkomst van het buitengewone congres van de Wereldpostunie (UPU) van september 2019
Document­datum 26-11-2019
Publicatie­datum 27-11-2019
Nummer KST29502175
Kenmerk 29502, nr. 175
Commissie(s) Economische Zaken en Klimaat (EZK)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

29 502

Toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse postsector

Nr. 175

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 26 november 2019

Hierbij informeer ik uw Kamer, conform verzoek van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat van 9 oktober 2019 over de uitkomst van het buitengewone congres van de Wereldpostunie (UPU).

Vanwege het aangekondigde vertrek van de VS uit de Wereldpostunie heeft in Genève eind september een Buitengewoon Congres van de Wereldpostunie plaatsgevonden over de hervorming van het systeem van eindkostenvergoedingen. Dit systeem bepaalt welke vergoeding postbedrijven elkaar in rekening mogen brengen voor de bezorging van met name e-commerce pakketjes. Het huidige systeem is gedateerd, omdat de te ontvangen vergoedingen in sommige gevallen niet kostendekkend zijn. Hierdoor kan er sprake zijn van oneerlijke concurrentie op de internationale e-commercemarkt. Tijdens het buitengewone congres is overeenstemming bereikt op welke wijze deze marktverstoring kan worden weggenomen zonder de schokeffecten die het vertrek van de VS voor consumenten en ondernemers had kunnen hebben.

De belangrijkste afspraak is dat er per 2021 een systeem met zgn. self declared rates wordt geïntroduceerd. Landen kunnen met dit systeem de tarieven voor de afhandeling van elkaars internationale post aanpassen zonder tussenkomst van de Wereldpostunie, zodat dit meer in lijn komt te liggen met hun binnenlandse losse posttarief. Het systeem wordt gefaseerd en via een gematigd ingroeipad ingevoerd. Hierdoor hebben postvervoerders en zakelijke afnemers genoeg tijd voor de implementatie van het nieuwe systeem. Ook is er een tariefplafond opgenomen om te grote tariefstijgingen te voorkomen. Met het nieuwe systeem kunnen landen de vergoeding die ze rekenen voor binnenkomende pakketjes (tot een bepaald formaat en gewicht) uit andere landen over een periode van vijf jaar gefaseerd verhogen tot maximaal 70% van het tarief dat geldt voor binnenlandse losse post.

kst-29502-175 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Vanwege het grote netto importvolume van de VS mogen zij het systeem van self declared rates onder bepaalde voorwaarden al vanaf 1 juli 2020 invoeren. Deze afspraak heeft ertoe geleid dat de VS hebben besloten om lid te blijven van de Wereldpostunie. Hiermee zijn plotselinge hoge tariefstijgingen en onzekerheid in de internationale e-commercemarkt voorkomen.

Het belangrijkste effect van deze afspraken voor de Nederlandse e-commercemarkt is dat zorgen over oneerlijke concurrentie vanuit China door te lage verzendtarieven sneller worden geadresseerd dan bij de eerdere internationale afspraken in de Wereldpostunie. Chinese webshops kunnen minder lang profiteren van de huidige lage vergoeding. Tegelijkertijd kunnen de tarieven voor de verzending van e-commerce pakketjes stijgen. Daar kunnen zowel webshops met klanten in het buitenland als consumenten die e-commerce pakketjes verzenden naar het buitenland of bestellingen doen in het buitenland, gevolgen van ondervinden. De gevolgen worden nu gemitigeerd door de nieuwe afspraken in de Wereldpostunie. Daarnaast hebben postvervoerders er belang bij om tarieven niet te veel te laten stijgen om hun volumes op peil te houden.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

M.C.G. Keijzer

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 29 502, nr. 175 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.