Brief regering; Ambulancezorg op Voorne-Putten - Acute zorg

Deze brief is onder nr. 297 toegevoegd aan dossier 29247 - Acute zorg.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Acute zorg; Brief regering; Ambulancezorg op Voorne-Putten
Document­datum 21-11-2019
Publicatie­datum 25-11-2019
Nummer KST29247297
Kenmerk 29247, nr. 297
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

29 247

Acute zorg

Nr. 297    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 21 november 2019

In het Algemeen Overleg (AO) Ambulancezorg en acute zorg van 3 oktober jongstleden heb ik uw Kamer toegezegd een brief te sturen met nadere uitleg over de ambulancezorg op het eiland Voorne-Putten (Kamerstuk 29 247, nr. 294). Dit naar aanleiding van de responstijden van de ambulancezorg in de diverse gemeenten op het eiland in relatie tot het verzoek van mevrouw Agema (PVV) om van het Spijkenisse Medisch Centrum weer een volwaardig ziekenhuis te maken.

In het AO werden de responstijden van een aantal gemeenten op het eiland Voorne-Putten genoemd waar de ambulances bij 70-80% van de Al-meldingen binnen 15 minuten na aanname van de melding ter plaatse zijn. Zoals reeds toegelicht in het AO is de 15 minutennorm van toepassing op de veiligheidsregio en niet op individueel gemeenteniveau.

Dit neemt niet weg dat de tijdigheid van de ambulancezorg in de gehele veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond onder druk staat. In de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Agema, Van Aalst en Madlener (allen PVV) van 27 juni jongstleden1 heb ik aangegeven dat ik mij kan voorstellen dat de inwoners van Voorne-Putten zich zorgen maken over de responstijd. In de beantwoording en in de Commissiebrief inzake Aanrijtijden in Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond ben ik ingegaan op het gezamenlijk onderzoek dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in de periode november 2017 tot en met februari 2018 hebben gedaan naar de oorzaken van de gestegen responstijden en uitblijvende verbetering. Naar aanleiding van het onderzoek heeft de IGJ aan de regionale ambulancevoorziening Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) gevraagd een aantal plannen van aanpak op te stellen en verbetermaatregelen te nemen zodat op korte termijn een structurele daling inzet van de responstijden bij spoedritten. De IGJ heeft daarbij een aantal aanbevelingen gedaan aan

1 Aanhangsel Handelingen II 2018/19, nr. 3252

kst-29247-297 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

AZRR en de overige betrokkenen1. Als gevolg van de door AZRR genomen maatregelen heeft de IGJ geconstateerd dat de responstijden zijn verbeterd en inmiddels al enige tijd stabiel boven de 90% liggen.

Naar aanleiding van de laatste rapportage van NZa over de toegankelijkheid van de acute zorg2 heb ik uw Kamer gemeld dat ik het belangrijk vind dat er aanvullend toezicht komt op de ambulanceregio's waar de prestaties op dit moment ver onder de norm liggen. Dit zal ook gelden voor AZRR. De NZa en de IGJ formuleren thans een gezamenlijke aanpak, zodat wordt gewaarborgd dat de inspanningen om de norm te halen ook de patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg dienen. Het uiteindelijke doel is te komen tot een blijvende algehele verbetering van de ambulancezorg. Daarbij vind ik het goed om te benadrukken dat tijdigheid weliswaar van belang is maar nadrukkelijk één aspect is dat niet per se iets zegt over de kwaliteit van de geleverde zorg.

Over de bereikbaarheid van de acute zorg wordt in het ROAZ Zuidwest-Nederland gesproken. Begin 2019 zijn de knelpunten met betrekking tot de ambulancezorg in de gehele ROAZ-regio besproken, zijn verbeteraf-spraken gemaakt en heeft het ROAZ geconstateerd dat er sindsdien progressie is geboekt. Ambulancezorg in de ROAZ-regio blijft een regulier onderwerp in de ROAZ-vergaderingen.

Wegwerkzaamheden

In de zomer heb ik naar aanleiding van uw zorgen over de wegwerkzaamheden en wegafsluitingen en het brugonderhoud op en rond Voorne-Putten, dit onderwerp onder de aandacht gebracht van het ROAZ Zuidwest-Nederland, zodat er zekerheid is dat dit thema daar ter tafel komt. Het Traumacentrum Zuidwest-Nederland (stafbureau ROAZ) heeft contact gehad met AZRR over de wegwerkzaamheden op Voorne-Putten en de bereikbaarheid van het ziekenhuis. AZRR heeft aangegeven regulier overleg met Rijkswaterstaat te hebben bij wegwerkzaamheden. AZRR wordt hierover van tevoren geïnformeerd en er worden afspraken gemaakt over doorgang voor hulpdiensten.

Ik heb op dit moment geen signalen dat de beschikbaarheid en bereikbaarheid van de (acute) ziekenhuiszorg voor de regio Rotterdam-Rijnmond ontoereikend is. Het lokale bestuur (gemeente Nissewaard, Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne) heeft zelf begin van het jaar onderzoek laten doen naar de acute zorg op Voorne-Putten3. Geconcludeerd is dat de kwaliteit van zorg nog steeds goed is, maar wel onder druk staat. Ook zijn aangrijpingspunten uitgewerkt op landelijk, regionaal en lokaal niveau en is inzichtelijk gemaakt waarin de gemeenten een aanjagende rol kunnen pakken. Dit doen zij onder andere al door, samen met de metropoolregio Rotterdam-Den Haag en de provincie Zuid-Holland, aan consultancybureau Royal HaskoningDHV te vragen welke maatregelen genomen kunnen worden om de ontsluiting van Voorne-Putten en de regio structureel te verbeteren.

In reactie op het verzoek van mevrouw Agema om van het Spijkenisse Medisch Centrum weer een volwaardig ziekenhuis te maken, herhaal ik mijn toezegging uit het AO van 3 oktober jongsleden dat ik met partijen in Nissewaard in gesprek zal gaan over hun initiatief van de «poli plus post». Komende maand gaan medewerkers van VWS in gesprek met de burgemeester en wethouder zorg van Nissewaard, het Spijkenisse Medisch Centrum, de patiënten vertegenwoordiging en de zorgverzekeraar. Mijn bevindingen uit dit gesprek zal ik meenemen in de houtskool-schets acute zorg die u in het voorjaar van mij zal ontvangen.

De Minister voor Medische Zorg,

B.J. Bruins

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 29 247, nr. 297 3

1

   Het onderzoek, de bevindingen en de aanbevelingen zijn 10 oktober 2018 gepubliceerd door de IGJ.

2

   Kamerstuk 29 247, nr. 291

3

   Rapport «de acute zorg op Voorne-Putten», Rebelgroup, 1-3-2019.


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.