35300 VI, nr. 25 - Amendement Krol/Van Nispen over budget voor nieuw forensisch onderzoek - Vaststelling begroting Justitie en Veiligheid 2020

Dit amendement op het wetsvoorstel Vaststelling begroting Justitie en Veiligheid 2020 werd op 21 november 2019 ingediend door de Tweede Kamerleden Henk Krol (50PLUS) i en Michiel van Nispen (SP) i.
 
De toelichting van de indieners luidt als volgt:
 

Met dit amendement willen de indieners zeker stellen dat voor het jaar 2020 budget beschikbaar is om binnen het bestaande herzieningssysteem veroordeelden in staat te stellen nieuw forensisch onderzoek te financieren, in het bijzonder deskundigenkosten, nodig om te komen tot de indiening van een juridisch kansrijk herzieningsverzoek. In de praktijk blijkt dat veelal nieuw forensisch-technisch onderzoek is vereist van de zijde van een veroordeelde, terwijl noch door de Staat noch op andere wijze wordt voorzien in de financiële mogelijkheden om dergelijk onderzoek te faciliteren. In potentiële herzieningszaken zijn veroordeelden, die vaak een lange weg hebben afgelegd, vaak onvoldoende draagkrachtig in financiële zin om deskundigenkosten zelf te financieren. Praktisch betekent dit dat indien zij niet in staat zijn om fondsen te verkrijgen, zij verstoken blijven van de kans om dit te doen uitzoeken. Met dit amendement wordt daar een bescheiden voorziening voor getroffen. Dekking wordt gevonden in de externe inhuur van het kerndepartement.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 21 november 2019, amendement, nr. 25     KST35300VI25
Amendement Krol/Van Nispen over budget voor nieuw forensisch onderzoek
 

2.

Dossier