Brief van de staatssecretaris van SZW met haar reactie op de brief van de eilandbesturen over de voortgangsrapportage ijkpunt bestaanszekerheid Caribisch Nederland - Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2020

Deze brief is onder nr. F toegevoegd aan dossier CXIX - Verslag van een werkbezoek naar het Caribisch deel van het Koninkrijk, april 2016 en wetsvoorstel 35300 IV - Vaststelling begroting Koninkrijksrelaties en het BES-fonds 2020 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2020; Brief van de staatssecretaris van SZW met haar reactie op de brief van de eilandbesturen over de voortgangsrapportage ijkpunt bestaanszekerheid Caribisch Nederland
Document­datum 21-11-2019
Publicatie­datum 21-11-2019
Nummer KST911731
Kenmerk 35300 IV;CXIX, nr. F
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

35 300 IV Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2020

CXIX    Verslag van een werkbezoek naar het Caribisch deel van het

Koninkrijk, april 2016

F1    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN

WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 19 november 2019

Hierbij stuur ik u, conform uw verzoek, de reactie2 op de brief van de eilandbesturen over de voortgangsrapportage ijkpunt bestaanszekerheid Caribisch Nederland van 27 juni 20193. In de bijlage bij deze brief is het verslag van mijn reis naar Bonaire begin oktober opgenomen.

de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

  • T. 
    van Ark

Algemeen

Het werkbezoek dat ik van 1 tot 5 oktober heb afgelegd aan Bonaire was primair ingegeven door de uitnodiging van de Centraal Dialoog Bonaire om deel te nemen aan een vergadering van de Centraal Dialoog en in gesprek te gaan met haar leden. Ik heb deze uitnodiging aanvaard, omdat de Centraal Dialoog een belangrijke (gespreks)partner is bij de totstandkoming en uitvoering van het SZW-beleid ten aanzien van het openbaar lichaam.

De Centraal Dialoog, die met steun van SZW vanaf november 2018 een nieuwe start heeft gemaakt, is een lokaal overlegorgaan van werkgevers, vakbonden, lokale overheid en Kamer van Koophandel onder het q.q. voorzitterschap van de gezaghebber. Het doel van de Centraal Dialoog is om door consensus en zonder te raken aan de eigen (bestuurlijke) verantwoordelijkheden van de deelnemende partijen, bij te dragen aan een sociaal, economisch en ecologisch duurzaam Bonaire. In dat kader kan de Centraal Dialoog Bonaire het Rijk gevraagd en ongevraagd adviseren.

Woensdag 2 oktober 2019

Deze dag stond in het teken van voorgesprekken met de partijen die deel uit maken van de Centraal Dialoog. Er is gesproken met elk van de deelnemers afzonderlijk, met inbegrip van de gezaghebber in zijn rol als voorzitter. De gesprekken waren verkennend ter voorbereiding van de buitengewone vergadering van de Centraal Dialoog op 3 oktober 2019 (zie hierna). Het zoeken naar ’partnerschap' was een belangrijke rode draad in de gesprekken, waarbij van beide kanten positieve intenties zijn uitgesproken. Ik heb onder meer aangekondigd dat de Centraal Dialoog betrokken wordt bij thema's zoals het sociaal minimum, de wetgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden en de wetgeving voor arbeidsongeschikte werknemers. Mijn gesprekspartners hebben aandacht gevraagd voor onder meer kinderopvang, tewerkstellingsvergunningen en maatregelen om de kosten van levensonderhoud te verlagen. Vanuit de partijen is aangegeven dat de Centraal Dialoog voornemens is een 'brede visie' op te stellen. Het gaat om een gezamenlijke visie over de volle breedte van het sociaal en sociaaleconomisch domein, met als doel om te werken aan een beter Bonaire.

Het bestuurscollege en ik hebben het voorgesprek daarnaast benut om de voortgang rond het ijkpunt sociaal minimum te bespreken. In deze context heeft het bestuurscollege gevraagd de mogelijkheid van dubbele kinderbijslag voor gehandicapte kinderen te onderzoeken, dat ik heb toegezegd.

Donderdag 3 oktober 2019

Na een bezoek aan de lokale RCN-unit SZW, die namens mij met de SZW-uitvoering in Caribisch Nederland is belast, ben ik aangeschoven bij de Centraal Dialoog Bonaire. Het overleg, zonder inhoudelijke agenda, bood de mogelijkheid tot een open uitwisseling van ideeën, waarbij partijen onder meer aandacht hebben gevraagd voor thema's als armoedebestrijding en het niveau van het wettelijk minimumloon. In het kader van het streven naar een goede verstandhouding heb ik met de partijen in de Centraal Dialoog een gezamenlijke verklaring4 getekend. In deze verklaring zijn afspraken opgenomen over onder meer de frequentie van overleg en het belang van betrokkenheid van de Centraal Dialoog bij het ontwikkelen van beleid.

Vrijdag 4 oktober 2019

Op vrijdag 4 oktober heb ik een bezoek gebracht aan de instelling voor kinderopvang ’Hardin Tia Sus' en Krusada (in het kader van beschut werk). Daarnaast heb ik een bezoek gebracht aan de directie Samenleving en Zorg van het openbaar lichaam Bonaire, waar een presentatie over de ontwikkeling van het zogeheten 'jobcentrum' is gegeven. De bezoeken sluiten aan op belangrijke beleidsprioriteiten in mijn portefeuille ten aanzien van Caribisch Nederland. De dag is afgesloten met een persconferentie.

3

1

   Letter F heeft alleen betrekking op wetsvoorstel 35 300 IV.

2

   Ter inzage gelegd op de afdeling Inhoudelijke ondersteuning onder griffie nr. 165228.04.

3

   Kamerstukken II, 2018/2019, 35000-IV, nr. 61.

4

https://www.centraaldialooqbonaire.com/nieuws/qezamenliike-verklarinq-cd-en-

staatssecretaris-van-szw/


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.