Amendement Aartsen/Von Martels over middelen voor het project data-alliantie toerisme - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2020

Dit amendement i is onder nr. 19 toegevoegd aan wetsvoorstel 35300 XIII - Vaststelling begroting Economische Zaken en Klimaat 2020 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2020; Amendement; Amendement van de leden Aartsen en Von Martels over middelen voor het project data-alliantie toerisme
Document­datum 19-11-2019
Publicatie­datum 19-11-2019
Nummer KST35300XIII19
Kenmerk 35300 XIII, nr. 19
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

35 300 XIII

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2020

Nr. 19

AMENDEMENT VAN DE LEDEN AARTSEN EN VON MARTELS

Ontvangen 19 november 2019

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 2 Bedrijvenbeleid: innovatie en ondernemerschap voor duurzame welvaartsgroei worden het verplichtingenbedrag en uitgavenbedrag verlaagd met € 500 (x € 1.000).

II

In artikel 2 Bedrijvenbeleid: innovatie en ondernemerschap voor duurzame welvaartsgroei worden het verplichtingenbedrag en uitgavenbedrag verhoogd met € 500 (x € 1.000).

Toelichting

De data-alliantie toerisme is als project onderdeel van de op 9 oktober 2019 gepresenteerde actieagenda toerisme en is een open netwerk waarin partijen kennis, data en methoden delen en ontwikkelen en samen projecten uitvoeren. Indieners willen € 500.000 beschikbaar stellen voor een door de data-alliantie te ontwikkelen systeem waarmee bezoekersstromen met behulp van nieuwe technologie in kaart kunnen worden gebracht. Dekking wordt gevonden in het EFRO i-budget op artikel 2. De middelen kunnen worden toegevoegd aan de bijdrage NBTC en dragen op deze wijze eveneens bij aan regionale economische ontwikkeling.

De VVD en het CDA stellen voor om nieuwe methoden en technologieën te ontwikkelen zodat via (telefoon)data inzicht in bezoekersstromen kan worden verkregen. Deze nieuwe mogelijkheden passen binnen de aanpak en samenwerking van de Landelijke Data-alliantie en kunnen met pilotprojecten in drukke toeristische gebieden worden getest. Dit sluit aan bij de wens van veel regionale partijen waaronder de samenwerking

kst-35300-XIII-19 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

tussen Giethoorn, Kinderdijk en Zaandam. De beschikbaarheid van nieuwe technieken waarbij actuele (real time) data worden verzameld en bezoekerstomen en bewegingen van bezoekers nauwkeuriger in kaart worden gebracht is een verbetering ten opzichte van de bestaande data en inzichten, het is een ontwikkeling waar wereldwijd aan wordt gewerkt en kan ook worden ingezet bij evenementen. Deze ontwikkeling levert een wezenlijke bijdrage aan de toeristische sector in Nederland. Door toeristen beter over Nederland te spreiden kan een bijdrage geleverd worden aan zowel de leefbaarheid in gebieden met overtoerisme als in gebieden waar meer toeristen juist bijdragen aan leefbaarheid en economische groei.

Aartsen Von Martels

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 35 300 XIII, nr. 19 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.