Brief regering; Financiële gevolgen van de taken van gemeenten in het nieuwe inburgeringsstelsel - Integratiebeleid

Deze brief is onder nr. 287 toegevoegd aan dossier 32824 - Integratiebeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Integratiebeleid; Brief regering; Financiële gevolgen van de taken van gemeenten in het nieuwe inburgeringsstelsel
Document­datum 14-11-2019
Publicatie­datum 19-11-2019
Nummer KST32824287
Kenmerk 32824, nr. 287
Commissie(s) Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

32 824

Integratiebeleid

Nr. 287

BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 14 november 2019

Hierbij wil ik u informeren over het door de VNG gepubliceerde rapport1 van onderzoeksbureau AEF, naar de financiële gevolgen van de taken van gemeenten in het nieuwe inburgeringsstelsel.

We werken toe naar een stelsel waarbij inburgering een integraal onderdeel wordt van het sociaal domein. Een stelsel waarbij we inburge-raars, gemeenten en Rijk optimaal in positie brengen om nieuwkomers zo snel mogelijk mee te laten doen in Nederland. Door middel van intensieve samenwerking met vele partijen is er afgelopen zomer een eerste versie van de nieuwe Wet inburgering in consultatie gegaan. We zijn een heel eind op weg met de Veranderopgave Inburgering (VOI). Er liggen goede plannen, die het inburgeringsstelsel echt zullen verbeteren. Ook op het gebied van participatie is het de bedoeling dat gemeenten de baten zullen merken van een succesvolle inburgering van nieuwkomers.

Zoals uw Kamer weet, ben ik nog met de VNG in gesprek over de financiën voor gemeenten in het nieuwe stelsel. De gemeenten maken zich zorgen over de financiën. Ik heb hier begrip voor en deel het standpunt van gemeenten dat er een balans moet zijn tussen middelen en taken. Om deze reden heb ik ook ingestemd met een financiële toets van het CPB en een veldonderzoek onder gemeenten door AEF.

De uitkomsten van het AEF-rapport laten zien dat het huidige budget nog niet toereikend is. Tegelijkertijd worden in het AEF-rapport ook enkele taken van gemeenten breder uitgelegd dan dat ze in de wet worden beoogd. Ten aanzien van deze punten zie ik de oplossing in het bijstellen van ambities of het verhelderen van wet- en regelgeving, om zo de taken en financiële middelen in balans te krijgen. Daarnaast ga ik op zoek naar extra middelen binnen de begroting van SZW. Verder zal ik middelen

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-32824-287 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

beschikbaar stellen voor de implementatie van het nieuwe stelsel door gemeenten.

Ook de certificering van het CPB is gepubliceerd2. Het CPB stelt in de certificering dat de raming op onderdelen op dit moment niet «neutraal en redelijk» is, omdat de loontarieven zoals deze door AEF ten behoeve van het veldonderzoek zijn opgesteld waarschijnlijk een betere inschatting zijn van de loonkosten binnen gemeenten, dan die in de huidige raming worden gehanteerd. Ik neem deze conclusie van het CPB serieus en pas mijn raming hierop aan. Een andere belangrijke conclusie uit de certificering is dat er een financiële onzekerheid voor gemeenten zit in het feit dat de lagere regelgeving van het nieuwe inburgeringsstelsel nog niet is uitgewerkt. Dit punt neem ik mee in mijn verdere gesprekken met de VNG over de financiën.

Gemeenten staan volledig achter het doel van het nieuwe inburgeringsstelsel. De VNG heeft mij dan ook de toezegging gedaan dat zij parallel aan de gesprekken over financiën, mee blijven werken op andere onderdelen van VOI zoals de implementatie van het nieuwe stelsel. De medewerking van de VNG op deze onderdelen is van cruciaal belang voor het zo snel mogelijk in werking laten treden van de wet en daarbij in het belang van nieuwkomers.

Ik zet mijn gesprekken met de VNG over de financiën voort en heb er vertrouwen in dat we hier op een goede manier uit gaan komen.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

  • W. 
    Koolmees

2 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 32 824, nr. 287 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.