Brief regering; EVOA overtreding Chemours - Gezondheid en milieu

Deze brief is onder nr. 151 toegevoegd aan dossier 28089 - Gezondheid en milieu.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Gezondheid en milieu; Brief regering; EVOA overtreding Chemours
Document­datum 13-11-2019
Publicatie­datum 18-11-2019
Nummer KST28089151
Kenmerk 28089, nr. 151
Commissie(s) Infrastructuur en Waterstaat (IW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

28 089

Gezondheid en milieu

Nr. 151    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MILIEU EN WONEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 13 november 2019

Op 25 september 2019 heb ik uw Kamer geïnformeerd over het rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) over de afvalstromen van Chemours1. Hierin heb ik u geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot het afval wat Chemours moest terug halen uit Italië, nadat de verwerker daar failliet was gegaan.

Dit betrof GenX-houdende afval. Dit afval was met een tijdelijke vergunning opgeslagen bij Chemours in Dordrecht waarbij Chemours op zoek zou gaan naar een alternatieve verwerking. Eind september bleek dat de partij voor verbranding is afgevoerd naar Indaver in België. Aangezien dit grensoverschrijdend afval betreft had hiervoor een EVOA vergunning aangevraagd moeten worden. Inmiddels is gebleken dat Chemours hiervoor niet de juiste EVOA vergunning heeft aangevraagd.

De vergunning waarop Chemours het afval uit Italië heeft afgevoerd betrof een reeds bestaande vergunning waar afvalstoffen van andere samenstelling en herkomst op werden afgevoerd. Het afval uit Italië verschilde van samenstelling, bevatte een zeer hoge concentratie GenX en had daarom een aparte kennisgeving moeten hebben.

Door deze handeling van Chemours is de Vlaamse Autoriteit onjuist geïnformeerd waardoor zij niet in staat is geweest in het kader van EVOA een verantwoord besluit te nemen. De ILT heeft de Vlaamse autoriteit van deze illegale overbrenging in kennis gesteld. Op dit ogenblik is het nog onduidelijk welke vervolgstappen de Vlaamse autoriteit gaat nemen.

Ook het transportbedrijf dat het afval naar België heeft vervoerd, is onjuist geïnformeerd. Hierdoor is een latere lading dat door het transportbedrijf is vervoerd ook besmet geraakt met GenX en heeft er kruisbesmetting plaatsgevonden bij Indaver Hoek. Dit wordt verder opgepakt door de

1 Kamerstuk 28 089, nr. 148

kst-28089-151 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD) en de DCMR Milieudienst Rijnmond (DCMR).

De ILT heeft Chemours hierover benaderd en heeft naar aanleiding van deze overtreding besloten een Proces Verbaal (PV) op te maken en een bestuurlijk traject op te starten.

De Minister voor Milieu en Wonen,

  • S. 
    van Veldhoven - Van der Meer

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 28 089, nr. 151 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.