Brief regering; Uitkomst raadgevend overleg ten aanzien van de verwijdering van de Brent olieplatforms - Mariene Strategie voor het Nederlandse deel van de Noordzee

Deze brief is onder nr. 63 toegevoegd aan dossier 33450 - Mariene Strategie voor het Nederlandse deel van de Noordzee.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Mariene Strategie voor het Nederlandse deel van de Noordzee; Brief regering; Uitkomst raadgevend overleg ten aanzien van de verwijdering van de Brent olieplatforms
Document­datum 08-11-2019
Publicatie­datum 14-11-2019
Nummer KST3345063
Kenmerk 33450, nr. 63
Commissie(s) Infrastructuur en Waterstaat (IW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

33 450

Mariene Strategie voor het Nederlandse deel van de Noordzee

Nr. 63

BRIEF VAN DE M INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 8 november 2019

In mijn brief van 8 oktober 2019 (Kamerstuk 33 450, nr. 62) heb ik de kwestie van het voornemen van het Verenigd Koninkrijk om delen van de uit productie genomen olie- en gasplatforms van Shell in het Brentveld op het Britse deel van de Noordzee te laten staan, en het Nederlandse standpunt daarin toegelicht. Tevens heb ik toen aangegeven dat op 18 oktober 2019 een raadgevend overleg op basis van OSPAR Besluit 98/3 i Annex 3 (opruimplicht) bij het OSPAR-secretariaat in Londen zou plaatsvinden. Ik heb toegezegd u nader te informeren over de uitkomsten daarvan.

De status van het OSPAR-overleg was raadgevend in de zin dat het Verenigd Koninkrijk de gelegenheid kreeg haar voornemen te onderbouwen, en de delegaties van de andere aanwezige verdragspartijen hierop hun reactie konden toelichten. Het is nu aan het Verenigd Koninkrijk hoe zij naar aanleiding van dit raadgevend overleg, besluit. OSPAR heeft daarin verder geen bevoegdheid. Ook daarbuiten zijn geen juridische stappen door andere landen mogelijk.

Aan het overleg werd deelgenomen door delegaties van België, Denemarken, Duitsland, de Europese Unie, Finland, Ierland, Nederland, Noorwegen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden, samen met de observerende partijen Greenpeace International, Seas at Risk en de International Organisation of Oil and Gas Producers (IOGP), en operator Shell van de Brent platforms. Alle OSPAR-verdragspartijen, uitgezonderd Noorwegen, stonden kritisch tegenover het voornemen van het Verenigd Koninkrijk. Het verslag van dit overleg is als bijlage bij deze brief gevoegd1.

Het overleg was constructief. De uitkomsten zijn als volgt samen te vatten:

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-33450-63 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Vergelijkende toets

Shell stelt dat het op basis van de door hen uitgevoerde vergelijkende toets verantwoord is om delen van de betonnen installaties inclusief de opslagcellen met verontreinigd materiaal op de zeebodem achter te laten. Vanuit de vergadering is opgemerkt dat door de opzet van deze toets de uitkomst te snel het achterlaten van de installaties is. In december van dit jaar zal binnen het Offshore Industrie Comité van OSPAR een workshop worden georganiseerd waarbij de opzet van deze toets nader bestudeerd zal worden. Het doel is om tot voorstellen te komen aan de OSPAR Commissie tot verbetering van de richtsnoeren.

De inhoud van de opslagcellen

De meeste partijen zijn van mening dat de samenstelling van de inhoud van de opslagcellen onvoldoende is vastgesteld. Hierdoor kunnen geen uitspraken worden gedaan over de verwijdering van het verontreinigde materiaal of de gevolgen voor het mariene milieu indien in het uiterste geval besloten wordt om de inhoud van de cellen niet te verwijderen. Afgesproken is dat tussen partijen overeenstemming moet komen over de samenstelling van de inhoud van de opslagcellen.

De betonnen poten van de installaties.

In het voornemen was aangegeven dat de poten van de installatie niet verwijderd zullen worden en zichtbaar zullen blijven voor het scheepvaartverkeer. Het Verenigd Koninkrijk wordt aangespoord om verder te onderzoeken of het toch niet mogelijk is om deze poten gecontroleerd tot 55 meter onder het wateroppervlak te verwijderen.

Vervolg

De Britse delegatie heeft toegezegd alle inbreng van de partijen nader te bestuderen en zal voorlopig geen vergunning afgeven aan Shell om delen van de Brent platforms achter te laten. Het Verenigd Koninkrijk zal waar zinvol in overleg treden met de partijen die bezwaar hebben gemaakt tegen het voornemen, waaronder Nederland. Om zo tot een oplossing van deze kwestie te komen.

Nederland zal in OSPAR het Verenigd Koninkrijk actief bevragen over de vervolgstappen. Zo nodig zal Nederland zich beraden op politieke of diplomatieke actie, in overleg met andere partijen die bezwaar hebben gemaakt tegen het voornemen van het Verenigd Koninkrijk.

Ik zal uw Kamer blijven informeren over de voortgang.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

  • C. 
    van Nieuwenhuizen Wijbenga

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 33 450, nr. 63 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.