Brief regering; Terugkeer uitreizigers - Nationale Veiligheid

Deze brief is onder nr. 93 toegevoegd aan dossier 19637 - Vreemdelingenbeleid i en dossier 30821 - Nationale Veiligheid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Nationale Veiligheid; Brief regering; Terugkeer uitreizigers
Document­datum 13-11-2019
Publicatie­datum 14-11-2019
Nummer KST3082193
Kenmerk 30821; 19637, nr. 93
Commissie(s) Justitie en Veiligheid (JV)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2020

Vergaderjaar 2019-

30 821 19 637

Nr. 93

Nationale Veiligheid Vreemdelingenbeleid

BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 13 november 2019

Op 12 november 2019 heeft de Minister van Justitie en Veiligheid uw Kamer toegezegd dat u schriftelijk geïnformeerd wordt over het hande-lingsperspectief indien een ongewenste vreemdeling die een gevaar vormt voor de nationale veiligheid, aan de Nederlandse grens verschijnt (Handelingen II 2019/20, nr. 22, mondelinge vragen van het lid Kuiken over het bericht dat Turkije IS'ers gaat terugsturen).

Het zal duidelijk zijn dat de inzet is dat deze vreemdelingen Nederland niet inkomen. Dat sluit ook aan bij de wet: vreemdelingen van wie het Nederlanderschap is ontnomen wegens gevaar voor de nationale veiligheid (art. 14 vierde lid Rijkswet op het Nederlanderschap), zijn vanwege de nationale veiligheid ook tot ongewenst vreemdeling verklaard op basis van artikel 67 Vreemdelingenwet 2000, en staan gesignaleerd. Zij voldoen niet aan de Europese toegangsvoorwaarden. De toegang zal dan ook worden geweigerd.

Deze ongewenste vreemdelingen worden daarna in grensdetentie gezet.

Er wordt meteen gestart met de uitzettingsprocedure van de ongewenste vreemdeling. Ook als een vreemdelingrechtelijke toelatingsprocedures wordt gestart, is de inzet dat detentie voortduurt.

Wij verwachten bovendien dat het Openbaar Ministerie in bijna alle gevallen een strafrechtelijke onderzoek heeft gestart. Er ligt dan ook vaak een arrestatiebevel klaar. In die gevallen zullen deze ongewenste vreemdelingen worden aangehouden ten behoeve van het strafrechtelijke onderzoek en vervolging in Nederland. Zo lang de strafrechtelijke detentie duurt, blijft de toegangsweigering gehandhaafd, op basis van de bepaling in artikel 7 van de Vreemdelingenwet. Na afloop van het strafproces zal de uitzettingsprocedure worden voortgezet.

Het kabinet is er geen voorstander van dat deze ongewenste vreemdelingen naar Nederland komen. Indien dat wel het geval is, zal het kabinet maatregelen treffen om de veiligheid zowel in de lucht als op Schiphol te bewaken. Er zijn open lijnen met relevante landen binnen en buiten de EU. Ook daarnaast zijn er diverse systemen zoals Advance Passenger kst-30821-93 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Information om ervoor te zorgen dat de KMar tijdig op de hoogte is van de aankomst van deze personen, die in de systemen geregistreerd staan.

De KMar staat klaar om hen onmiddellijk te onderscheppen.

De Minister van Justitie en Veiligheid,

F.B.J. Grapperhaus

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

  • A. 
    Broekers-Knol

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 30 821, nr. 93 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.