Tweede nader gewijzigd amendement Ronnes c.s. tvv nr. 62 over toegankelijkheid van de heffingsvermindering verhuurderheffing - Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2020)

Dit nader gewijzigd amendement i is onder nr. 64 toegevoegd aan wetsvoorstel 35302 - Belastingplan 2020 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2020); Amendement; Tweede nader gewijzigd amendement van het lid Ronnes c.s. tvv nr. 62 over toegankelijkheid van de heffingsvermindering verhuurderheffing
Document­datum 14-11-2019
Publicatie­datum 14-11-2019
Nummer KST3530264
Kenmerk 35302, nr. 64
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

35 302

Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2020)

Nr. 64

TWEEDE NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID RONNES C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 62

Ontvangen 14 november 2019

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Artikel XIV, onderdeel C wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Onderdeel 1 wordt als volgt gewijzigd:
  • a. 
    In de aanhef wordt «wordt» vervangen door «worden». Voorts wordt «door «; en », een onderdeel» vervangen door «door een puntkomma, twee onderdelen».
  • b. 
    Onder vervanging van de punt aan het slot van het voorgestelde artikel 1.11, eerste lid, onderdeel o, door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende: p. de bouw van huurwoningen als bedoeld in artikel 1.2, tweede lid, onderdeel b, onder 2°, die niet zijn gelegen in een gemeente als genoemd in bijlage 2 bij deze wet: € 12.500 per gebouwde huurwoning.
  • 2. 
    Onderdeel 2, onder b, wordt als volgt gewijzigd:
  • a. 
    In de aanhef wordt «door «; en» wordt een onderdeel» vervangen door «door een puntkomma worden twee onderdelen».
  • b. 
    Onder vervanging van de punt aan het slot van het voorgestelde artikel 1.11, tweede lid, onderdeel j, door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:
  • k. 
    met betrekking tot investeringen als bedoeld in het eerste lid, onderdeel p, die zijn gerealiseerd op of na 1 januari 2020.
  • 3. 
    Onderdeel 3 wordt als volgt gewijzigd:

kst-35302-64 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

  • a. 
    In de aanhef wordt «wordt» vervangen door «worden». Voorts wordt «door «; en», een onderdeel» vervangen door «door een puntkomma, twee onderdelen».
  • b. 
    Onder vervanging van «; en» aan het slot van het voorgestelde artikel 1.11, derde lid, onderdeel o, door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:
  • p. 
    de bouw van huurwoningen als bedoeld in het eerste lid, onderdeel p, ten minste € 31.250 per gebouwde huurwoning bedragen.
  • 4. 
    Aan onderdeel 4 wordt een zin toegevoegd, luidende: Voorts wordt aan het vijfde lid toegevoegd «, en kunnen gemeenten waarmee Onze Minister afspraken heeft gemaakt over de bouw van huurwoningen worden toegevoegd aan bijlage 2».

II

In artikel XIV, onderdeel D, tweede onderdeel, wordt in het voorgestelde artikel 1.12, vierde lid, onderdeel a, «onderdeel j» vervangen door «onderdelen j of k».

III

In de bijlage worden in de alfabetische rangschikking ingevoegd: Arnhem, Breda, Deventer, Emmen, Enschede, Hoorn, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg, Venlo en Weert.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de heffingsvermindering verhuurderheffing voor belastingplichtigen in alle regio's toegankelijk wordt. Indieners constateren dat de bouw van voldoende woningen uiterst belangrijk is, doch dat de ambities om 75.000 woningen per jaar te bouwen zwaar onder druk staan.

De regering wil met een extra financiële impuls de bouw van woningen aanjagen.

Het woningtekort kan daarmee aangepakt worden. Indieners willen de groep gemeenten die bij de bouw van nieuwe woningen een heffingsvermindering van de verhuurdersheffing kunnen aanvragen, niet beperken tot de schaarstegebieden. Met dit amendement willen zij bereiken dat in meer gemeenten die heffingsvermindering gevraagd kan worden. Daartoe wordt het toepassingsgebied van de voorgestelde heffingsvermindering van € 25.000 uitgebreid met de regio's waar in de toekomst woondeals mee worden gesloten en de gemeenten uit de top 50 van gemeenten waar tot 2020 de hoogste, absolute woningtekorten verwacht worden en die niet onder de eerste twee genoemde groepen vallen. Het betreft de gemeenten Arnhem, Breda, Deventer, Emmen, Enschede, Hoorn, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg, Venlo en Weert. Tevens wordt geregeld dat voor alle overige gemeenten een heffingsvermindering van € 12.500 per nieuwbouwwoning komt te gelden.

Ronnes Dik-Faber Koerhuis Van Eijs Smeulders

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 35 302, nr. 64 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.