35300 V, nr. 8 - Amendement Van Ojik/Ploumen over meer middelen voor versterking democratische rechtstaat in EU-landen - Vaststelling begroting Buitenlandse Zaken 2020

Dit amendement op het wetsvoorstel Vaststelling begroting Buitenlandse Zaken 2020 werd op 12 november 2019 ingediend door de Tweede Kamerleden Bram van Ojik (GL) i en Lilianne Ploumen (PvdA) i.
 
De toelichting van de indieners luidt als volgt:
 

De indieners constateren dat de rechtsstaat in verschillende EU-lidstaten onder druk staat. Dit heeft reeds geresulteerd in artikel 7-procedures jegens Polen en Hongarije vanwege een duidelijk gevaar voor een ernstige schending van de principes van democratie, fundamentele rechten en de rechtsstaat. De indieners zijn van mening dat de kernwaarden van de Europese Unie betreffende de rechtsstaat, grondrechten en versterking van democratische instellingen van vitaal belang zijn voor het functioneren van de Europese Unie. Dit kabinet deelt deze zorgen en bepleit forse verbetering hiervan. De indieners constateren echter dat er slechts 100.000 euro beschikbaar is voor verbetering van de rechtsstaat, persvrijheid en democratie in EU-lidstaten. Zij beogen met dit amendement de civil society, NGO's en advocatencollectieven die de persvrijheid, democratie en de rechtsstaat in deze EU-lidstaten beogen te versterken verder te ondersteunen. Door middel van versterking van het Programma Ondersteuning Buitenlands Beleid via onder andere ambassades wordt deze hulp verstrekt. De indieners stellen voor een bedrag van 900.000 duizend euro extra beschikbaar te stellen voor deze versterking van de democratie, de bescherming en promotie van mensenrechten en persvrijheid en de strijd tegen corruptie. Deze middelen komen ten goede aan subartikel 4.4 Uitdragen Nederlandse waarden en belangen. De dekking wordt gevonden bij het niet-juridisch verplichte deel van sub artikel 4.3 Grotere buitenlandse bekendheid met de Nederlandse cultuur. De middelen dienen meerjarig bestemd te worden.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 12 november 2019, amendement, nr. 8     KST35300V8
Amendement Van Ojik/Ploumen over meer middelen voor versterking democratische rechtstaat in EU-landen
 

2.

Dossier