35304, nr. 9 - Amendement Leijten/Beckerman over het terugdraaien van de verhoging van de gasbelasting in de eerste schijf - Wet fiscale maatregelen Klimaatakkoord

Dit amendement op het wetsvoorstel Wet fiscale maatregelen Klimaatakkoord werd op 11 november 2019 ingediend door de Tweede Kamerleden Renske Leijten (SP) i en Sandra Beckerman (SP) i.
 
De toelichting van de indieners luidt als volgt:
 

De indieners zijn van mening dat energie een recht is. In een welvarend land is het essentieel bepaalde voorzieningen en diensten voor een ieder te verzekeren. Ook een toegankelijke energievoorziening behoort tot deze basisprincipes. Iedereen heeft het recht op een warm huis. De indieners zijn van mening dat dit principe ernstig wordt geschonden met de verhoging van de belasting op gas. Verduurzamen en van het gas af is voor de meeste huishoudens helemaal geen keuze. Juist voor gezinnen in slechter geïsoleerde woningen stijgt de energierekening hierdoor zonder dat zij hier invloed op kunnen hebben. Andere verwarmingsbronnen dan gas zijn voor gezinnen met een laag tot zelfs boven-modaal inkomen niet op te brengen zonder zich voor tienduizenden euro's in de schulden te steken. Ook het kleinbedrijf wordt onevenredig hard getroffen door deze maatregel. Zij zijn niet de energie-intensieve bedrijven die de klimaat-schade veroorzaken, maar draaien nu wel voor de kosten op. De benodigde investeringen in verduurzaming zijn voor deze kleinere bedrijven, veelal eenmanszaken en kleine detailhandel, niet te realiseren. De indieners draaien daarom de verhoging van belasting op aardgas terug. De kosten voor het huidige en toekomstige klimaatbeleid zijn onrechtvaardig verdeeld. De grootste vervuilers dragen relatief het minste bij. De industrie dient dan ook een veel groter deel van de kosten te dragen voor de klimaatschade die zij aanrichten. De indieners verhogen daarom de tarieven van de hoogste drie schijven van gas en elektriciteit in de energiebelasting. Dit amendement maakt de voorgestelde verhoging van het energiebe-lastingtarief van de eerste schijf voor aardgas in de jaren 2020 tot en met 2026 ongedaan. De derving als gevolg hiervan wordt gedekt door de energiebelastingtarieven voor elektriciteit en aardgas in de tweede, derde en vierde schijf te verhogen. De verhoging is gelijk verdeeld over de schijven. Het lagere energiebelastingtarief van de tweede schijf voor aardgas, gebruikt in de glastuinbouw, wordt daarbij met hetzelfde percentage verhoogd als het reguliere energiebelastingtarief van de tweede schijf voor aardgas. Dit zodat de verhouding tussen het reguliere energiebelastingtarief voor aardgas in de tweede schijf en het glastuin-bouwtarief voor aardgas in de tweede schijf hetzelfde blijft. De tariefsmu-taties als gevolg van dit amendement zijn in onderstaande tabel opgenomen.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 11 november 2019, amendement, nr. 9     KST353049
Amendement Leijten/Beckerman over het terugdraaien van de verhoging van de gasbelasting in de eerste schijf
 

2.

Dossier