35300 VIII, nr. 25 - Amendement Bisschop/Westerveld over een verlaging van het afbouwpercentage bij de aanvullende beurs - Vaststelling begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2020

Dit amendement op het wetsvoorstel Vaststelling begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2020 werd op 6 november 2019 ingediend door de Tweede Kamerleden Roelof Bisschop (SGP) i en Lisa Westerveld (GL) i.
 
De toelichting van de indieners luidt als volgt:
 

Door de invoering van het leenstelsel zijn met name de middeninkomens sterk onder druk komen te staan. Studenten uit deze gezinnen hebben beperkt of geen recht op aanvullende beurs en zijn volledig aangewezen op een lening. De druk op studenten is daardoor flink toegenomen. Er is inmiddels een brede coalitie die het leenstelsel in de huidige vorm wil aanpakken. Dit amendement zet een stap om de middeninkomens zo snel mogelijk tegemoet te komen, namelijk met ingang van het studiejaar 2020-2021. De wijziging maakt overigens geen onderscheid tussen het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Het amendement zorgt ervoor dat de aanvullende beurs minder snel wordt afgebouwd. Momenteel eindigt het recht op aanvullende beurs bij een inkomen van ongeveer 50.000 euro. Door een verlaging van het afbouwpercentage krijgen meer studenten uit middeninkomensgezinnen recht op aanvullende beurs. Studenten uit middeninkomensgezinnen die nu een aanvullende beurs ontvangen krijgen een verhoogde beurs. Op grond van het amendement eindigt de aanvullende beurs bij een inkomen van bijna 64.000 euro. Het betekent bijvoorbeeld dat studenten recht krijgen op een aanvullende beurs van circa 175 euro per maand wanneer hun ouders 50.000 euro verdienen. De dekking voor dit amendement wordt gevonden in het amendement bij het pakket belastingplan strekkende tot verhoging van het tarief van de kansspelbelasting.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 6 november 2019, amendement, nr. 25     KST35300VIII25
Amendement Bisschop/Westerveld over een verlaging van het afbouwpercentage bij de aanvullende beurs
 

2.

Dossier