Verslag van een schriftelijk overleg met de de minister voor Rechtsbescherming en de minister van J&V over (deels) openstaande toezeggingen - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2020

Dit verslag van een schriftelijk overleg is onder nr. D toegevoegd aan wetsvoorstel 35300 VI - Vaststelling begroting Justitie en Veiligheid 2020 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2020; Verslag van een schriftelijk overleg met de de minister voor Rechtsbescherming en de minister van J&V over (deels) openstaande toezeggingen
Document­datum 07-11-2019
Publicatie­datum 01-11-2019
Nummer KST35300VIDN1
Kenmerk 35300 VI, nr. D
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

35 300 VI

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2020

D HERDRUK1

VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 31 oktober 2019

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal heeft op 11 juli 2019 een brief gestuurd aan de Minister voor Rechtsbescherming en de Minister van Justitie en Veiligheid inzake de halfjaarlijkse stand van zaken van de toezeggingen die door de bewindspersonen aan de Eerste Kamer zijn gedaan.

De Minister van Justitie en Veiligheid heeft op 29 oktober 2019 gereageerd.

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid2 brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid,

Van Dooren

1    Wegens het per abuis niet opnemen van de rappelbrief aan de Minister voor Rechtsbescherming.

2    Samenstelling:

Backer (D66), De Boer (GL) (voorzitter), Van Dijk (SGP), Van Hattem (PVV), Nooren (PvdA), Rombouts (CDA), Bikker (CU), Baay-Timmerman (50PLUS), Adriaansens (VVD), arbouw (VVD), Bezaan (PVV), De Blécourt-Wouterse (VVD), Cliteur (FVD), Dittrich (D66), Doornhof (D66), Gerbrandy (OSF), Janssen (SP), Karimi (GL), Meijer (VVD), Nicolaï (PvdD), Otten (Fractie-Otten) (ondervoorzitter), Van Pareren (FVD), Recourt (PvdA), Rietkerk (CDA), Veldhoen (GL), Van Wely (FVD).

kst-35300-VI-D-n1 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE EERSTE KAMER DER STATEN-GENERAAL

Aan de Minister voor Rechtsbescherming Den Haag, 11 juli 2019

De Eerste Kamer maakt halfjaarlijks de stand van zaken op ten aanzien van de toezeggingen die door de bewindspersonen aan deze Kamer zijn gedaan.

Door middel van deze brief attendeer ik u op het gebruikelijke halfjaarlijkse overzicht van openstaande en deels voldane toezeggingen. Vandaag ontvangt u digitaal een overzicht van de toezeggingen waarvan de termijn volgens onze informatie op 1juli 2019 is verstreken. Daarbij treft u tevens, ter informatie, een overzicht aan van de openstaande of deels voldane toezeggingen waarvan de termijn op 1 januari 2020 verloopt. Beide lijsten zijn terug te vinden via de volgende links:

Rappel: https://www.eerstekamer.nl/ rappel?rappel=vl03h8qp0xtg&ministerie=vkjhltvyf5mt

Vooruitblik: httns://www.eerstekamer.nl/ rappel?rappel=vl03hzxmn9nz&ministerie=vkjhltvyf5mt

Teneinde een geactualiseerd overzicht aan de verantwoordelijke commissie(s) voor te kunnen leggen, verneemt de Kamer graag vóór vrijdag 30 augustus 2019 eventuele correcties en een prognose van de termijnen waarop de toezeggingen zullen worden nagekomen. Het betreft daarbij voornamelijk de toezeggingen waarvan de deadline reeds is verstreken.

De Eerste Kamer tracht de toezeggingenregistratie zo actueel mogelijk te houden. De Kamer en de regering zijn er derhalve bij gebaat als brieven, nota's en dergelijke, die samenhangen met toezeggingen aan de Eerste Kamer, rechtstreeks aan deze Kamer worden gezonden, onder vermelding van het toezeggingenregistratienummer.

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal,

J.A. Bruijn

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE EERSTE KAMER DER STATEN-GENERAAL

Aan de Minister van Justitie en Veiligheid Den Haag, 11 juli 2019

De Eerste Kamer maakt halfjaarlijks de stand van zaken op ten aanzien van de toezeggingen die door de bewindspersonen aan deze Kamer zijn gedaan.

Door middel van deze brief attendeer ik u op het gebruikelijke halfjaarlijkse overzicht van openstaande en deels voldane toezeggingen. Vandaag ontvangt u digitaal een overzicht van de toezeggingen waarvan de termijn volgens onze informatie op 1 juli 2019 is verstreken. Daarbij treft u tevens, ter informatie, een overzicht aan van de openstaande of deels voldane toezeggingen waarvan de termijn op 1 januari 2020 verloopt. Beide lijsten zijn terug te vinden via de volgende links:

Rappel: https://www.eerstekamer.nl/ rappel?rappel=vl03h8qp0xtg&ministerie=vkisiniik9dh

Vooruitblik: https://www.eerstekamer.nl/ rappel?rappel=vl03hzxmn9nz&ministerie=vkisiniik9dh

Teneinde een geactualiseerd overzicht aan de verantwoordelijke commissie(s) voor te kunnen leggen, verneemt de Kamer graag vóór vrijdag 30 augustus 2019 eventuele correcties en een prognose van de termijnen waarop de toezeggingen zullen worden nagekomen. Het betreft daarbij voornamelijk de toezeggingen waarvan de deadline reeds is verstreken.

De Eerste Kamer tracht de toezeggingenregistratie zo actueel mogelijk te houden. De Kamer en de regering zijn er derhalve bij gebaat als brieven, nota's en dergelijke, die samenhangen met toezeggingen aan de Eerste Kamer, rechtstreeks aan deze Kamer worden gezonden, onder vermelding van het toezeggingenregistratienummer.

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal,

J.A. Bruijn

BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 29 oktober 2019

Met deze brief reageer ik, mede namens de Minister voor Rechtsbescherming en de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, op uw brieven van 11 juli jongstleden. In de bijlage van deze brief treft u de stand van zaken van de gedane toezeggingen aan uw Kamer. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Justitie en Veiligheid,

F.B.J. Grapperhaus

Rappelabele toezeggingen Justitie en Veiligheid (Halfjaarlijks rappel - augustus 2019)

Minister en Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid

Toezegging    Nummer en Datum    Omschrijving    Voortgangsinformatie

Kamerstuk

6 juli 2010

Toezegging Bij de evaluatie van    T01223

de nieuwe staatkundige    31 568

structuur zullen het stellen van eisen aan nevenfuncties voor functionarissen van instellingen op het gebied van rechtspleging en het gebruik van expertise van Nederlandse inspecties betrokken worden (31 568)

(T01223)

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Van Bijsterveld (CDA), toe om bij de eerder toegezegde evaluatie van de nieuwe staatkundige structuur het stellen van eisen aan nevenfuncties voor functionarissen van instellingen op het gebied van rechtspleging en het gebruikmaken van expertise van Nederlandse inspecties te betrekken.

Afgedaan met: Uitgaande brief [29-03-2018] - EK Gezamenlijke Koninkrijksreactie op de evaluatie van de justitiële Rijkswetten

Toezegging Evalueren werking    T01615

wetsvoorstel (32 890) (T01615)    32 890

6 november    De Minister van Veiligheid en Justitie    De evaluatie staat op het

2012    zegt de Kamer, naar aanleiding van    WODC-programma 2019.

vragen en opmerkingen van het lid Van Bijsterveld, toe de werking van onderhavig wetsvoorstel in de praktijk te analyseren.

Toezegging Artikel 172b    T01774

gemeentewet mogelijk    31 467

schrappen twee jaar na inwerkingtreding Jeugdwet (31 467) (T01774)

9 september 2013

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van opmerkingen van de leden van de SP-fractie, toe twee jaar na inwerkintre-ding van de Jeugdwet te bezien of artikel 172b Gemeentewet alsnog kan vervallen. De leden van de PvdA-fractie en CDA-fractie hebben zich bij de gemaakte opmerkingen aangesloten.

De Eerste Kamer en de Tweede Kamer zijn over de resultaten van de tussenevaluatie Jeugdwet geïnformeerd. Mede op basis hiervan is het actieprogramma Zorg voor de Jeugd gelanceerd. Of artikel 172 gemeentewet kan worden geschrapt zal mede in het licht van de resultaten van het actieprogramma in het voorjaar 2019 worden bezien. De Kamer wordt naar verwachting eind 2019 nader geïnformeerd.

Toezegging Onderzoek naar    T01924

overzichtelijkheid en toepasbaar- 33 112 heid van openbare orderecht (33 112) (T01924)

13 mei 2014 De Minister van Veiligheid en Justitie Afgedaan met: Uitgaande brief zegt de Kamer, naar aanleiding van    [02-02-2017] - EK Rapport «Orde vragen en opmerkingen van de leden in de openbare orde"

Knip (VVD) en Witteveen (PvdA), toe dat hij een onderzoek laat starten naar het openbare orderecht, waarbij de overzichtelijkheid en de toepasbaarheid daarvan zullen worden onderzocht. De Minister zal de Kamer informeren zodra het onderzoek van start gaat en zal de Kamer ook informeren over de resultaten en over het standpunt van het kabinet daaromtrent.

13 mei 2014

Conform toezegging wordt de Kamer drie jaar na het in werking treden van de gewijzigde ambtsinstructie, dus in 2020, geïnformeerd over de bevindingen.

Toezegging Monitoren en    T01925

mogelijk evalueren van de    33 112

insluitingsfouillering (33 112)

(T01925)

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Hoekstra (CDA), toe dat hij de bevoegdheid tot insluitings-fouillering zal monitoren en afhankelijk van de aantallen ook evalueren.

Toezegging Kosteloze rechtsbij- T02544 stand in het kader van verkorte 34 482 / procedures (34 482 / 34 585)    34 585

(T02544)

Afgedaan met: Plenaire begrotingsbehandeling [18-12-2018] - De Eerste Kamer is op 18 december 2018 tijdens de plenaire begrotingsbehandeling Immigratie en Asiel over deze kwestie geïnformeerd en zijn er nadere afspraken gemaakt over het vervolg.

17 april 2018 De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Stienen (D66), toe de Kamer te informeren over kosteloze rechtsbijstand in het kader van verkorte procedures.

 

Toezegging

Nummer en Kamerstuk

Datum

Omschrijving

Voortgangsinformatie

Toezegging Informeren over de verwachte opbrengsten en kosten van de Nederlandse deelname aan het EOM (33 709) (T02569)

T02569

33 709

3 april 2018

De Minister van Justitie en Veiligheid zegt, naar aanleiding van de vraag van het lid Van Hattem (PVV) toe de Kamer te informeren over de verwachte opbrengsten en kosten van de Nederlandse deelname aan het EOM.

Zodra de kosten van deelname aan het EOM in kaart gebracht zijn, zal de Kamer hierover in het kader van de implementatiewetgeving geïnformeerd worden. Hetzelfde geldt voor de opbrengsten van het EOM.

Toezegging Indiening wetsvoorstel screening ambtenaren van politie en politie-externen (34 775 VI) (T02599)

T02599

34 775 VI

22 mei 2018

De Minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Dercksen, toe het wetsvoorstel screening ambtenaren van politie en politie-externen dit jaar bij de Kamer in te dienen.

Afgedaan met: Indiening wetsvoorstel [21-03-2019] - Het wetsvoorstel is 21 maart 2019 bij de Kamer ingediend.

Toezegging Het opstarten van een publiekscampagne over de aangifteplicht (34 746) (T02648)

T02648

34 746

11 september 2018

De Minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Wezel (SP), toe dat hij initiatieven zal ontplooien om een publiekscampagne op te zetten wat betreft de aangifteplicht, die geldt voor eenieder die kennis draagt van terroristische misdrijven, inclusief de voorbereiding daarvan.

Op 24 oktober vindt een sessie plaats onder voorzitterschap van de Dienst Publiek en Communicatie van AZ met interne en externe partners (VNG, politie, etc.). Op basis hiervan zal een communicatiemethodiek worden opgesteld en worden door de diverse partners beleidsvoorstellen geformuleerd. Over de communicatiemethodiek wordt de Eerste Kamer naar verwachting voor 1 december geïnformeerd.

Toezegging Overleggen met verhuursector ter voorkoming van drugsoverlast (34 763) (T02678)

T02678

34 763

4 december 2018

De Minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Dercksen (PVV), toe dat hij met de verhuursector zal overleggen om te komen tot afspraken ter voorkoming van drugsoverlast.

Er zal eind 2019 een gesprek tussen verhuurdersbranche en gemeenten gefaciliteerd worden.

Toezegging Vervolgbeleid leefbaarheid woonwijken onderzoeken en de Kamer daarover informeren (34 763) (T02679)

T02679

34 763

4 december

2018

De Minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Bikker (ChristenUnie), toe dat hij samen met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en betrokken partijen zal bezien of er vervolgbeleid nodig is betreffende de leefbaarheid van woonwijken en daarover de Kamer zal informeren.

Op 25 juni 2019 heeft een gesprek plaatsgevonden met Binnenlandse Zaken over de uitvoering van deze toezegging. Dit gesprek zal naar verwachting worden vervolgd in oktober/ november 2019.

Toezegging Toezenden brief met het advies van het Strategisch Beraad Ondermijning (34 775 VI) (T02707)

T02707

34 775 VI

19 februari

2019

De Minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Dercksen, toe de brief met het advies van het Strategisch

Beraad Ondermijning over waar het geld naartoe moet, naar de Kamer te sturen.

Voor de begrotingsbehandeling 2020 zal de Minister van Justitie en Veiligheid de Eerste Kamer nader informeren over de stand van zaken.

Toezegging Toezenden brief inzake kabinetsprogramma economische veiligheid (T02709)

T02709

34 775 VI

19 februari

2019

De Minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Duthler, toe later dit voorjaar aan de Kamer een brief te zenden inzake het kabinetsprogramma op het gebied van economische veiligheid.

Afgedaan met: Uitgaande brief [21-08-2019] - EK Toezegging brief in het kader van economische veiligheid

Toezegging De uitwerking van    T02713

de voorstellen met betrekking tot 34 482 / kosteloze rechtsbijstand met de    34 585

Kamer delen (34 482 / 34 585)

(T02713)

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid informeert de Eerste Kamer in het najaar van 2019 over de uitwerking van de maatregel rechtsbijstand in de asielprocedure. Deze informatie zal worden verstrekt in het kader

Toezegging

Nummer en Kamerstuk

Datum

Omschrijving

Voortgangsinformatie

2 april 2019 De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Stienen (D66), toe de uitwerking van de voorstellen met betrekking tot kosteloze rechtsbijstand in een later stadium met de Kamer te delen.

van de voortgang van het programma flexibilisering asielketen dan wel in de beleidsreactie op het rapport van de Onderzoekscommissie «Langdurig verblijvende vreemdelingen zonder bestendig verblijfsrecht.

Rappelabele toezeggingen Justitie en Veiligheid MRb (Halfjaarlijks rappel - augustus 2019)

Minister voor Rechtsbescherming

Toezegging    Nummer en Datum    Omschrijving    Voortgangsinformatie

Kamerstuk

 

Toezegging Uitbreiding spreekrecht tot stieffamilie (34 082) (T02307)

T02307

34 082

5 april 2016

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een opmerking van het lid Markuszo-wer(PVV), toe de uitbreiding van het spreekrecht tot de stieffamilie mee te nemen in de evaluatie van het huidige spreekrecht.

De uitbreiding van de kring van wettelijk spreekgerechtigden tot de stieffamilie wordt voorgesteld in het wetsvoorstel uitbreiding slachtofferrechten. Dit wetsvoorstel zal voor het einde van 2019 bij de Tweede Kamer worden ingediend.

Toezegging Bezien of een aanvullende bevoegdheid van de rechter noodzakelijk is betreffende verplichte aanwezigheid van de verdachte bij de uitspraak (34 082) (T02308)

T02308

34 082

5 april 2016

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Markuszower (PVV), toe te bezien of er een aanvullende bevoegdheid van de rechter noodzakelijk is wat betreft de aanwezigheid van de verdachte bij de uitspraak.

Het wetsvoorstel uitbreiding slachtofferrechten voorziet in de invoering van een wettelijke verschijningsplicht voor verdachten van ernstige zedenof geweldsmisdrijven die zich in voorlopige hechtenis bevinden. Dit wetsvoorstel zal voor het einde van 2019 bij de Tweede Kamer worden ingediend.

Toezegging Het informeren van de Kamer over de uitkomst van het onderzoek en eventuele maatregelen inzake huiselijk of eergerelateerd geweld (34 236) (T02453)

T02453

34 236

21 februari 2017

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Strik (GroenLinks), toe dat hij de Kamer zal informeren over de uitkomst van het onderzoek en eventuele maatregelen met betrekking tot de toegang van slachtoffers tot de opvang die een aanvraag verblijf hebben gedaan op humanitaire gronden in verband met huiselijk geweld of eergerelateerd geweld.

Afgedaan met: Uitgaande brief [07-02-2018] - EK Opvang slachtoffers huiselijk en eergerelateerd geweld

Toezegging Onderzoek naar signalen van stijging aantal verstekvonnissen waar zittingslocaties zijn opgeheven (34 775 VI) (T02609)

T02609

34 775 VI

22 mei 2018

De Minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Baay-Timmerman en Van Bijsterveld, toe onderzoek te laten verrichten naar signalen dat het aantal verstekvonnissen is gestegen waar zittingslocaties zijn opgeheven.

Het streven is om dit onderzoek in 2019 te laten uitvoeren om daarna de Eerste Kamer per brief te informeren.

Toezegging

Nummer en Kamerstuk

Datum

Omschrijving

Voortgangsinformatie

Toezegging Het sterk maken voor het oplossen van de bekostiging van het basisplan digitalisering rechtspraak in de Voorjaarsnota of in de Najaarsnota (34 775 VI) (T02710)

T02710

34 775 VI

19 februari 2019

De Minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Vlietstra, toe in de Voorjaarsnota of de Najaarsnota zich sterk te maken voor het bekostigen van het basisplan inzake de digitalisering van de rechtspraak.

Dit wordt meegenomen in de brief over het prijsakkoord voor de volgende periode 2020-2022. Deze brief zal naar verwachting najaar 2019 aan de Eerste Kamer worden toegezonden.

Toezegging In kaart brengen van de effecten van micro targeting in relatie tot specifieke waarden en individuele vrijheden (34 775

VI) (T02711)

T02711

34 775 VI

19 februari 2019

De Minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Duthler, toe in kaart te brengen wat de effecten zijn van micro targeting en daarbij te kijken naar de kansen, maar vooral ook naar de risico's die dat oplevert voor specifieke waarden en individuele vrijheden, alsook daarbij de internationale dimensie te betrekken.

De Eerste Kamer wordt voor het eind van 2019 geïnformeerd over de uitvoering van deze toezegging.

Toezegging Monitoring hoe de kanalisatie zich gaat ontwikkelen, hoe spelersaantallen zich gaan ontwikkelen, of er sprake is van werving, en het effect op probleemgevallen (T02771)

T02771

12 februari

2019

De Minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Strik (GroenLinks) en Van Dijk (SGP), toe de ontwikkelingen inzake werving door middel van reclame en het effect hiervan op probleemgevallen in de gaten te houden.

De Wet kansspelen op afstand is nog niet in werking getreden, zodat het monitoren ook nog niet is gestart.

Eerste Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 35 300 VI, D 8


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.