35311 NL - wetsvoorstel
Invoeringswet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Dit wetsvoorstel werd op 16 oktober 2019 ingediend door de regering.

 

Een invoeringswet is een begeleidende wet bij de invoering van een nieuwe wet, in dit geval de Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen (Wet USB). Naast enkele wijzigingen in andere wetten, voorziet het voorstel vooral in de afschaffing van de executieverjaring. Als de termijn voor de executie is verstreken, mag het Openbaar Ministerie op dit moment niet langer de straf of maatregel ten uitvoer leggen die de rechter heeft opgelegd. De regering vindt het onwenselijk dat veroordeelden door verloop van de termijn (verjaring) de tenuitvoerlegging van straffen of maatregelen kunnen ontlopen. Met het wetsvoorstel wordt daarom de executieverjaring afgeschaft. Het gevolg hiervan is dat straffen en maatregelen altijd geheel ten uitvoer kunnen worden gelegd. Een wijziging die met de Wet USB is doorgevoerd, is de verschuiving van de verantwoordelijkheid voor de tenuitvoerlegging van het Openbaar Ministerie naar de minister van Justitie en Veiligheid. Het bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) opgerichte Administratie- en Informatiecentrum voor de Executie (AICE) is kernonderdeel van de bijbehorende nieuwe werkwijze. De Wet USB maakt onderdeel uit van de modernisering van het Wetboek van Strafvordering.

Het wetsvoorstel behelst een invoeringswet bij het wetsvoorstel Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen i.

1.

Volledige titel

Wijziging van het Wetboek van Strafvordering en enkele andere wetten in verband met de invoering van de Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen (Invoeringswet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen)

2.

Documenten

(30 stuks)

2 11 oktober 2019, voorstel van wet, nr. 2     KST353112
Voorstel van wet
 
2 11 oktober 2019, memorie van toelichting, nr. 3     KST353113
Memorie van toelichting
 
2 14 oktober 2019, koninklijke boodschap, nr. 1     KST353111
Koninklijke boodschap
 

3.

Disclaimer

Dit dossier is automatisch samengesteld. Aan de technische programmering is veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

4.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, alle documenten in dit dossier, een overzicht van Internetconsultatiedocumenten en reacties, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten en een overzicht van verwante dossiers.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.