35302, nr. 16 - Amendement Nijboer over een overdrachtsbelasting-tarief van 0 percent voor starters - Belastingplan 2020

Dit amendement op het wetsvoorstel Belastingplan 2020 werd op 10 oktober 2019 ingediend door het Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) i. De tekst werd op 24 oktober 2019 gewijzigd.
 
De toelichting van de indiener op het gewijzigde amendement luidt als volgt:
 

Algemeen deel Iedereen moet zeker kunnen zijn van een goede woning. Maar dat grondrecht staat onder druk. Er zijn te weinig sociale huurwoningen en vrije sector huurwoningen zijn dikwijls te duur. Starters hebben het moeilijk om een huis te kopen. Beleggers kopen in de grote steden inmiddels één op de vijf huizen op en in de rest van Nederland één op de tien. Dit amendement zorgt ervoor dat starters een overdrachtsbelasting-tarief van 0 percent gaan betalen. Beleggers gaan juist 6 percent overdrachtsbelasting betalen. Zo verkrijgen starters een voordeel ten opzichte van beleggers en in mindere mate ten opzichte van doorstromers. Zo beoogt de initiatiefnemer de kansen van starters te vergroten.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 24 oktober 2019, gewijzigd amendement, nr. 16     KST3530216
Gewijzigd amendement Nijboer ter vervanging van nr. 12 over een overdrachtsbelasting-tarief van 0 percent voor starters
 

2.

Dossier