35300 VIII, nr. 123 - Amendement Asscher/Van den Hul over gelijke waardering van leraren in het VSO - Vaststelling begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2020

Dit amendement op het wetsvoorstel Vaststelling begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2020 werd op 19 september 2019 ingediend door de Tweede Kamerleden Lodewijk Asscher (PvdA) i en Kirsten van den Hul (PvdA) i. De tekst werd op 31 oktober 2019 gewijzigd en op 4 november 2019 en nog eens op 28 november 2019 nader gewijzigd.
 
De toelichting van de indieners op het nader gewijzigde amendement luidt als volgt:
 

Leraren in het voortgezet speciaal onderwijs bieden in de eerste plaats voortgezet onderwijs. Toch worden zij niet gelijkwaardig gewaardeerd als leraren in het voortgezet onderwijs, die onder de voortgezet onderwijs cao vallen. Daarom zou het eerlijker zijn als tenminste de leraren in het voortgezet speciaal onderwijs die hun leerlingen diplomagericht opleiden (leraren met als uitstroomprofiel vervolgonderwijs) gelijkelijk worden beloond en gewaardeerd als hun collega’s in het reguliere voortgezet onderwijs. Het kabinet heeft per convenant, daterende van 1 november 2019, 16,5 miljoen euro toegezegd om de salarissen van deze beroepsgroep gelijk te stellen aan die in het voortgezet onderwijs. Dit amendement beoogt ook de arbeidsvoorwaarden gelijk te stellen aan die in het voortgezet onderwijs, en beoogt daartoe 18,5 miljoen euro te investeren om gelijkwaardige waardering (salaris, arbeidsvoorwaarden en takenpakket) voor leraren in het voortgezet speciaal onderwijs mogelijk te maken. Dit amendement wordt gedekt door af te zien van de verlaging van het hoge tarief in de vennootschapsbelasting (amendement Asscher-Nijboer, 35302-5).

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 28 november 2019, nader gewijzigd amendement, nr. 123     KST35300VIII123
Nader gewijzigd amendement Asscher/Van den Hul ter vervanging van nr. 20 over gelijke waardering van leraren in het VSO
 

2.

Dossier