Brief regering; Landgebonden asielbeleid Somalië - Vreemdelingenbeleid

Deze brief is onder nr. 2526 toegevoegd aan dossier 19637 - Vreemdelingenbeleid i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vreemdelingenbeleid; Brief regering; Landgebonden asielbeleid Somalië
Document­datum 04-09-2019
Publicatie­datum 06-09-2019
Nummer KST196372526
Kenmerk 19637, nr. 2526
Commissie(s) Justitie en Veiligheid (JV)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

19 637

Vreemdelingenbeleid

Nr. 2526

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 4 september 2019

Op 19 maart 2019 heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken een algemeen ambtsbericht uitgebracht dat de situatie beschrijft in Zuid- en Centraal-Somalië voor de periode van november 2017 tot en met februari 2019.

De veiligheidssituatie in Zuid- en Centraal-Somalië werd deze periode gekenmerkt door gewapende conflicten tussen de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië (AMISOM) en geallieerde troepen enerzijds en Al-Shabaab anderzijds.

De veiligheidssituatie wordt bovendien beïnvloed door droogte, overstromingen, conflicten over land en geweld tussen clans. Al-Shabaab behoudt de controle over aanzienlijke delen van het grondgebied in het zuiden van het land en de bevoorradingsroutes tussen steden. Vanwege de aanwezigheid van overheidsinstanties en internationale organisaties is Mogadishu een gewild doelwit van Al-Shabaab. De aanslagen van Al-Shabaab richten zich echter niet specifiek op burgers of terugkeerders.

In het landgebonden asielbeleid voor Somalië, zoals opgenomen in de Vreemdelingencirculaire, is al een groot aantal risicogroepen aangewezen. Het ambtsbericht geeft aan dat deze groepen nog steeds extra risico lopen in Somalië in vergelijking met andere groepen. Ik zie daarom geen aanleiding om het beleid te wijzigen, behalve voor één van de risicogroepen, namelijk leden van AMISOM.

Deze soldaten zijn geen Somaliërs, maar inwoners van andere Afrikaanse landen die op missie in Somalië zijn (geweest). Hoewel zij tijdens de missie mogelijk extra risico lopen als doelwit van Al-Shabaab, komen zij in beginsel niet in aanmerking voor asiel in Nederland op grond van het landgebonden asielbeleid voor Somalië, omdat zij geen ingezetenen van Somalië zijn. Zij keren na hun missie terug naar hun eigen land.

kst-19637-2526 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

De Vreemdelingencirculaire zal op dit punt zo worden gewijzigd dat deze groep niet meer als risicogroep onder het landgebonden asielbeleid voor Somalië valt.

Ik heb het Ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om volgend jaar weer een algemeen ambtsbericht over Somalië uit te brengen.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

  • A. 
    Broekers-Knol

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 19 637, nr. 2526 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.