Brief regering; Uitvoering van de motie Pieter Heerma c.s. over investeren in de scholing van werknemers in de landbouw, horeca en recreatie - Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs, de Wet financiering sociale verzekeringen en enige andere wetten om de balans tussen vaste en flexibele arbeidsovereenkomsten te verbeteren (Wet arbeidsmarkt in balans)

Deze brief is onder nr. 68 toegevoegd aan wetsvoorstel 35074 - Wet arbeidsmarkt in balans i en dossier 35074 - Wet arbeidsmarkt in balans.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs, de Wet financiering sociale verzekeringen en enige andere wetten om de balans tussen vaste en flexibele arbeidsovereenkomsten te verbeteren (Wet arbeidsmarkt in balans); Brief regering; Uitvoering van de motie van het lid Pieter Heerma c.s. over investeren in de scholing van werknemers in de landbouw, horeca en recreatie
Document­datum 21-08-2019
Publicatie­datum 26-08-2019
Nummer KST3507468
Kenmerk 35074, nr. 68
Commissie(s) Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

35 074

Nr. 68

Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs, de Wet financiering sociale verzekeringen en enige andere wetten om de balans tussen vaste en flexibele arbeidsovereenkomsten te verbeteren (Wet arbeidsmarkt in balans)

BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 21 augustus 2019

Met deze brief informeer ik uw Kamer mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de uitwerking van de motie van het lid Heerma c.s.1

Tijdens de behandeling van de Wet arbeidsmarkt in balans is de motie van het lid Heerma c.s. aangenomen waarin de regering wordt verzocht om de bedrijven in de sectoren landbouw, horeca en recreatie de komende 5 jaar tegemoet te komen in de loonkosten voor bbl-plekken (Handelingen II 2018/19, nr. 49, item 12). De motie gaat samen met een investering in de scholing van werknemers van jaarlijks € 12 miljoen.

Aan deze motie wordt uitvoering gegeven door onder meer vanaf 2020 jaarlijks € 10,6 miljoen toe te voegen aan de bestaande subsidieregeling praktijkleren. Dit bedrag wordt ondergebracht in een apart compartiment zodat werkgevers in de betreffende drie sectoren extra subsidie ontvangen voor het aanbieden van bbl-leerplekken bovenop het bedrag aan subsidie waarop zij op grond van de huidige regeling praktijkleren al aanspraak kunnen maken. Over de inzet van het resterende bedrag van de motie wordt uw Kamer later dit jaar door de Minister van SZW geïnformeerd.

Vanwege de systematiek van de huidige regeling praktijkleren, waarbij de subsidie achteraf wordt toegekend, kunnen werkgevers uit deze drie sectoren die bbl-plekken aanbieden al vanaf studiejaar 2019-2020 profiteren van de verhoogde subsidie.

Om werkgevers uit de drie sectoren te stimuleren bbl-plekken aan te bieden moeten zij al in augustus 2019 op de hoogte worden gebracht van

1 Kamerstuk 35 074, nr. 50.

kst-35074-68 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

deze regeling. Dit zal ik doen door een mededeling in de Staatscourant. Daarnaast zal ik de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) verzoeken om de brancheorganisaties van de betreffende sectoren actief te benaderen.

De wijziging van de huidige regeling praktijkleren zal begin 2020 worden gepubliceerd. Aan deze wijziging zal terugwerkende kracht worden toegekend.

Ik hoop uw Kamer hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

I.K. van Engelshoven

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 35 074, nr. 68 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.