Brief regering; Actieplan Veilig Ondernemen 2019-2022 - Bestrijding georganiseerde criminaliteit

Deze brief is onder nr. 251 toegevoegd aan dossier 29911 - Bestrijding georganiseerde criminaliteit.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Bestrijding georganiseerde criminaliteit; Brief regering; Actieplan Veilig Ondernemen 2019-2022
Document­datum 23-07-2019
Publicatie­datum 26-07-2019
Nummer KST29911251
Kenmerk 29911, nr. 251
Commissie(s) Justitie en Veiligheid (JV)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

29 911

Nr. 251 HERDRUK1

Bestrijding georganiseerde criminaliteit

BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 23 juli 2019

Inleiding

Dit kabinet heeft als motto «Vertrouwen in de toekomst». Met dit actieplan geef ik invulling aan dit motto door de criminaliteit tegen en (onbewust) gefaciliteerd door ondernemers gericht aan te pakken. Voor ondernemingen, die aan de basis staan van onze werkgelegenheid, welvaart en voorzieningen, is een veilig ondernemersklimaat een essentiële voorwaarde.

Onder regie van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC) is op 17 juni jl. een actieplan Veilig Ondernemen 2019-2022 (zie bijlage)vastgesteld. Het NPC wil met dit actieplan een bijdrage leveren aan een veiliger ondernemersklimaat en daarmee aan een veiliger samenleving. Naast repressieve maatregelen beoogt dit actieplan ook de preventie aanpak van criminaliteit te versterken, bijvoorbeeld door het weerbaarder maken van het bedrijfsleven tegen de risico's van (ondermijnende) criminaliteit.

NPC

Het NPC fungeert als samenwerkingsverband op bestuurlijk niveau tussen overheid en bedrijven voor het aanpakken van verschillende vormen van criminaliteit tegen en gefaciliteerd door het bedrijven. In het NPC zijn de volgende partijen vertegenwoordigd: VNO-NCW /MKB-Nederland, het Openbaar Ministerie, Verbond van Verzekeraars, Koninklijk Horeca Nederland, Politie, Detailhandel Nederland, Transport en Logistiek Nederland, BOVAG, Nederlandse Vereniging van Banken, Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Ministerie van Economische Zaken. De Minister van Justitie en Veiligheid fungeert als voorzitter van dit platform.

1    I.v.m. correctie in de aanhef.

2    Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

kst-29911-251 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Actieplan

Het actieprogramma Veilig Ondernemen 2019-2022 draagt bij aan het doel van het NPC om:

  • 1. 
    Het bedrijfsleven weerbaarder te maken tegen de risico's van (ondermijnende) criminaliteit;
  • 2. 
    Samenwerking tussen publieke en private partners te stimuleren en faciliteren om preventie te verbeteren;
  • 3. 
    Binnen bestaande kaders informatie-uitwisseling tussen publieke en private partners te stimuleren en gebruik te maken van innovatieve maatregelen;
  • 4. 
    Te zorgen voor schone bedrijfssectoren die criminaliteit niet faciliteren;
  • 5. 
    en daarmee een bijdrage te leveren aan een veiliger ondernemersklimaat en een veiligere samenleving.

Uit onderzoek3 komt naar voren dat aandachtspunten anno 2019 niet meer worden gevormd door klassieke vormen van criminaliteit, maar door criminaliteit met een digitale component en criminaliteit die zich kenmerkt door een verwevenheid tussen onder- en bovenwereld (ondermijning). Deze ontwikkeling stelt het bedrijfsleven en de overheid voor nieuwe uitdagingen.

Op basis van voornoemd onderzoek heeft het NPC de volgende thema's als prioriteit in het actieplan opgenomen. Deze zijn in bijgevoegd actieplan nader uitgewerkt:

  • a) 
    Ondermijning
  • b) 
    Cyber(security)
  • c) 
    Mobiel banditisme

Het NPC heeft opdracht gegeven om het actieprogramma verder uit te werken in concrete, kansrijke maatregelen. Hierbij worden alle ambities en belangen van publieke en private partners integraal meegenomen. De diverse maatregelen worden tevens getoetst op (financiële) haalbaarheid en voldoende maatschappelijk draagvlak.

In de uitwerking van de genoemde thema's ligt de focus op de integrale aanpak en worden diverse acties dicht bij de ondernemer georganiseerd. Het vertrouwen tussen overheid en het bedrijfsleven moet groeien en de afstand tot de lokale ondernemer moet worden verkleind. Investeren in de onderlinge relatie is belangrijk om in de nabije toekomst gestalte te kunnen geven aan de aanpak van de uitdagingen waarvoor het bedrijfsleven zich gesteld ziet. Door middel van publiek-private proeftuinen op lokaal en regionaal niveau worden de opgaven aangepakt en zichtbaar en tastbaar gemaakt voor de ondernemers en lokale overheid.

Tot slot

Voor de bedrijvigheid en welvaart van Nederland en het versterken van een leefbare omgeving is veiligheid van essentieel belang. Veiligheid is niet een zaak van de overheid alleen, het is de taak én verantwoordelijkheid van overheid, burgers en bedrijven. De publiek-private samenwerking in het kader van het Actieplan Veilig Ondernemen is daar een exponent van.

De Minister van Justitie en Veiligheid,

F.B.J. Grapperhaus

3 Agenda voor de toekomst, bureau Beke, november 2018.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 29 911, nr. 251 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.