Brief regering; Reactie op het verzoek van het lid Stoffer over het bericht "AIVD: zorgen over radicalisme bij naschoolse Arabische lessen" - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2019

Deze brief is onder nr. 92 toegevoegd aan wetsvoorstel 35000 XV - Vaststelling begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2019 i en dossier 35000 XV - Vaststelling begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2019.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2019; Brief regering; Reactie op het verzoek van het lid Stoffer, gedaan tijdens de Regeling van werkzaamheden van 2 april 2019, over het bericht "AIVD: zorgen over radicalisme bij naschoolse Arabische lessen"
Document­datum 18-07-2019
Publicatie­datum 18-07-2019
Nummer KST35000XV92
Kenmerk 35000 XV, nr. 92
Commissie(s) Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

35 000 XV

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2019

Nr. 92

BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 juli 2019

Tijdens de Regeling van Werkzaamheden van 2 april jl. (Handelingen II 2018/19, nr. 69, item 22) heeft uw Kamer verzocht om een brief over het bericht «AIVD: zorgen over radicalisme bij naschoolse Arabische lessen».Tevens is er verzocht om de Kamer te informeren over de stand van zaken van de toegezegde verkenning naar informele scholing in Nederland. Met deze brief kom ik mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid tegemoet aan deze verzoeken.

Zoals aangegeven in antwoorden op vragen van uw Kamer2 heeft het kabinet op dit moment geen volledig zicht op de aard en omvang van informele scholing op onder andere weekendscholen die zich richten op taal, cultuur en religie. Daarom laat het kabinet een verkenning uitvoeren naar vormen van informele scholing in Nederland om meer inzicht in aard en omvang ervan te verkrijgen. De AIVD heeft in haar jaarrapport over 2018 in algemene zin geconstateerd dat radicaalislamitische (salafistische) aanjagers zich sterk weten te positioneren in het aanbod voor jonge moslims. Waar voorheen salafistische aanjagers een sterke positie hadden in het aanbod van enkele gevestigde moskeeën en instellingen is dit nu wijder vertakt. Uiteraard staat niet alle informele islamitische scholing onder invloed van salafistische aanjagers.

De verkenning naar informele scholing in Nederland wordt uitgevoerd door RadarAdvies. Zoals uw Kamer is geïnformeerd wordt deze verkenning uitgevoerd in drie stappen. De eerste stap is een brede

1    https://www.telegraaf.nl/nieuws/3380741/aivd-zorgen-over-radicalisme-bij-naschoolse-arabische-lessen

2    Antwoord op vragen van de leden Becker en Laan-Geselschap (beiden VVD) aan de Ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Justitie en Veiligheid over het bericht «AIVD: zorgen over radicalisme bij naschoolse Arabische lessen», Aanhangsel Handelingen II 2018/19, nr. 2906.

kst-35000-XV-92 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

verkenning naar informele scholing in Nederland die zich richt op taal, cultuur en/of religie voor 5 tot 16 jarigen. De tweede stap is een verdiepende fase waar ingegaan wordt op casuïstiek in het geval dat er signalen zijn van (financiering van) informele scholing dat een anti-integratief, antidemocratisch en anti-rechtsstatelijk effect probeert te hebben. De derde stap is het verkennen van mogelijke handelingsperspectieven voor de rijksoverheid en gemeenten, waarin conform de wens van uw Kamer ook mogelijkheden voor toezicht en interventie meegenomen zullen worden. Deze verkenning is recent gestart en zal zoals aangekondigd in de brief over de afbakening van de verkenning van 13 februari jl. een looptijd hebben van een jaar.3

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

  • W. 
    Koolmees

3 Kamerstuk 35 000 XV, nr. 87: Afbakening verkenning naar informele scholing in Nederland, d.d. 13 februari 2019

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 35 000 XV, nr. 92 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.