Brief regering; Eerste rapportage monitor Toelatingsrecht mbo - Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie

Deze brief is onder nr. 436 toegevoegd aan dossier 31524 - Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie; Brief regering; Eerste rapportage monitor Toelatingsrecht mbo
Document­datum 09-07-2019
Publicatie­datum 12-07-2019
Nummer KST31524436
Kenmerk 31524, nr. 436
Commissie(s) Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

31 524

Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie

Nr. 436    BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN

WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 9 juli 2019

In het plenair debat van 9 april j.l. over de JOB-monitor en het toelatingsbeleid in het mbo (Handelingen II 2018/19, nr. 72, item 32), heb ik uw Kamer toegezegd voor de zomer van 2019 de eerste rapportage toe te sturen van het meerjarig evaluatieonderzoek de werking van de wet «Vroegtijdige aanmelddatum voor en toelatingsrecht tot het mbo». Naar aanleiding van de gestelde vragen over de ontwikkeling van opleidingen met een numerus fixus, heb ik aangegeven dat daar in het onderzoek aandacht aan wordt besteedt. U heeft mij verzocht om een overzicht van numerus fixus opleidingen in het mbo. Dat heb ik toegezegd. Tot slot heb ik met u afgesproken in gesprek te gaan met de MBO Raad over één datum waarop de aanmelding voor opleidingen met een numerus fixus open worden gesteld, zodat dat helder gecommuniceerd kan worden aan aspirant-studenten.

Bij de wetsbehandeling is bovendien een motie van het lid Van Meenen (D66)1 aangenomen waarin is verzocht om specifiek onderzoek te doen naar de werking van het geïntroduceerde bindend studieadvies (BSA) voor mbo-niveau 2, 3 en 4.

Eerste deel van de rapportage

Hierbij bied ik u het eerste deel van de rapportage van het onderzoek aan2. Deze rapportage, uitgevoerd door KBA Nijmegen, ECBO en de Vrije Universiteit in opdracht van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO), heeft betrekking op studiejaar 2018-2019. Dit is het eerste studiejaar waarvoor de wet «Vroegtijdige aanmelddatum voor en toelatingsrecht tot het mbo» van kracht is. Het rapport gaat in op de informatievoorziening aan aankomende studenten, beschrijft de inrichting van het recht op een studiekeuzeadvies bij tijdige aanmelding en geeft

1    Kamerstuk 34 457, nr. 22.

2    Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

kst-31524-436 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

een eerste indruk van het aantal numerus fixus opleidingen en de wijze waarop de plekken worden toegewezen. Ook geeft het onderzoek eerste indicaties over de borging van het recht op toegang tot de opleiding van hun keuze.

Het rapport biedt echter geen compleet overzicht van numerus fixus opleidingen per instelling. Ik heb daarom gevraagd, aanvullend op de informatie over numerus fixus in de voorliggende rapportage, ook een overzicht van numerus fixus opleidingen per instelling te maken, met het aantal plekken en aanmeldingen.

Bevindingen van het onderzoek naar het BSA ontvangt u in een tweede rapportage, dit najaar. De reden daarvoor is dat het bindend studieadvies pas vanaf mei 2019 gegeven mocht worden. Het is voor de evaluatie van belang gevolgen voor de vervolgstap van de student daarbij mee te nemen. De tweede rapportage bevat data over aanmeldingen en inschrijvingen, alsmede resultaten van de enquête onder studenten.

Beleidsreactie vlak na de zomer

Na de zomer ontvangt u een beleidsreactie op de bevindingen uit het onderzoek, zoals beschreven in het eerste deelrapport. Ook ontvangt u dan het overzicht van numerus fixus opleidingen. Daarnaast zal ik in de beleidsreactie ingaan op de uitkomsten van mijn gesprek met MBO Raad over één datum voor openstelling aanmelding NF opleidingen, zoals toegezegd in het debat.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

I.K. van Engelshoven

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 31 524, nr. 436 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.