Brief regering; Opheffen agentschap Defensie Telematica Organisatie (DTO) - Defensie Industrie Strategie

Deze brief is onder nr. 106 toegevoegd aan dossier 31125 - Defensie Industrie Strategie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Defensie Industrie Strategie; Brief regering; Opheffen agentschap Defensie Telematica Organisatie (DTO)
Document­datum 08-07-2019
Publicatie­datum 10-07-2019
Nummer KST31125106
Kenmerk 31125, nr. 106
Commissie(s) Defensie (DEF)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

31 125

Defensie Industrie Strategie

Nr. 106    BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 8 juli 2019

Met deze brief aan uw Kamer geef ik invulling aan een van de laatste stappen van de formele afhandeling van de opheffing van het baten-lastenagentschap Defensie Telematica Organisatie (DTO), later genoemd Agentschap Operations (OPS), conform artikel 8, derde lid, van de Regeling Agentschappen.

In de voortgangsrapportages over IT (Kamerstuk 31 125, nr. 94) bent u in de achterliggende twee jaren op hoofdlijnen geïnformeerd over het besluit tot opheffing en de voortgang van de reorganisatie en overgang op het kasverplichtingenstelsel. De twee IT-bedrijven van Defensie, de DTO en het JIVC (Joint Informatie Voorziening Commando), zijn door een reorganisatie samengevoegd tot één IT-bedrijf met de naam JIVC.

Gebleken is dat het (baten-lasten)agentschap te weinig toegevoegde waarde had in relatie tot de noodzakelijke inrichting en de financieel-administratieve eisen van het agentschap. De keuze voor het kas-verplich-tingenstelsel leidt tot een vereenvoudiging in de besturing en bedrijfsvoering, omdat het gefuseerde IT-bedrijf vanaf de datum van opheffing gebruik maakt van de defensiebrede basisadministratie en daarmee aansluit op de defensiebreed gestandaardiseerde bedrijfsprocessen. Het nieuwe IT-bedrijf kan echter nog steeds gebruik maken van bepaalde elementen van het baten-lastenstelsel. De hiervoor noodzakelijke aanpassingen in de basisadministratie zijn gerealiseerd.

Aanvankelijk was het streven de liquidatie van het agentschap aan het einde van het boekjaar 2017 te realiseren. Het gefuseerde IT-bedrijf is per 1 januari 2019 overgegaan op het kas-verplichtingenstelsel. De Regeling Agentschappen voorziet in een periode van zes maanden, gerekend na de laatste balansdatum (31 december 2018), om diverse zaken financieel-administratief af te wikkelen. Door de vertraagde reorganisatie van DTO is de datum van de liquidatie uiteindelijk verschoven naar 30 juni 2019. De controle van de slotbalans door de Auditdienst Rijk loopt derhalve nog.

kst-31125-106 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Na de ontvangst van de goedkeurende controleverklaring van de Auditdienst Rijk zal de feitelijke opheffing van het agentschap DTO plaatsvinden.

De Minister van Defensie,

A.Th.B. Bijleveld-Schouten

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 31 125, nr. 106 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.