Brief regering; Staatsexamen Nederlands als tweede taal (Nt2): afname in tweede helft 2019 en verder - Integratiebeleid

Deze brief is onder nr. 265 toegevoegd aan dossier 32824 - Integratiebeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Integratiebeleid; Brief regering; Staatsexamen Nederlands als tweede taal (Nt2): afname in tweede helft 2019 en verder
Document­datum 03-07-2019
Publicatie­datum 04-07-2019
Nummer KST32824265
Kenmerk 32824, nr. 265
Commissie(s) Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

32 824

Integratiebeleid

Nr. 265    BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN

WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 3 juli 2019

Dit voorjaar heb ik uw Kamer laten weten de examens voor Programma I en Programma II van het Staatsexamen Nederlands als tweede taal (Nt2)Nt2 vanaf maart 2019 te hervatten.2 Ik heb in voornoemde brief uw Kamer aangegeven dat mijn ambitie is om acht examens per jaar af te laten nemen voor beide programma's, maar dat de planning voor na de zomer en 2020 nog enige nadere uitwerking vroeg. Deze aangekondigde nadere uitwerking volgt in bijgaande brief.

De kandidaten die zich vorig jaar hadden aangemeld om examen te doen, maar waarbij afname van het examen vanwege het tijdelijk stil leggen niet mogelijk was, hebben dit voorjaar als eerste de gelegenheid gekregen om alsnog examen te doen. Voor 1 augustus 2019 worden in aanvulling daarop drie examens voor beide programma's afgenomen. Inmiddels is dat voor twee examens voor beide programma's reeds gebeurd.

Vanaf september tot eind dit jaar volgen nog vier unieke examens voor beide programma's. Bij de voorjaarsbesluitvorming zijn hiervoor middelen binnen de OCW-begroting gevonden. Met het oog op instroom in het hoger onderwijs en de teldatum van 1 oktober in de bekostiging worden bij de afname van programma II in september examenplekken gereserveerd zodat kandidaten die een herkansing nodig hebben tegemoet worden gekomen.

1    De Staatsexamens Nt2 zijn landelijke taalexamens voor anderstalige volwassenen die het Nederlands als tweede taal leren. Het Staatsexamen bestaat uit vier onderdelen, schrijven, lezen, luisteren en spreken. Programma I is bedoeld voor mensen die willen werken of studeren op mbo-3 of -4 niveau. Het taalniveau van dit programma is conform het niveau B1 van het Europees Referentiekader (ERK). Programma II is voor mensen die willen werken of studeren aan het hbo of de universiteit. Het taalniveau van dit programma is conform niveau B2 van het ERK.

2    Kamerstuk 32 824, nr. 246.

kst-32824-265 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Door zoveel mogelijk examens te plannen voor 1 augustus, het aanmeld-proces aan te passen en specifiek voor het examen van programma II plekken te reserveren om herkansers tegemoet te komen, is binnen de beschikbare mogelijkheden alles gedaan om te voorkomen dat kandidaten in de knel komen. Mocht dat desondanks toch gebeuren, dan wordt hen verzocht contact op te nemen met DUO zodat een passende oplossing kan worden gevonden. Aan mbo-instellingen en ho-instellingen zal in dat geval door DUO verzocht worden coulance te betrachten en kandidaten in staat te stellen onderwijs te volgen.3 Kandidaten voor wie het behalen van het Staatsexamen Nt2 onderdeel is van het voldoen aan de inburgerings-plicht en die door het opschorten van de examens over hun inburgerings-termijn heen gaan, worden zo nodig gecompenseerd door hun inburge-ringstermijn te verlengen. Op de website www.staatsexamensnt2.nl van het CvTE wordt nadere informatie verstrekt over de planning van de examens en op de website van DUO over het zo nodig compenseren door verlengen van de inburgeringstermijn.

Vanaf 2020 zal jaarlijks sprake zijn van acht examens voor zowel programma I als programma II. Met oog op het creëren van extra afnamecapaciteit, zorgt DUO ervoor dat hun examenlocaties vanaf april 2020 zowel geschikt zijn voor de afname van het inburgeringsexamen als van het Staatsexamen Nt2.

Ik spreek de verwachting uit dat met bovenstaande maatregelen een robuust stelsel voor examinering van het Staatsexamen Nt2 is gecreëerd. Ik dank de kandidaten en alle andere betrokkenen voor hun medewerking en geduld bij het vinden van een oplossing voor de ontstane problematiek bij de examenafname.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

I.K. van Engelshoven

3 Op basis van de WEB kan het bevoegd gezag in bijzondere gevallen personen die niet voldoen aan de vooropleidingseis vrijstellen van die vooropleidingseis, indien zij bij een onderzoek hebben blijk gegeven van geschiktheid voor het desbetreffende onderwijs (artikel 8.2.1 lid 6). Op basis van de WHW kan het instellingsbestuur coulance bij het besluit tot toelating voor zover het de beoordeling betreft van voldoende beheersing van de Nederlandse taal (artikel 7.28 lid 2). De WHW stelt daarbij niet de vereiste dat voldaan moet worden aan een behaald Staatsexamen Nederlands als tweede taal.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 32 824, nr. 265 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.