Brief van de minister van Financiën inzake nazending geannoteerde agenda Eurogroep en Ecofinraad 8 en 9 juli 2019 - Raad voor Economische en Financiële Zaken

Deze brief is onder nr. AP toegevoegd aan dossier 21501-07 - Raad voor Economische en Financiële Zaken i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Raad voor Economische en Financiële Zaken; Brief van de minister van Financiën inzake nazending geannoteerde agenda Eurogroep en Ecofinraad 8 en 9 juli 2019
Document­datum 03-07-2019
Publicatie­datum 03-07-2019
Nummer KST2150107AP
Kenmerk 21501-07, nr. AP
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

21 501-07

Raad voor Economische en Financiële Zaken

AP

BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIEN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 2 juli 2019

Hierbij zend ik u een aanvulling op de geannoteerde agenda voor de Eurogroep en Ecofinraad van 8 en 9 juli te Brussel. Het betreft de opvolging van de Eurotop van 22 juni. Dit onderwerp is na verzending van de geannoteerde agenda toegevoegd aan de agenda van de Eurogroep.

De Minister van Financiën,

W.B. Hoekstra

kst-21501-07-AP ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Nazending Geannoteerde Agenda Eurogroep en Ecofin 8 en 9 juli

Agendaonderwerp: Opvolging Eurotop Document: N.v.t.

Aard bespreking: Gedachtewisseling

Besluitvormingsprocedure: N.v.t.

Toelichting:

De Eurogroep zal van gedachten wisselen over de uitkomsten van de Eurotop van afgelopen 22 juni en het vervolgproces in de tweede helft van het jaar. De Eurotop heeft de voortgang verwelkomd op het gebied van versterking van de Economische en Monetaire Unie (EMU), die is geboekt in de Eurogroep van 13 juni. Over de resultaten van die Eurogroep bent u geïnformeerd in een separate kamerbrief.1 In het bijzonder zijn stappen gezet ten aanzien van de aanpassing van het Europees Stabiliteitsmecha-nisme (ESM)-verdrag en een begrotingsinstrument voor convergentie en concurrentievermogen voor eurolanden (BICC). Daarnaast is gesproken over liquiditeit in resolutie en een Europees Depositoverzekeringsstelsel (EDIS). De Eurotop heeft de Eurogroep verzocht om in inclusieve samenstelling te blijven doorwerken aan alle elementen van dit alomvattend pakket.

Ten aanzien van het ESM verwacht de Eurotop dat de Eurogroep haar werk voortzet, om in december 2019 tot een akkoord te kunnen komen over een volledig pakket van een wijziging van het ESM-verdrag en van aanverwante documenten. Een aantal voor Nederland relevante werkstromen die verband houden met de brede ESM-hervorming is nog niet afgerond. Dit geldt bijvoorbeeld voor de nieuwe collective action clause (CAC), het document over een transparante en voorspelbare schuldhoudbaarheidsanalyse en het richtsnoer voor de achtervang voor het gemeenschappelijk afwikkelingsfonds (SRF). In de periode tot december zullen deze stukken worden voorbereid.

De Eurotop heeft kennis genomen van het akkoord in de Eurogroep ten aanzien van de kenmerken van het BICC. Belangrijke elementen daarin voor Nederland zijn de nadruk op hervormingen en de aansluiting van de investerings- en hervormingsplannen op het Europees Semester. De Eurotop heeft de Eurogroep en de Commissie verzocht verder te werken aan alle openstaande onderwerpen. Zo wordt de Eurogroep verzocht om spoedig te rapporteren over geschikte financieringsopties voor het instrument. In de kenmerken van het instrument is nu opgenomen dat de financiering zal worden bepaald in de context van het MFK. Een groep lidstaten wil dat eurolanden, bovenop de financiering uit de reguliere middelen van de EU-begroting, additionele bijdragen leveren aan het instrument. Nederland is en was, samen met diverse andere landen, van mening dat het instrument gefinancierd dient te worden uit de reguliere middelen van de EU-begroting, onder het MFK-plafond, om de eenheid van de EU-begroting te bewaken. Een ander openstaand punt is de procedure voor het variëren van de nationale cofinanciering. Voor de structuurfondsen bestaat de mogelijkheid om de nationale cofinanciering, in uitzonderlijke situaties en op aanvraag van een lidstaat, te verlagen.

Wat Nederland betreft zou aansluiting kunnen worden gezocht bij deze reeds bestaande praktijk voor de structuurfondsen.

Daarnaast heeft de Eurotop de Eurogroep gevraagd technisch verder te werken aan de versterking van de Bankenunie. Met betrekking tot EDIS heeft de Eurogroep geconcludeerd dat verder technisch werk nodig blijft om tot een routekaart te komen. De Eurogroep heeft de hoog-ambtelijke werkgroep (HLWG) gemandateerd om de komende tijd verder te werken 1 Kamerstuk 21 501-07 aan een nieuwe routekaart voor EDIS en de conclusies daarover in december te rapporteren, waarbij wordt vastgehouden aan alle elementen uit de routekaart van 2016. Ook Nederland houdt vast aan de routekaart uit 2016 als uitgangspunt. Voordat daadwerkelijk risicodeling plaatsvindt via een EDIS, dient in de ogen van Nederland een goede weging van staatsobligaties op bankbalansen gerealiseerd te zijn en moeten banken aantoonbaar gezond zijn. Nederland is daarnaast geen voorstander van varianten van «eurobonds», zoals nieuwe publieke pan-Europese safe assets, die voorzien in schuldmutualisatie of gezamenlijke schulduitgifte, als onderdeel van een nieuwe routekaart voor EDIS.

Tot slot heeft de Eurotop de Eurogroep gevraagd technisch verder te werken aan mogelijkheden om de beperkingen van het huidige raamwerk voor liquiditeit in resolutie te adresseren. In de tweede helft van het jaar zal dit technische werk doorgaan en zich richten op voorstellen waarvoor het meeste draagvlak is. Dit zijn voorstellen die het toezicht- en resolutie-raamwerk verbeteren en voorstellen die de beschikbare middelen voor de SRB vergroten. Nederland is geen voorstander van Europese publieke garanties uit het ESM ten behoeve van liquiditeit in resolutie.

Overig

AOB: terugkoppeling conferentie vliegbelasting en CO2-beprijzing

Daarnaast heeft Nederland verzocht aan het Voorzitterschap om onder any other business een korte mondelinge terugkoppeling te mogen geven van high-level conferentie over vliegbelasting en CO2-beprijzing, die plaatsvond in Den Haag op 20 en 21 juni jl. Nederland zal bij deze terugkoppeling benadrukken dat het merendeel van de deelnemers van mening was dat een Europese of mondiale benadering voor het belasten van luchtvaart het meest effectief is. Nederland zal ook aangeven van plan te zijn om een brief te sturen aan de nieuwe Europese Commissie met een oproep om te komen met een gecoördineerde Europese aanpak voor het belasten van luchtvaart.

Eerste Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 21 501-07, AP 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.