Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van Buitenlandse Zaken over de toezegging inzake vergadering parlementaire assemblee en werklast EHRM - Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2019

Dit verslag van een schriftelijk overleg is onder nr. E toegevoegd aan wetsvoorstel 35000 V - Vaststelling begroting Buitenlandse Zaken 2019 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2019; Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van Buitenlandse Zaken over de toezegging inzake vergadering parlementaire assemblee en werklast EHRM
Document­datum 27-06-2019
Publicatie­datum 27-06-2019
Nummer KST35000VE
Kenmerk 35000 V, nr. E
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2019

Vergaderjaar 2018-

35 000 V

Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2019

VERSLAG VAN EEN NADER SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 24 juni 2019

De vaste commissie voor Europese Zaken heeft op 23 april 2019 de beantwoording van het halfjaarlijks toezeggingenrappel besproken.

Ten aanzien van de toezegging met nummer T01191 inzake Vergadering Parlementaire Assemblee en werklast EHRM (32 125 en 32 123 V) heeft de commissie een aantal opmerkingen en vragen die zijn opgenomen in de brief aan de Minister van Buitenlandse Zaken van 23 mei 2019.

De Minister heeft op 24 juni 2019 gereageerd.

De commissie1 brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde nader schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Europese Zaken,

Bergman

1 Samenstelling:

Essers (CDA), Backer (D66), Faber-van de Klashorst (PVV), Van Apeldoorn (SP) (vice-voorzitter), De Boer (GL), Van Dijk (SGP), Oomen-Ruijten (CDA) (voorzitter), Koole (PvdA), Teunissen (PvdD), De Bruijn-Wezeman (VVD), Van Rooijen (50PLUS), arbouw (VVD), Van Ballekom (VVD), Beukering (FVD), Bezaan (VVD), Dittrich (D66), Geerdink (VVD), Gerbrandy (OSF), Huizinga-Heringa (CU), Karimi (GL), Otten (FVD), Rookmaker (FVD), Vendrik (GL), Vos (PvdA), De Vries (FVD).

kst-35000-V-E ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR EUROPESE ZAKEN

Aan de Minister van Buitenlandse Zaken Den Haag, 23 mei 2019

De commissie voor Europese Zaken heeft op 23 april 2019 de beantwoording van het halfjaarlijks toezeggingenrappel besproken.

Ten aanzien van de toezegging met nummer T01191 inzake Vergadering Parlementaire Assemblee en werklast EHRM (32 125 en 32 123 V) heeft de commissie de volgende opmerkingen en vragen.

Op 20 april 2010 heeft de toenmalige Minister van Buitenlandse Zaken tijdens de Algemene Europese Beschouwingen toegezegd een vergadering van de Parlementaire Assemblee bij te zullen wonen. Het is inmiddels 9 jaar geleden dat deze toezegging is gedaan, in een debat waarin door de bewindslieden van Buitenlandse Zaken en van Justitie werd opgemerkt hoezeer zij het belang van de Raad van Europa en van de aanwezigheid van ministers bij de Parlementaire Assemblee onderschrijven.

Uit de reactie op het halfjaarlijks rappel van deze toezegging is af te leiden dat het voornemen van de Minister om een sessie van de Parlementaire Assemblee bij te wonen telkenmale niet is geëffectueerd en de indruk lijkt te worden gewekt dat de toezegging aan betekenis inboet. Tot het voorjaar 2013 werd gemeld dat de Minister nog geen vergadering had bijgewoond. Daarna werd gemeld dat de Minister de Parlementaire Assemblée zou bezoeken in 2013-2014. Vervolgens werd de reactie op de toezegging omgezet in «De Minister van Buitenlandse Zaken is voornemens om de Parlementaire Assemblee te bezoeken zodra de mogelijkheid zich voordoet. » Sinds het voorjaar 2018 is de reactie omgezet in «indien de mogelijkheid zich voordoet en er een directe aanleiding is».

De Eerste Kamer hecht bijzonder veel belang aan de Raad van Europa. De Nederlandse delegatie bij de Parlementaire Assemblée is sterk vertegenwoordigd en zeer actief. De commissie voor Europese Zaken zou daarom ook graag zien dat deze toezegging uit 2010 op korte termijn door u gestand wordt gedaan. De commissie verzoekt de Minister te willen bevestigen dat hij concrete stappen zet die ertoe leiden dat hij een sessie van de Parlementaire Assemblee zal bijwonen en daarmee het belang van de Raad van Europa voor Nederland uitdraagt.

De commissie ziet uw reactie graag binnen vier weken tegemoet en verzoekt u tevens bij de beantwoording van het volgende toezeggingenrappel aan te geven welke stappen zijn gezet en welk concreet voornemen er bestaat tot het bijwonen van een komende Assembleevergadering.

De voorzitter van de vaste commissie voor Europese Zaken,

E.B. van Apeldoorn

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 24 juni 2019

In antwoord op uw brief van 23 mei 2019, waarin u ingaat op de toezegging van mijn voorganger om een vergadering van de Parlementaire Assemblee (PACE) bij te wonen, kan ik u het volgende mededelen.

Nederland heeft - als één van de oprichters van de Raad van Europa en als land dat hecht aan en belang heeft bij een sterk multilateraal systeem -een bijzondere verantwoordelijkheid voor de Raad van Europa. Het kabinet onderschrijft de urgentie het voortbestaan van de organisatie veilig te stellen.2

De uitdagingen waar de Raad van Europa voor staat heb ik op 12 februari jl. besproken in Straatsburg met de SG van de Raad van Europa en met de voorzitter van PACE. Dit ook ter voorbereiding op de ministeriële bijeenkomst van het Comité van Ministers (CM) die op 16 en 17 mei jl. in Helsinki heeft plaatsgevonden, en waaraan ik heb deelgenomen. Het Finse voorzitterschap heeft in nauwe samenwerking met de SG van de Raad van Europa, met de voorzitter van PACE en met de huidige voorzitter Frankrijk veel plooien gladgestreken, rekening houdend met de verschillende belangen en vanuit de overtuiging dat de Raad van Europa meer dan ooit nodig is.

Gelet op voorgaande en om het belang te onderstrepen dat Nederland hecht aan de Raad van Europa en de essentiële rol die PACE daarbij speelt, ben ik bereid om een vergadering van PACE bij te wonen. Over de nadere planning wordt contact opgenomen met de Nederlandse delegatieleider in PACE.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

S.A. Blok

2 Brieven d.d. 21 november 2018 en 5 april 2019.

Eerste Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 35 000 V, E 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.