Brief regering; Verslag van Raad WSBVC, onderdeel Werkgelegenheid en Sociaal Beleid van 13 juni 2019 - Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Deze brief is onder nr. 534 toegevoegd aan dossier 21501-31 - Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken; Brief regering; Verslag van Raad WSBVC, onderdeel Werkgelegenheid en Sociaal Beleid van 13 juni 2019
Document­datum 25-06-2019
Publicatie­datum 25-06-2019
Nummer KST2150131534
Kenmerk 21501-31, nr. 534
Commissie(s) Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

21 501-31

Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Nr. 534

BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 25 juni 2019

Hierbij ontvangt u het verslag van Raad WSBVC, onderdeel Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, van 13 juni 2019.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

  • W. 
    Koolmees

kst-21501-31-534 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

VERSLAG RAAD WERKGELEGENHEID EN SOCIAAL BELEID (WSBVC) 13 JUNI 2019

En marge: selectie zetel Europese Arbeidsautoriteit i

De Raad heeft besloten dat Bratislava (Slowakije) de zetel krijgt van de Europese Arbeidsautoriteit i (ELA). Slowakije kreeg 15 van de 28 stemmen in de eerste stemronde. De andere kandidaten waren Bulgarije, Cyprus en Letland. Doel van de ELA is ervoor te zorgen dat de regels van de EU inzake arbeidsmobiliteit op een eerlijke, eenvoudige en doeltreffende manier worden gehandhaafd. Daarnaast beoogt de ELA de informatievoorziening rond grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit te verbeteren en zal de ELA op het gebied van informatie-uitwisseling tussen lidstaten een faciliterende rol spelen.

Europees Semester

De Raad heeft ingestemd met de horizontale notitie over de landspecifieke aanbevelingen 2019, de hoofdboodschappen over het multilaterale toezicht en de voortgang richting de Europa 2020 doelen.

Het beleidsdebat ging over de doeltreffendheid van het Europees Semester als instrument om ervoor te zorgen dat de lidstaten hun werkgelegenheids- en sociale prestaties op een gecoördineerde manier verbeteren; over hoe het Semester-proces verder aangepast zou kunnen worden om de relatie met de sociale dimensie te versterken; en via welke maatregelen lidstaten meer eigenaar kunnen worden van het Europees semesterproces en dan met name om de uitvoering van de landspecifieke aanbevelingen te verbeteren.

In de discussie kwamen verschillende aspecten naar voren. Meerdere lidstaten gaven aan blij te zijn met de koppeling tussen het Semester en het Meerjarig Financieel Kader in de aanbevelingen van dit jaar. Een aantal lidstaten gaf aan van mening te zijn dat het Semester een efficiënt instrument is geweest om de doelstellingen van de EU 2020 strategie te bereiken. Een andere lidstaat noemde dat de doelen van de EU 2020 strategie juist te weinig zichtbaar waren binnen het Semester. Opgemerkt is dat het belangrijk is dat lidstaten voldoende tijd krijgen om de landspecifieke aanbevelingen goed te bestuderen. In dit kader werd o.a. gesuggereerd de landspecifieke aanbevelingen niet meer elk jaar te geven maar elke twee jaar. Verder waren lidstaten over het algemeen tevreden met de dialoog tussen lidstaten en de Europese Commissie binnen het semester, die de laatste jaren is geïntensiveerd.

Nederland heeft aangegeven het Europees Semester een belangrijk instrument te vinden om de opwaartse sociaaleconomische convergentie te bevorderen. Daarnaast heeft Nederland aangegeven dat meer focus de effectiviteit van het semester zal vergroten. De afgelopen jaren zijn verschillende strategieën vastgesteld zoals de Europa 2020-doelstellingen, de duurzame ontwikkelingsdoelen, de Europese pijler van sociale rechten etc. Daarvoor zijn ook verschillende structuren opgezet waarin de prestaties van landen worden gemeten en besproken. Het is belangrijk om vooruitgang te meten, maar volgens Nederland moet ook gezocht worden naar synergiën tussen de verschillende strategieën en structuren. Tot slot heeft Nederland aangegeven te denken dat de besprekingen van het semester tijdens de Raad interessanter en effectiever zouden kunnen zijn door de opzet te veranderen, bijvoorbeeld via een meer thematische aanpak.

Richtlijn gelijke behandeling buiten arbeid

De Raad heeft kennis genomen van een voortgangsrapportage ten aanzien van de onderhandelingen over de Richtlijn gelijke behandeling buiten arbeid.

Raadsconclusies over de loonkloof

De Raadsconclusies over de loonkloof zijn aangenomen.

Raadsconclusies over gezondheid en veiligheid op het werk in de context van nieuwe vormen van werk

De Raadsconclusies over gezondheid en veiligheid op het werk in de context van nieuwe vormen van werk zijn aangenomen.

Conclusies over het speciaal verslag van de Europese Rekenkamer over het fonds voor Europese steun aan de meest behoeftigen

De Raadsconclusies over het speciaal verslag van de Europese Rekenkamer over het fonds voor Europese steun aan de meest behoeftigen zijn aangenomen.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 21 501-31, nr. 534 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.