Nadere memorie van antwoord - Wijziging van de Wet op het kindgebonden budget in verband met het verhogen van de inkomensgrens van het kindgebonden budget voor paren

Deze nadere memorie van antwoord is onder nr. E toegevoegd aan wetsvoorstel 35010 - Verhogen van de inkomensgrens van het kindgebonden budget voor paren i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Wet op het kindgebonden budget in verband met het verhogen van de inkomensgrens van het kindgebonden budget voor paren; Nadere memorie van antwoord
Document­datum 17-06-2019
Publicatie­datum 17-06-2019
Nummer KST35010E
Kenmerk 35010, nr. E
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2019

Vergaderjaar 2018-

35 010

Wijziging van de Wet op het kindgebonden budget in verband met het verhogen van de inkomensgrens van het kindgebonden budget voor paren

NADERE MEMORIE VAN ANTWOORD

Ontvangen 17 juni 2019

De regering heeft met belangstelling kennisgenomen van de aanvullende vragen die de leden van de fractie van de PvdA hebben gesteld bij het voorstel van wet. In deze nadere memorie van antwoord gaat de regering in op de vragen van deze leden.

De leden van de PvdA-fractie vragen of het juist is dat de foute inschatting door de Belastingdienst wordt betaald door diegenen die (terecht) toeslag hebben ontvangen. En of de regering de budgettaire kaders belangrijker vindt dan rechtvaardigheid? Ook vragen de leden waarom de regering ervoor heeft gekozen om de rekening van de foute inschatting door de Belastingdienst niet bij een andere groep neer te leggen. Waarom kiest de regering ervoor om juist de groep die recht heeft op de toeslag te korten?

Een aanzienlijk aantal ouders heeft de afgelopen jaren geen kindgebonden budget ontvangen terwijl zij er gezien hun inkomen, huishoudsituatie en het feit dat zij een andere toeslag ontvingen, wel recht op hadden. Zij hadden het kindgebonden budget automatisch toegekend moet krijgen. Deze omissie in de uitvoeringpraktijk wordt met terugwerkende kracht hersteld.

Daarnaast leidt de omissie tot aanpassing van de uitvoeringsprocessen bij de Belastingdienst/Toeslagen zodat ook in het vervolg (toekomstige) ouders de toeslag automatisch krijgen toegekend als zij aan de voorwaarden voor ambtshalve toekenning voldoen. Dit betekent wel dat ouders die mogelijk zelf geen kindgebonden budget zouden hebben aangevraagd, deze in het vervolg automatisch zullen ontvangen. Hierdoor zal het niet-gebruik afnemen. De toekomstige uitgaven voor het kindgebonden budget zullen daarmee structureel hoger uitvallen dan waar in de uitgavenraming ten tijde van de begroting van was uitgegaan. De budgettaire kaders bieden geen ruimte voor deze structurele toename van de uitgaven. Het kabinet heeft ervoor gekozen om de structurele toename van de uitgaven te dekken door eenmalig het kindgebonden budget niet te indexeren. De regering vindt dit een verantwoorde keuze omdat alle huishoudgroepen met kindgebonden budget (alleenstaanden, ouder- kst-35010-E ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

paren, alleenverdieners etc.) in alle inkomensklassen hierdoor bijdragen. Er is daarom niet gekozen voor alternatieven die een meer specifieke groep zouden raken.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

  • T. 
    van Ark

Eerste Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 35 010, E 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.