Brief regering; Aanvullende kabinetsappreciatie over het EU-uitbreidingspakket - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Deze brief is onder nr. 2813 toegevoegd aan dossier 22112 - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie; Brief regering; Aanvullende kabinetsappreciatie over het EU-uitbreidingspakket
Document­datum 06-06-2019
Publicatie­datum 14-06-2019
Nummer KST221122813
Kenmerk 22112, nr. 2813
Commissie(s) Europese Zaken (EU)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

22 112

Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 2813    BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 6 juni 2019

In reactie op het verzoek om een aanvullende Kamerbrief m.b.t. de kabinetspositie ten aanzien van de aanbevelingen van de Europese Commissie om de toetredingsonderhandelingen te openen met Noord-Macedonië en Albanië en in aanvulling op mijn brief van 5 juni jl. (Kamerstuk 22 112, nr. 361) meld ik u het volgende.

Noord-Macedonië

De Raad van 26 juni 2018 gaf Noord-Macedonië een concreet pad met rechtsstaatshervormingen die moeten worden geïmplementeerd voordat de toetredingsonderhandelingen kunnen worden geopend: het land moet duurzame en tastbare resultaten boeken op het gebied van hervormingen van de justitiële sector, de veiligheidsdiensten, de veiligheidssector en het openbaar bestuur. Het kabinet deelt de constatering van de Commissie dat de regering van Noord-Macedonië in het afgelopen jaar ten aanzien van deze voorwaarden veel positieve stappen heeft gezet. De toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië kunnen wat het kabinet betreft pas van start gaan wanneer het land aan alle voorwaarden heeft voldaan. Een belangrijke nog te zetten stap is de spoedige aanname van de wetgeving omtrent de toekomstige status van de Speciale Aanklager. Het kabinet zal zich ervoor inzetten dat de Raad deze voorwaarde verbindt aan zijn reactie op de aanbeveling van de Commissie de toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonie te openen.

Albanië

De Raad van 26 juni 2018 gaf Albanië een concreet pad met rechtsstaats-hervormingen die moeten worden geïmplementeerd voordat de toetredingsonderhandelingen kunnen worden geopend: het land moet de justitiële hervormingen bestendigen en tastbare resultaten boeken in de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad. Het kabinet heeft kst-22112-2813 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

waardering voor de stappen die Albanië heeft gezet in het afgelopen jaar. Het kabinet benadrukt dat Albanië meer werk zal moeten maken van de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad. In dat kader is onder meer de oprichting van de Special Anti-Corruption and Organised Crime Structure (SPAK) van belang. Totdat aan alle voorwaarden is voldaan kunnen de toetredingsonderhandelingen met Albanië niet van start gaan. Het kabinet zal zich ervoor inzetten dat de Raad deze voorwaarden verbindt aan zijn reactie op de aanbeveling van de Commissie de toetredingsonderhandelingen met Albanië te openen en acht een besluit op de RAZ van juni in lijn met de aanbeveling van de Europese Commissie prematuur.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

S.A. Blok

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 22 112, nr. 2813 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.