35086, nr. 8 - Amendement Van Dam over meewegen alcohol- en middelengebruik - Aanscherping strafrechtelijke aansprakelijkheid ernstige verkeersdelicten

Dit amendement op het wetsvoorstel Aanscherping strafrechtelijke aansprakelijkheid ernstige verkeersdelicten werd op 13 juni 2019 ingediend door het Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) i.
 
De toelichting van de indiener luidt als volgt:
 

Het amendement strekt ertoe om in een tweede lid bij het voorgestelde artikel 5a te bepalen dat alcohol- en middelen gebruik door de rechter expliciet wordt betrokken bij de vaststelling dat sprake is van roekeloosheid. Hiermee wordt tot uitdrukking gebracht dat zeer gevaarlijk verkeersgedrag dat plaatsvindt terwijl de bestuurder onder invloed verkeert, een zeer afkeurenswaardige factor vormt. Deze factor is niet opgenomen in de opsomming van gedragingen in artikel 5a, eerste lid, omdat het op zichzelf geen gedraging betreft. Het kst-35086-8 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019 1 gaat hier om een omstandigheid waaronder het verkeersgevaarlijke gedrag plaatsvindt maar die wel mede bepalend is voor de ernstige mate waarin de verkeersregels worden geschonden. De rechter zal bij de beoordeling rekening moeten houden met de mate waarin sprake was van overschrijding van artikel 8, eerste, tweede, derde, vierde of vijfde lid, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) en hierover rekenschap afleggen in het vonnis. Het gaat erom dat het besturen van een motorrijtuig terwijl iemand ernstig onder invloed is, zwaar weegt bij de beoordeling van het gevaarlijke rijgedrag. Anders dan in de strafver-zwaringsgrond die is opgenomen in artikel 175, derde lid, WVW is het weigeren van een blaas- of bloedtest hier niet genoemd omdat een dergelijke weigering geen invloed heeft gehad op het voorafgaande roekeloze rijgedrag. Van Dam Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 35 086, nr.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 13 juni 2019, amendement, nr. 8     KST350868
Amendement Van Dam over meewegen alcohol- en middelengebruik
 

2.

Dossier