Brief regering; Resultaten uitgifte groene obligatie - Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IXB) en de begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2019

Deze brief is onder nr. 23 toegevoegd aan wetsvoorstel 35000 IX - Vaststelling begroting Financiën en Nationale Schuld 2019 i en dossier 35000 IX - Vaststelling begroting Financiën en Nationale Schuld 2019.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IXB) en de begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2019; Brief regering; Resultaten uitgifte groene obligatie
Document­datum 23-05-2019
Publicatie­datum 24-05-2019
Nummer KST35000IX23
Kenmerk 35000 IX, nr. 23
Commissie(s) Financiën (FIN)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

35 000 IX

Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IXB) en de begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2019

Nr. 23

BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 23 mei 2019

De uitgifte van de groene obligatie op 21 mei door de Nederlandse Staat is succesvol verlopen. Zoals eerder aangegeven, beoog ik met de uitgifte van de groene obligatie de totstandkoming en verdere verdieping van een robuuste groene kapitaalmarkt te ondersteunen1. Ook is de uitgifte van een groene obligatie opportuun in het licht van de ambitieuze klimaat-doelstellingen van het kabinet.

Zoals toegezegd bij de beantwoording van vragen van uw Kamer over de groene obligatie (Kamerstuk 35 000 IX, nr. 16), informeer ik u graag over de resultaten van de uitgifte. Het Agentschap kreeg tijdens de veiling van de eerste Nederlandse groene staatobligatie voor meer dan EUR 21 miljard aan biedingen binnen. Vanwege de grote belangstelling heeft het Agentschap voor EUR 5,98 miljard aan groene obligatie uitgegeven, aan de bovenkant van de bandbreedte van EUR 4 tot 6 miljard die vooraf was aangekondigd. Qua prijs is de uitgifte van de groene obligatie gunstig uitgevallen. De groene obligatie heeft een effectieve rente gekregen van 0,557%. De Nederlandse Staat heeft -mede dankzij de historisch lage rentestanden- in de recente geschiedenis bij een eerste uitgifte niet tegen een dergelijk laag rentetarief een langlopende obligatie in de markt kunnen zetten.

De inspanningen om groene investeerders aan te trekken met de uitgifte van de groene obligatie zijn eveneens beloond. In de weken voorafgaand aan de uitgifte heeft het Agentschap de groene obligatie bij investeerders onder de aandacht gebracht, onder andere via een uitgebreide «roadshow» in Europa en tijdens een bezoek aan potentiële investeerders in de Verenigde Staten. Het Agentschap had ten behoeve van de veiling toegezegd groene investeerders voorrang te zullen geven bij de toewijzing van deze obligaties. Investeerders waren gecharmeerd van deze preferen-

1 Zie ook Kamerstuk 35 000 IX, nrs. 8 en 20 voor meer informatie over de groene obligatie.

kst-35000-IX-23 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

tiële toewijzing van deze obligaties. In totaal hadden 32 investeerders zich voorafgaand aan de veiling als groene investeerder laten registreren.

Bij de uiteindelijke toewijzing van de obligaties hebben de groene investeerders ook daadwerkelijk een hogere toewijzing gekregen dan de reguliere «buy and hold» investeerders1. Voorts is er toegewezen aan investeerders die de obligatie kopen voor handelsdoeleinden waarmee de verhandelbaarheid van de groene obligatie bevorderd wordt. Voor verdere informatie over de resultaten van de veiling heb ik de informa-tiesheet bijgevoegd die het Agentschap na de veiling heeft uitgegeven2.

Het Agentschap zal in de komende jaren de groene obligatie heropenen totdat een doelvolume van ongeveer EUR 10 miljard is bereikt. De eerste rapportage over de toewijzing van middelen aan groene uitgaven en de impact hiervan zal volgend jaar plaatsvinden, uiterlijk drie maanden na het verschijnen van het Rijksjaarverslag. Deze rapportages zullen tot stand komen in nauwe samenwerking met de departementen die voor de groene uitgaven verantwoordelijk zijn.

De Minister van Financiën,

W.B. Hoekstra

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 35 000 IX, nr. 23 2

1

   «Buy and hold» investeerders kopen de obligatie om deze voor langere tijd aan te houden. Te denken valt aan pensioenfondsen, beleggingsfondsen, centrale banken en verzekeringsmaatschappijen.

2

   Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.