Brief regering; Signaalrapportage ILT inzake onderzoek OM t.a.v. biodiesel - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2019

Deze brief is onder nr. 80 toegevoegd aan wetsvoorstel 35000 XII - Vaststelling begroting Infrastructuur en Waterstaat 2019 i en dossier 35000 XII - Vaststelling begroting Infrastructuur en Waterstaat 2019.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2019; Brief regering; Signaalrapportage ILT inzake onderzoek OM t.a.v. biodiesel
Document­datum 20-05-2019
Publicatie­datum 22-05-2019
Nummer KST35000XII80
Kenmerk 35000 XII, nr. 80
Commissie(s) Infrastructuur en Waterstaat (IW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

35 000 XII

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2019

Nr. 80

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 20 mei 2019

Recent ben ik geïnformeerd over het lopende internationale strafrechtelijk onderzoek dat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) in uitvoering is door de inlichtingen- en opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT/IOD) en zich richt op de certificering van duurzame biodiesel. Onder coördinatie van Eurojust zijn er in Joint Investigation Team verband doorzoekingen gedaan en meerdere aanhoudingen verricht in Nederland, België en Engeland.

Het strafrechtelijk onderzoek is ingesteld omdat er bij het OM en de ILT/IOD sterke aanwijzingen zijn van fraude bij de certificering van deze biodiesel. De biodiesel zou ten onrechte als duurzaam gecertificeerd zijn door een Nederlandse producent. Daarnaast is er door de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) aangifte gedaan vanwege mogelijke fraude door een onder toezicht gestelde die duurzame biobrandstoffen in het Register Energie voor Vervoer heeft ingeboekt teneinde verhandelbare Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE's) te verkrijgen. Door het OM wordt momenteel beoordeeld of er een verband is tussen deze inboe-kingen en de biodieselfraude.

Met deze brief stuur ik uw Kamer ook de signaalrapportage van het ILT/IOD toe1. Gezien het lopende strafrechtelijk onderzoek bij het OM kan ik op dit moment nog niet dieper ingaan op de inhoud van de signaalrapportage. Wel betrek ik eventuele lessen uit deze casus voor wat betreft het

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-35000-XII-80 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

bredere systeem van toezicht op deze certificering bij de vertaling van de RED II. Zodra het lopende onderzoek het toelaat zal ik uw Kamer nader informeren.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

  • S. 
    van Veldhoven-van der Meer

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 35 000 XII, nr. 80 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.