Brief regering; Stand van zaken vergunningverlening Drielandentrein - Openbaar vervoer

Deze brief is onder nr. 704 toegevoegd aan dossier 23645 - Openbaar vervoer i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Openbaar vervoer; Brief regering; Stand van zaken vergunningverlening Drielandentrein
Document­datum 14-05-2019
Publicatie­datum 16-05-2019
Nummer KST23645704
Kenmerk 23645, nr. 704
Commissie(s) Infrastructuur en Waterstaat (IW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

23 645

Openbaar vervoer

Nr. 704

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 14 mei 2019

Vandaag heeft gedeputeerde Mackus, namens de Provincie Limburg, vanuit zijn rol als concessieverlener, de provinciale staten van Limburg met de bijgevoegde brief1 geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de vergunningsaanvraag voor de spoorvoertuigen die Arriva inzet op het traject Maastricht - Aken, ook wel de Drielandentrein genoemd. Hieruit blijkt dat er een aanzienlijk risico is dat de nieuwe treinen na 1 juni niet langer ingezet kunnen worden voor de treindienst tussen Maastricht en Aken.

De Provincie Limburg en ik vinden dat voorkomen moet worden dat de reizigers op dit traject de dupe worden. De Provincie geeft aan dat zij nauw contact onderhoudt met de vervoerder Arriva over het proces rondom de vergunningverlening en een eventueel alternatief vervoersaanbod. Alle betrokken partijen (de Provincie Limburg als concessieverlener, vervoerder Arriva als concessiehouder, Stadler als leverancier van de treinen en vergunningaanvrager en ILT als vergunningverlener) zijn daarbij in intensief overleg over de mogelijkheden om te voorkomen dat de reizigers op het traject Maastricht - Aken gedupeerd worden. De ILT zal zeer binnenkort het besluit nemen over de vergunningaanvraag. Ik zal uw Kamer vervolgens over dit besluit, de door de concessieverlener en de vervoerder genomen maatregelen en de eventuele gevolgen voor de reiziger informeren.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

  • S. 
    van Veldhoven-van der Meer

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-23645-704 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 23 645, nr. 704


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.