Brief regering; Verslag IMF voorjaarsvergadering april 2019 - Vergaderingen Interim Committee en Development Committee

Deze brief is onder nr. 226 toegevoegd aan dossier 26234 - Vergaderingen Interim Committee en Development Committee i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vergaderingen Interim Committee en Development Committee; Brief regering; Verslag IMF voorjaarsvergadering april 2019
Document­datum 15-05-2019
Publicatie­datum 16-05-2019
Nummer KST26234226
Kenmerk 26234, nr. 226
Commissie(s) Financiën (FIN)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

26 234

Vergaderingen Interim Committee en Development Committee

Nr. 226

BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 15 mei 2019

Hierbij zend ik u het verslag van de jaarvergadering van het International Monetary and Financial Committee (IMFC) en de G20 vergadering, die beiden van 12 tot en met 13 april 2019 plaatsvonden in Washington, DC. De inzet van de kiesgroep in de IMFC vergadering en het IMFC communiqué zijn bijgevoegd1.

De Minister van Financiën,

W.B. Hoekstra

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

kst-26234-226 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Verslag van de vergadering van het International Monetary and Financial Committee (IMFC) en de G20 op 12 t/m 13 april in Washington, D.C.

Vrijdag 12 april en zaterdag 13 april vonden in Washington, D.C. de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) plaats. De Minister van Financiën van België, dhr. Alexander de Croo, vertegenwoordigde de Nederlands- Belgische IMF kiesgroep tijdens de formele onderdelen van het International Monetary and Financial Committee (IMFC). Het communiqué van het IMFC stonden in het teken van de economische situatie en de belangrijkste beleidsuitdagingen voor de korte en middellange termijn. En-marge was er ook een vergadering van de G20 Ministers van Financiën en centrale bank gouverneurs.

Economische situatie

De mondiale economische groeivooruitzichten zijn naar beneden bijgesteld. In het «World Economic Outlook»2 rapport, dat uitkwam op 9 april jl. tijdens de voorjaarsvergadering, verwacht het IMF een mondiale groei van 3,3% in 2019. Bij de laatste raming van oktober 2018 werd nog uitgegaan van een groei van 3,7%.

Ondanks de groeivertraging in 2019, benadrukte Managing Director Christine Lagarde dat de groei naar verwachting zal aantrekken in de tweede helft van 2019 en dat het IMF verwacht dat dit herstel doorzet in 2020 tot een mondiale groei van 3,6%. Tegenover het verwachte herstel in 2020 staan echter een aantal neerwaartse economische risico's benadrukt het IMF, zoals verder oplopende handelsspanningen, beleidsonzekerheid, hoge publieke en private schuldniveaus en geopolitieke spanningen. De nieuwe hoofdeconoom van het IMF Gita Gopinath, gaf aan dat meer groei in opkomende markten nodig is om de mondiale groei robuuster te maken.

Beleidsuitdagingen

De toenemende risico's voor de mondiale economische groei en lagere groeiverwachtingen vergroten volgens het IMF het belang om ambitieuze beleidsmaatregelen door te voeren en daarmee een hogere potentiele groei op een inclusieve manier te realiseren. Een aantal landen, waaronder de Nederlands-Belgische kiesgroep, vroegen tijdens de jaarvergadering aandacht voor inspanningen om de weerbaarheid van economieën te verhogen, zoals het reduceren van schulden en het doorvoeren van structurele hervormingen. Dit kwam zowel terug in de beleidsstukken van het IMF, zoals de World Economic Outlook, als in de IMFC vergadering. Het communiqué van het IMFC onderstreept het belang van het opbouwen van begrotingsbuffers, waarbij sociale doelen in het oog moeten worden gehouden. Daarnaast benadrukt het IMF het belang van het doorvoeren van structurele hervormingen die werkgelegenheid en groei verhogen en de weerbaarheid van de mondiale economie moeten versterken. Het IMFC communiqué roept verder op tot het volledig implementeren en voltooien van de hervormingen van de financiële sector en het tegengaan van corruptie.

Managing Director Lagarde riep in het IMFC op tot meer internationale samenwerking en een gecoördineerde beleidsreactie van landen om oorzaken van een verdere groeivertraging, zoals escalatie van handelsconflicten en toename van beleidsonzekerheid, te vermijden. Daarbij

2 https://www.imf.org/en/Publications/WEO/Issues/2019/03/28/world-economic-outlook-april-2019.

benadrukte Managing Director Lagarde de voordelen van vrijhandel en lage tarieven om groei te versterken. De oproep van Managing Director Lagarde kreeg veel bijval van Ministers van Financiën uit diverse landen.

In het IMFC communiqué wordt het belang van dialoog en het verbeteren van de multilaterale samenwerking binnen de WTO onderstreept.

Een ander belangrijk thema dat terugkwam tijdens de IMFC waren de oplopende schuldniveaus in lage-inkomenslanden. In een substantieel aantal lage-inkomenslanden zijn de publieke schulden sterk gestegen de afgelopen jaren en de compositie van schuld en schuldeisers is sterk gewijzigd ten opzichte van tien jaar geleden. Het vergroten van schuldentransparantie in lage-inkomenslanden is van essentieel belang om inzicht te krijgen in de schuldhoudbaarheid van deze landen. Daarom heeft het IMFC opgeroepen om schuldentransparantie te vergroten en crediteuren en debiteuren gevraagd om hun verantwoordelijkheid te nemen in duurzame financiering van schulden.

Veel van de brede mondiale uitdagingen vragen om een gezamenlijke aanpak. De IMFC leden hebben aangegeven te willen blijven samenwerken om zo om te kunnen gaan met de macro-economische consequenties van pandemieën, cyber risico's, klimaatverandering, natuurrampen, energie tekorten, conflict, migratie en andere humanitaire crises. Daarnaast steunen de IMFC-leden de initiatieven om de 2030 Sustainable Development Goals (SDG's) te halen.

Rol van het IMF

Met het toezichtraamwerk, technische assistentie en programmasteun kan het IMF een belangrijke rol spelen in het adresseren van bovengenoemde uitdagingen. Het werkprogramma van het IMF - met daarin aandacht voor de herziening van het toezichtraamwerk, de herziening van het conditiona-liteitenraamwerk en de gezamenlijke aanpak van schuldenproblematiek van het IMF en de Wereldbank - werd door de leden van het IMFC gesteund. De herziening van het conditionaliteitenraamwerk moet bijdragen aan het versterken van IMF-programma's. Deze conditionali-teiten zijn erop gericht om structurele oplossingen te bieden voor de (macro)economische beleidsuitdagingen waar het programmaland voor staat. In het IMFC benadrukten leden het belang van een strategie om sociale uitgaven meer systematisch te betrekken bij de conditionaliteiten. In de werkprogramma's zal het IMF zich ook meer bezig houden met nieuwe uitdagingen, waaronder klimaatverandering, internationaal belastingbeleid en cyber risico's. Tijdens de vergadering was er dan ook veel aandacht voor klimaat- en energietransitierisico's.

Het IMFC heeft zich net als voorgaande jaren uitgesproken voor een sterk, op quota-gebaseerd en voldoende geëquipeerd IMF met de centrale rol in het mondiaal financieel vangnet. Nederland en België hebben zich uitgesproken voor het behouden van de huidige omvang van het IMF. Gegeven het krachtenveld is een quotaverhoging niet waarschijnlijk. De Nederlands- Belgische kiesgroep heeft daarom gepleit voor een ophoging van de New Arrangements to Borrow (NAB) om de omvang van het IMF te behouden. De IMFC-leden hebben zich in het communiqué uitgesproken om de discussie over de 15e quotaherziening met hoge prioriteit in de Executive Board van het IMF voort te zetten en hebben de Executive Board verzocht om te rapporteren wanneer een conclusie is bereikt, met als uiterste datum de jaarvergadering 2019. De Kamer zal tijdig worden geïnformeerd over uitkomsten. Eventuele aanpassing van IMF-middelen zal daarnaast via het reguliere begrotingsproces aan de Kamer worden voorgelegd ter goedkeuring. Pas na goedkeuring van de Kamer stemt Nederland formeel in met een eventuele aanpassing.

Op donderdag 11 en vrijdag 12 april, en marge van de IMF voorjaarsvergadering, vond ook een vergadering plaats van de G20 Ministers van Financiën en centrale bank gouverneurs. De G20 heeft geen communiqué uitgebracht. Het was de eerste ministeriële vergadering van het financiële traject onder het voorzitterschap van Japan. Het Japanse voorzitterschap heeft een brede agenda met veel verschillende onderwerpen, waaronder de mondiale economische samenwerking, mondiale onevenwichtigheden, demografische ontwikkelingen en vergrijzing, kwaliteit van infrastructuur, internationale belastingen en schulden in lage-inkomenslanden. Tijdens het G20-diner over de mondiale economische situatie, gaven Ministers en centrale bank presidenten aan dat mondiale groei dit jaar iets lager is dan eerder werd verwacht, maar dat de groei naar verwachting weer aantrekt in 2020. Nederland heeft in het bijzonder aandacht gevraagd voor hoge publieke en private schuldniveaus, multilaterale samenwerking en investeringen in innovatie en infrastructuur. De volgende vergadering van Ministers van Financiën zal 8-9 juni plaatsvinden in Fukuoka.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 26 234, nr. 226 4


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.