Brief regering; Nadere reactie op het rapport van de Algemene Rekenkamer ‘Zicht op revolverende Fondsen van het Rijk’ - Verbetering verantwoording en begroting

Deze brief is onder nr. 142 toegevoegd aan dossier 31865 - Verbetering verantwoording en begroting.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Verbetering verantwoording en begroting; Brief regering; Nadere reactie op het rapport van de Algemene Rekenkamer ‘Zicht op revolverende Fondsen van het Rijk’
Document­datum 15-05-2019
Publicatie­datum 16-05-2019
Nummer KST31865142
Kenmerk 31865, nr. 142
Commissie(s) Financiën (FIN)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

31 865

Verbetering verantwoording en begroting

Nr. 142    BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 15 mei 2019

Hierbij stuur ik U naar aanleiding van de brief van de Commissie Financiën een nadere reactie op het rapport van de Algemene Rekenkamer «Zicht op revolverende Fondsen van het Rijk» (Kamerstuk 31 865, nr. 133).

Het rapport omvat onder meer de bestuurlijke reactie die ik heb verstuurd namens het kabinet. In deze eerdere bestuurlijke reactie heeft het kabinet aangegeven verheugd te zijn dat de Algemene Rekenkamer onderzoekt waar het inzicht in de besteding van publiek geld kan worden verbeterd. Dit past in de bredere ontwikkelingen die door het kabinet zijn omarmd, zoals de operatie «Inzicht in Kwaliteit». In het rapport constateert de Algemene Rekenkamer dat het ontbreekt aan een eenduidige en breed geaccepteerde omschrijving van wat onder een revolverend fonds wordt verstaan. Het kabinet sluit zich aan bij deze constatering.

De Algemene Rekenkamer heeft 24 regelingen onderzocht onder meer subsidieregelingen, staatsdeelnemingen, rijksbegrotingsfondsen, publiek-private fondsen en stichtingen. Het gaat om regelingen met een zeer heterogeen karakter. De financiering verloopt - ondanks al deze verschillen - in alle gevallen via begrotingen van de departementen.

Het kabinet heeft in de bestuurlijke reactie aangegeven graag te bespreken waar het inzicht in de sturing en verantwoording van revolverende fondsen verbeterd kan worden. De Algemene Rekenkamer onderschrijft dit. Samen met de Algemene Rekenkamer en de betrokken departementen zal ik bezien welke lessen kunnen worden getrokken uit het onderzoek. Indien nodig kunnen concrete verbeteringen worden aangebracht in de informatievoorziening, de governance en/of de regelgeving om het budgetrecht van de Tweede Kamer beter te borgen. Daarbij kan een handleiding worden opgesteld met uitgangspunten voor het opzetten van nieuwe entiteiten.

Ik ben verheugd over het initiatief van de Algemene Rekenkamer om op 27 juni 2019 een conferentie te organiseren met onder andere de kst-31865-142 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

beleidsdirecties, wetenschappers, decentrale partijen en fondsbeheerders. In het programma zal aandacht zijn voor lessen uit het onderzoek, kennis uitwisselen met verschillende partijen in het veld en aandacht voor een mogelijk te ontwikkelen kennis- en expertisecentrum voor revolverende fondsen. Bij de betrokken departementen - waaronder het Ministerie van Financiën - is veel interesse in deze conferentie. De resultaten van de conferentie zullen we meenemen in een vervolgtraject.

De Minister van Financiën,

W.B. Hoekstra

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 31 865, nr. 142 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.