Brief regering; Eerste voortgangsrapportage van het Actieplan Voedselveiligheid - Voedselveiligheid

Deze brief is onder nr. 549 toegevoegd aan dossier 26991 - Voedselveiligheid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voedselveiligheid; Brief regering; Eerste voortgangsrapportage van het Actieplan Voedselveiligheid
Document­datum 19-04-2019
Publicatie­datum 24-04-2019
Nummer KST26991549
Kenmerk 26991, nr. 549
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

26 991

Voedselveiligheid

Nr. 549    BRIEF VAN DE MINISTERS VOOR MEDISCHE ZORG EN VAN

LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 april 2019

Hierbij bieden wij u de eerste voortgangsrapportage aan van het Actieplan Voedselveiligheid. Op 21 december 2018 heeft de Tweede Kamer het Actieplan Voedselveiligheid - Implementatie van de aanbevelingen van de Commissie Sorgdrager ontvangen. Aan uw Kamer is halfjaarlijks een voortgangsrapportage toegezegd.

De eiersector, de NVWA en de beide Ministeries VWS en LNV hebben in de afgelopen maanden hard gewerkt aan de uitvoering van de acties uit het Actieplan. Veel acties zijn opgepakt, een aantal zijn al gereed en enkele acties nemen langere tijd in beslag. Hieronder lichten wij de in het oog springende activiteiten toe. In de bijlage treft u het volledige overzicht aan2.

Eiersector

De eiersector heeft in de afgelopen periode gewerkt aan de versterking van het private kwaliteitssysteem IKB Ei. De op de pluimveebedrijven binnenkomende producten en middelen worden nu grotendeels geborgd binnen IKB Ei. De sector heeft een nieuw monitoringsprogramma voor kritische stoffen opgezet, waarin onder meer gecontroleerd wordt op de aanwezigheid van fipronil.

Het aangescherpte kwaliteitssysteem IKB Ei wordt naar verwachting in april 2019 aangeboden aan de NVWA. De NVWA toetst dit vervolgens aan de criteria van de Taskforce Voedselvertrouwen en geeft eventuele verbeterpunten aan die moeten worden doorgevoerd, waarna IKB Ei vervolgens op www.ketenborging.nl gepubliceerd kan worden als een geaccepteerd systeem.

Kamerstuk 26 991, nr. 536 2 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-26991-549 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Publiek toezicht door de NVWA

De NVWA heeft in de afgelopen maanden de zichtbaarheid en aandacht voor voedselveiligheid verder vergroot. Ongeveer 52% van de beschikbare capaciteit van de NVWA wordt ingezet op het terrein van voedselveiligheid. De centralisatie van het proces van beoordeling en afhandeling van signalen en meldingen is nu ingeregeld. Ook het Fraude Expertise Knooppunt heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk schakelpunt tussen de opsporingsdienst (NVWA-IOD) en de toezichtdivisie.

Crisisaanpak en -communicatie

Het is belangrijk dat bij een crisis of incident de betrokken organisaties en personen elkaar snel weten te vinden. Daartoe zijn de afspraken over eenduidige communicatie verstevigd.

De eiersector, de NVWA en de Ministeries LNV en VWS hebben nieuwe crisishandboeken voedselveiligheid vastgesteld. In het najaar zal een gezamenlijke crisisoefening worden uitgevoerd. Het oefenen van de crisiscommunicatie zal hierin centraal staan.

Ministeries van LNV en VWS

De ministeries verstevigen hun rol en inzet op het terrein van voedselveiligheid. De Ministeries van VWS, LNV en de NVWA werken aan een gezamenlijke opdracht voor de NVWA voor 2020, om de prioriteiten voor de NVWA in 2020 samen te bepalen. Deze gezamenlijke programmering leidt tot één opdracht op het terrein van voedselveiligheid zoals aangegeven in onze Kamerbrief naar aanleiding van het advies van ABDTOP-Consult «Samen in de Keten» (Kamerstuk 26 991, nr. 538).

De aangenomen motie van van het lid Geurts c.s. op 12 maart 2019 (Kamerstuk 26 991, nr. 539, Handelingen II 2018/19, nr. 61, item 25) om de NCAE in haar huidige structuur te laten bestaan en niet onder te brengen bij de NVWA, nemen wij over. Wel wordt het toezicht door de NCAE verder gestroomlijnd met de werkwijze van de NVWA.

Er is een start gemaakt met het actief stimuleren van de zelfregulering in alle plantaardige en dierlijke ketens om de voedselveiligheid in keten-verband te versterken. In overleg met de private partijen vanuit de levensmiddelenindustrie (FNLI), de stichting Ketenborging.nl en LTO worden nu afspraken gemaakt om via een gecoördineerde actie in betrokken ketens de kwaliteit van de zelfregulering te versterken en per keten een actieplan te maken. Deze activiteiten passen in de uitwerking van de aangenomen gewijzigde motie van de leden De Groot en Geurts om deelname van private kwaliteitssystemen aan ketenborging.nl actief te stimuleren (Kamerstuk 26 991, nr. 543). In de volgende voortgangsrapportages houden wij u op de hoogte van dit traject.

De voortgangsrapportage laat zien dat de uitvoering van het Actieplan Voedselveiligheid over het algemeen op schema ligt. Wij hebben er vertrouwen in dat de borging van de voedselveiligheid verder wordt verstevigd. In het najaar volgt de tweede voortgangsrapportage van dit Actieplan.

De Minister voor Medische Zorg,

  • B. 
    J. Bruins

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

  • C. 
    J. Schouten

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 26 991, nr. 549 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.