Brief regering; Voortgang EZK-initiatieven in het kader van de Operatie Inzicht in Kwaliteit - Verbetering verantwoording en begroting

Deze brief is onder nr. 134 toegevoegd aan dossier 31865 - Verbetering verantwoording en begroting.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Verbetering verantwoording en begroting; Brief regering; Voortgang EZK-initiatieven in het kader van de Operatie Inzicht in Kwaliteit
Document­datum 18-04-2019
Publicatie­datum 23-04-2019
Nummer KST31865134
Kenmerk 31865, nr. 134
Commissie(s) Economische Zaken en Klimaat (EZK)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

31 865

Verbetering verantwoording en begroting

Nr. 134    BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN

KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 april 2019

Zoals aangekondigd in het regeerakkoord «Vertrouwen in de toekomst» is het kabinet gestart met de Operatie Inzicht in Kwaliteit. De Minister van Financiën heeft op 4 februari 2019 uw Kamer via een eerste voortgangsrapportage geïnformeerd over de Operatie Inzicht in Kwaliteit (Kamerstuk 31 865, nr. 126).

De Operatie Inzicht in Kwaliteit kent twee sporen. Spoor 1 gaat in op het versterken van het onderliggende evaluatiestelsel. De EZK-initiatieven lopen mee in spoor 2 van de operatie, dat gericht is op departementale initiatieven om inzicht in de toegevoegde waarde van specifiek beleid te vergroten.

Naar aanleiding van de eerste voortgangsrapportage van de Minister van Financiën, en op verzoek van de commissie Financiën en de vaste commissie Economische Zaken en Klimaat informeer ik u, mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, via deze brief over de twee initiatieven die vanuit mijn ministerie in deze operatie meelopen en de wijze waarop u verder over de voortgang van deze initiatieven wordt geïnformeerd. De EZK-initiatieven betreffen het opzetten van een monitor Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS) en het opzetten van een evaluatiestructuur voor het (nationale) klimaatbeleid.

Opzetten monitor Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS)

De eerste versie van de monitor van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie www.monitor-nederlanddigitaal.nl is sinds 30 maart 2019 beschikbaar. Deze biedt een overzicht van de internationale positie van Nederland op digitaal terrein en bevat een groot aantal data over verschillende aspecten van digitalisering in Nederland, ook op een aantal maatschappelijke domeinen. De data zijn divers en zijn bijeengebracht uit verschillende bronnen, waaronder CBS, KvK, CPB, Eurostat en OECD. De monitor zal deel uitmaken van de voortgangsbrief over en update van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, die voor de zomer aan de Tweede Kamer is toegezegd.

kst-31865-134 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

De monitor heeft het karakter van «werk in uitvoering» en zal een jaarlijkse update krijgen. Voor de nieuwe versie wordt uitbreiding en verdieping gezocht in twee richtingen: ten eerste wordt het bereik van de monitor in overleg met de betrokken departementen uitgebreid naar andere maatschappelijke domeinen (zoals overheid, onderwijs, zorg, landbouw, mobiliteit en energie). Ten tweede worden de onderwerpen in de bestaande monitor verder uitgediept en aangevuld in het kader van de operatie Inzicht in Kwaliteit. Doel is om een directer verband te kunnen leggen tussen beleid en beleidseffecten en daarmee een basis te verschaffen voor het bijsturen en de evaluatie van het Nederlandse beleid voor digitalisering.

Opzetten evaluatiestructuur (nationale) klimaatbeleid

De evaluatiestructuur van het nationale klimaatbeleid is eveneens «werk in uitvoering». De evaluatiestructuur heeft als doel het inzicht in de doeltreffendheid en doelmatigheid van het nationale klimaatbeleid te vergroten, zodat we (i) op een goede manier kunnen verantwoorden over de resultaten die worden bereikt met de ingezette overheidsinstrumenten, en (ii) gedurende de uitvoering van het klimaatbeleid kunnen leren hoe beleid kan worden aangepast om de doeltreffendheid en doelmatigheid ervan te verbeteren.

Er ligt hierbij een dubbele uitdaging: (i) om het klimaatbeleid integraal te evalueren zal er over de grenzen van instrumenten en departementen heen moeten worden gekeken, en (ii) om gedurende de rit te kunnen leren is een goede monitoring van belang. Met alle betrokken departementen wordt op dit moment nagedacht over wat er nodig is om de voortgang van het Klimaatbeleid op adequate wijze te volgen. Daarbij is er uiteraard een zeer nauwe samenhang met de afronding van het Klimaatakkoord.

Rapportage voortgang EZK-initiatieven

Met uw Kamer is afgesproken dat de Minister van Financiën u halfjaarlijks informeert over de Operatie Inzicht in Kwaliteit (brief van de Minister van Financiën d.d. 6 juli 2018, Kamerstuk 31 865, nr. 118). Om rapportages zoveel mogelijk te stroomlijnen zal ik u via deze halfjaarlijkse voortgangsrapportage informeren over de EZK-initiatieven die in de Operatie Inzicht in Kwaliteit meelopen. Mochten er toch specifieke brieven over één van de EZK-initiatieven naar uw Kamer gaan, dan zal hiernaar worden verwezen in de halfjaarlijkse voortgangsrapportage.

Graag voldoe ik aan het verzoek van uw Kamer om de departementale initiatieven in de betreffende Kamercommissie te bespreken. Hierin zal worden voorzien door de halfjaarlijkse voortgangsrapportages van de Operatie Inzicht in Kwaliteit te agenderen in de relevante Kamercommissies.

Ik vertrouw erop dat ik op deze wijze tegemoet kom aan uw wens om met de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat en mij over de EZK-initiatieven in gesprek te kunnen gaan.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

E.D. Wiebes

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 31 865, nr. 134 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.