Brief regering; Voortgang constructie Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) - Geneesmiddelenbeleid

Deze brief is onder nr. 570 toegevoegd aan dossier 29477 - Geneesmiddelenbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Geneesmiddelenbeleid; Brief regering; Voortgang constructie Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA)
Document­datum 09-04-2019
Publicatie­datum 10-04-2019
Nummer KST29477570
Kenmerk 29477, nr. 570
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

29 477

Geneesmiddelenbeleid

Nr. 570

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 9 april 2019

Vandaag verstuur ik het tweede schriftelijke verslag over de voortgang van de constructie van het EMA-gebouw naar het Europees parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad. Zoals uw Kamer toegezegd tijdens het AO Gezondheidsraad op 18 april 2018 (Kamerstuk 21 501-31, nr. 485) informeer ik u gelijktijdig over de voortgang van de verhuizing van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) naar Nederland.

Sinds 11 maart werkt het agentschap vanuit haar tijdelijke onderkomen bij station Amsterdam Sloterdijk. De verhuizing van het EMA van Londen naar Amsterdam is onder verantwoordelijkheid van het EMA soepel verlopen. De berichten van de medewerkers en bezoekers over de eerste weken in Nederland zijn positief. Dit kwam ook ter sprake toen ik samen met Eurocommissaris Andriukaitis een bezoek bracht aan het EMA. Na het Brexit-referendum leefde de organisatie een lange periode in onzekerheid over haar toekomst na haar noodzakelijke vertrek uit Londen. Deze onzekere periode is met de oversteek naar Nederland grotendeels tot een einde gekomen.

Ik vind het belangrijk dat het EMA het cruciale werk voor de markttoe-lating van geneesmiddelen zonder onderbrekingen heeft kunnen voortzetten in Nederland. De specialistische medewerkers zijn daarin onmisbaar voor het EMA. Om die reden ondersteunen de rijksoverheid en de gemeente Amsterdam het EMA en haar medewerkers bij hun verhuizing van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland. Voor de eerste 370 medewerkers is de ondersteuning afgerond, omdat zij inmiddels naar Nederland zijn verhuisd. De verwachting is dat uiteindelijk ruim 700 medewerkers en hun gezinnen naar Nederland zullen komen. Hieronder vallen ook 70 medewerkers die de afgelopen periode in vaste dienst zijn gekomen. Een deel van de medewerkers kiest er om persoonlijke redenen voor om pas later dit jaar te verhuizen. De persoonlijke begeleiding die hen wordt aangeboden loopt daarom door tot het einde van 2019.

kst-29477-570 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Nederland is ook verantwoordelijk voor een soepele verhuizing van het tijdelijk onderkomen naar de nieuwbouw aan de Zuidas. Samen met het EMA wordt gewerkt aan een verhuisplanning waarbij de werkzaamheden van het agentschap zo min mogelijk worden verstoord. Zoals uit de bijgesloten rapportage blijkt1, vordert de bouw van het nieuwe EMA hoofdkantoor conform planning. Bouwcombinatie EMA verzekert mij dat de uiteindelijke opleverdatum van 15 november 2019 gehaald wordt.

Voor meer informatie en beeldmateriaal over de verhuizing van het Europees Geneesmiddelen Agentschap naar Nederland verwijs ik u naar de website www.relocatema.nl.

De Minister voor Medische Zorg,

B.J. Bruins

1 Raadpleegbaar via www.tweedekameV.nl

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 29 477, nr. 570 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.