Brief regering; Etikettering van medische hulpmiddelen bij een no deal Brexit - Lidmaatschap van de Europese Unie

Deze brief is onder nr. 346 toegevoegd aan dossier 23987 - Lidmaatschap van de Europese Unie i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lidmaatschap van de Europese Unie; Brief regering; Etikettering van medische hulpmiddelen bij een no deal Brexit
Document­datum 08-04-2019
Publicatie­datum 09-04-2019
Nummer KST23987346
Kenmerk 23987, nr. 346
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

23 987

Lidmaatschap van de Europese Unie

Nr. 346    BRIEF VAN MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 8 april 2019

In mijn brieven van 6 februari 2019 en 19 maart 2019 heb ik u geïnformeerd over de voorbereidingen die ik tref voor een no deal Brexit waarbij het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) zonder nadere afspraken verlaat.1 2 Met deze brief wil ik u, mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken, aanvullend informeren over een maatregel die ik in dit kader tref met betrekking tot de etikettering van medische hulmiddelen en in-vitro diagnostica (IVD's). Fabrikanten van dergelijke producten die met het oog op een no deal Brexit hun certificaten voor de Brexitdatum hebben overgezet naar een Notified Body in één van de EU27 lidstaten, hebben bij mij aangegeven in veel gevallen niet op tijd het identificatienummer van hun nieuwe Notified Body aan te kunnen brengen op het etiket van medische hulpmiddelen die zij na een no deal Brexit datum in de EU27 in de handel willen brengen. Daarmee voldoen zij - in een no deal scenario - niet aan de wettelijke (etiketterings)vereisten voor het in de handel mogen brengen van medische hulpmiddelen. De fabrikant voldoet wel aan alle overige wettelijke vereisten, doordat zij voldoende maatregelen hebben genomen ter voorbereiding op een no deal Brexit.

Om te voorkomen dat een groot aantal producten in het geval van een no deal Brexit om deze reden niet in de handel kunnen worden gebracht en niet in de zorg mogen worden gebruikt, heb ik besloten de etikettering van deze specifieke producten tijdelijk te gedogen in Nederland. Het gaat hierbij dus om producten die wel al staan geregistreerd bij een EU27 Notified Body en door deze instantie veilig zijn bevonden maar alleen nog niet voldoen aan het melden van de nieuwe Notified Body op het etiket.

De Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) zal gedurende zes maanden vanaf de Brexitdatum, en in geval van een no deal, onder voorwaarden, die ik hieronder verder toelicht, niet handhavend optreden in deze situatie. Dit komt ten goede aan de continuïteit van zorg.

1    Kamerstuk 23 987, nr. 311

2    Kamerstuk 23 987, nr. 331

kst-23987-346 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

De fabrikant zal daarvoor wel aan enkele belangrijke voorwaarden moeten voldoen, waaronder:

  • • 
    op verzoek van VWS en de IGJ kunnen aangeven om welke EU27 Notified Body certificaten en welke medische hulpmiddelen het gaat;
  • • 
    (indien van toepassing) op verzoek van VWS en de IGJ kunnen opgeven van de gegevens van de Europees gemachtigde van de fabrikant (indien deze buiten de EU is gevestigd);
  • • 
    ermee akkoord gaan dat deze informatie kan worden gepubliceerd op de website van de IGJ en/of Farmatec;
  • • 
    indien verlenging na de zes maanden noodzakelijk blijkt, hiervoor een onderbouwing en goedkeuring van de EU27 Notified Body te overleggen aan VWS en de IGJ.

Ik wil hierbij benadrukken dat het gaat om een noodmaatregel die alleen geldt voor medische hulpmiddelen en IVD's, ten behoeve van onze volksgezondheid. Deze maatregel heeft betrekking op een andere situatie dan de eerder door mij afgekondigde ontheffingsmaatregel voor medische hulpmiddelen en IVD's waarvan het certificaat na een no deal niet langer in de EU wordt erkend.3 In die situatie is het certificaat namelijk na een no deal Brexit nog ondergebracht bij een Britse Notified Body die niet langer gebonden is aan de EU regelgeving, en waarop toezicht vanuit de EU27 niet mogelijk is. Om die reden stelt de ontheffingsmaatregel strengere voorwaarden aan de fabrikant dan de etikette-ringsmaatregel die ik hierbij tref. Omdat het bij de etiketteringsmaatregel gaat om een relatief kleine tekortkoming, acht ik het instrument voor het verlenen van ontheffingen niet proportioneel voor het toestaan van producten waarvan enkel nog niet aan de etiketteringsvereisten is voldaan en kies ik in dit geval voor een gedoogconstructie.

De Minister voor Medische Zorg,

B.J. Bruins

3 Kamerstuk 23 987, nr. 331

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 23 987, nr. 346 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.