Brief regering; Opening formele onderzoeksprocedure door de Europese Commissie in het dossier fiscale rulings - Internationaal fiscaal (verdrags)beleid

Deze brief is onder nr. 229 toegevoegd aan dossier 25087 - Internationaal fiscaal (verdrags)beleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Internationaal fiscaal (verdrags)beleid; Brief regering; Opening formele onderzoeksprocedure door de Europese Commissie in het dossier fiscale rulings
Document­datum 10-01-2019
Publicatie­datum 08-03-2019
Nummer KST25087229
Kenmerk 25087, nr. 229
Commissie(s) Financiën (FIN)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

25 087

Internationaal fiscaal (verdrags)beleid

Nr. 229    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 10 januari 2019

Vandaag heeft de Europese Commissie het besluit genomen een formele onderzoeksprocedure te openen naar mogelijke staatssteun in een ruling met NIKE European Operations Netherlands BV (NEON) en in een ruling met Converse Netherlands BV (CN BV). Een ruling geeft binnen de kaders van wet, beleid en jurisprudentie zekerheid vooraf over de toepassing daarvan op een door belastingplichtige voorgelegd feitencomplex. Niet alleen bedrijven, maar ook burgers en andere belastingplichtigen kunnen deze zekerheid vooraf krijgen.

Opening van een formele onderzoeksprocedure betekent niet dat vaststaat dat sprake is van staatssteun. Opening van een formele onderzoeksprocedure betekent dat de Europese Commissie twijfels heeft over sommige aspecten van een ruling. Nader onderzoek moet plaatsvinden om definitief te kunnen beoordelen of daadwerkelijk sprake is van staatssteun. Nederland zal uiteraard meewerken aan het onderzoek van de Europese Commissie. De Europese Commissie streeft ernaar binnen 18 maanden na de inleiding van de procedure een definitief besluit vast te stellen.

Zoals naar voren komt in het persbericht onderzoekt de Europese Commissie of NEON BV en CN BV vanaf 2006 tot nu in Nederland minder belasting betaald hebben dan zou moeten, omdat de beloning voor de activiteiten in Nederland mogelijk te laag is vastgesteld en in de visie van de Europese Commissie een te hoge royalty is betaald aan andere concernonderdelen zonder activiteiten.

Ik kan op dit moment niet dieper inhoudelijk ingaan op de rulings tussen NEON/CN BV en de Belastingdienst. Artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen verbiedt mij om mededelingen te doen over individuele personen of bedrijven. Op het moment dat de niet vertrouwelijke versie van het openingsbesluit wordt gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie ben ik bereid, mocht er behoefte aan bestaan, de leden van de vaste commissie voor Financiën door middel kst-25087-229 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

van een besloten en vertrouwelijke technische briefing te informeren over het besluit en deze rulings.

Nederland onderschrijft het belang van het onderzoek van de Europese Commissie naar fiscale rulings. Rulings mogen geen ruimte bieden voor bevoordeling van individuele bedrijven en mogen niet tot verstoring van de interne markt leiden. Om de kwaliteit van de rulingpraktijk nog verder te borgen en de robuustheid te vergroten zijn er, zoals de Europese Commissie in haar persbericht ook aangeeft, in november vorig jaar strengere eisen rondom de afgifte van rulings met een internationaal karakter aangekondigd. Ook gaat de Belastingdienst voortaan per ruling een geanonimiseerde samenvatting publiceren.

In haar persbericht waardeert de Europese Commissie ook de inspanningen van Nederland op het gebied van de aanpak van belastingont-wijking. Nederland heeft in de afgelopen jaren wetgeving aangepast gelet op de ambitie om belastingontwijking aan te passen en zal dat de komende jaren blijven doen. Zo wordt een conditionele bronbelasting ingevoerd op rente- en royaltybetalingen aan landen op de eind december 2018 gepubliceerde Nederlandse lijst van laagbelastende landen. Ook verwacht het kabinet dit jaar het wetsvoorstel ATAD2 in te dienen om structuren tegen te gaan waarbij bedrijven belasting ontwijken door gebruik te maken van de verschillen in belastingstelsels van landen, de zogenaamde hybridemismatches, zoals de CV/BV-structuur.

De Staatssecretaris van Financiën,

  • M. 
    Snel

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 25 087, nr. 229 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.