Brief regering; Overboeking overbruggingskrediet luchthaven Sint Maarten (Princess Juliana International Airport) - Wijziging van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2019 (Incidentele suppletoire begroting inzake Wederopbouw Bovenwindse Eilanden)

Deze brief is onder nr. 3 toegevoegd aan wetsvoorstel 35151 - Incidentele suppletoire begroting Koninkrijksrelaties 2019 (Wederopbouw Bovenwindse Eilanden) i en dossier 35151 - Wijziging begroting Koninkrijksrelaties 2019 (Incidentele suppletoire begroting inzake Wederopbouw Bovenwindse Eilanden).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2019 (Incidentele suppletoire begroting inzake Wederopbouw Bovenwindse Eilanden); Brief regering; Overboeking overbruggingskrediet luchthaven Sint Maarten (Princess Juliana International Airport)
Document­datum 28-02-2019
Publicatie­datum 04-03-2019
Nummer KST351513
Kenmerk 35151, nr. 3
Commissie(s) Koninkrijksrelaties (KR)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

35 151

Wijziging van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2019 (Incidentele suppletoire begroting inzake Wederopbouw Bovenwindse Eilanden)

Nr. 3

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 28 februari 2019

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft uw Kamer heden een voorstel gestuurd voor een incidentele suppletoire begrotingswet ter overheveling van EUR 13,245 mln. (ca USD 15 mln.) van de aanvullende post bij het Ministerie van Financiën naar de begroting van Koninkrijksrelaties.

De ministerraad van Sint Maarten heeft op 8 januari 2019 ingestemd met het financieringsvoorstel van de stuurgroep van het trustfonds voor het herstel van de Princess Juliana International Airport, inclusief de voorwaarden die daaraan door Nederland verbonden zijn, te weten:

  • een (hernieuwde) integriteitscheck van het gehele bestuur van de holding en het management van de luchthaven;
  • het laten uitvoeren van een «corporate governance risk assessment» door de Wereldbank en opvolging aan de eventuele aanbevelingen die uit deze analyse naar voren komen;
  • het aantrekken van (internationale) expertise om een positie in de raad van toezicht van de holding en een positie in het management van de luchthaven in te vullen.

Het financieringsvoorstel bestaat uit een bijdrage van USD 50 mln. uit het trustfonds en een lening van USD 50 mln. van de Europese Investeringsbank aan de overheid van Sint Maarten. Vervolgens leent de Sint Maartense overheid deze USD 100 mln. door aan de luchthaven voor het herstel van de luchthaventerminal. De verwachting is dat deze financiering later dit jaar zal worden geëffectueerd, aangezien het voldoen aan de eerder genoemde voorwaarden voor financiering tijd in beslag neemt. De bijdrage van USD 50 mln. voor het herstel van de luchthaven was onderdeel van de tweede tranche, welke begin november 2018 in het trustfonds is gestort met goedkeuring van Eerste en Tweede Kamer.

kst-35151-3 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Om in de tussentijd de continuïteit van de luchthaven te waarborgen, is er een overbruggingskrediet nodig. Zonder Nederlands overbruggingskrediet zal de luchthaven naar verwachting komende week al insolvent zijn. Nederland zal de USD 15 mln. in tranches aan de Sint Maartense overheid lenen. De bedragen zullen door de Sint Maartense overheid vervolgens worden geleend aan de luchthaven.

Het incidentele suppletoire begrotingswetsvoorstel dient door de beide Kamers te worden geagendeerd en vastgesteld. Om faillissement van de luchthaven te voorkomen, wordt de overboeking van een eerste tranche van USD 5 mln. van het overbruggingskrediet reeds verricht.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

R.W. Knops

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 35 151, nr. 3 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.