Ensuring safe flying after Brexit

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 22 februari 2019.

De EU i neemt de nodige maatregelen om in haar luchtruim een hoge luchtvaartveiligheid te garanderen ingeval het Verenigd Koninkrijk de EU zonder onderhandeld akkoord verlaat. De vertegenwoordigers van de lidstaten in het Comité van permanente vertegenwoordigers i van de Raad hebben vandaag een akkoord met het Europees Parlement i goedgekeurd over een ontwerpverordening die ervoor moet zorgen dat bepaalde luchtvaart­veiligheids­certificaten geldig blijven.

De verordening betreft luchtvaart­veiligheids­certificaten voor bepaalde luchtvaartproducten, -onderdelen en -uitrustingsstukken die worden afgegeven aan natuurlijke en rechtspersonen die hun hoofdkantoor in het VK hebben, en certificaten die worden afgegeven door aanbieders van luchtvaart­opleidingen.

De verordening verlengt de geldigheid van die certificaten met 9 maanden vanaf het moment waarop de verordening van kracht wordt. Indien nodig kan de Commissie deze periode nog verlengen. Dankzij de verlenging zullen de betrokken exploitanten en het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart i (EASA) voldoende tijd hebben om de nodige certificaten op basis van artikel 68 van de verordening inzake gemeenschappelijke regels op het gebied van burgerluchtvaart te blijven afgeven nu het VK een derde land wordt.

Het EASA is verantwoordelijk voor de afgifte van typecertificaten en de goedkeuring van organisaties in de EU. Na zijn terugtrekking zal het Verenigd Koninkrijk deze taken voortzetten in het kader van zijn verplichtingen als "land van ontwerp" op grond van het Verdrag van Chicago inzake de internationale burgerluchtvaart.

De verordening begint te gelden zodra de Verdragen niet meer van toepassing zijn op het VK (krachtens artikel 50, lid 3, van het Verdrag betreffende de Europese Unie), tenzij er daarvoor een terugtrekkings­akkoord met het VK in werking is getreden. Omdat bepaalde administratieve procedures zo snel mogelijk moeten worden afgewikkeld, zullen bepaalde regelingen al vanaf de inwerkingtreding van de verordening gelden (de dag na de bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie).

De tekst zal nu formeel worden aangenomen door het Europees Parlement en de Raad.


1.

Relevante EU dossiers