Brief regering; Instelling expertcommissie Speelveldtoets - Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Deze brief is onder nr. 281 toegevoegd aan dossier 32813 - Kabinetsaanpak Klimaatbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Kabinetsaanpak Klimaatbeleid; Brief regering; Instelling expertcommissie Speelveldtoets
Document­datum 05-02-2019
Publicatie­datum 06-02-2019
Nummer KST32813281
Kenmerk 32813, nr. 281
Commissie(s) Economische Zaken en Klimaat (EZK)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

32 813

Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 281

BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 5 februari 2019

Nederland onderschrijft de doelstellingen van het Parijsakkoord. We willen onze bijdrage leveren aan die doelstellingen door het terugdringen van CO2-emissie in Nederland en door in te zetten op de ontwikkeling van en investeringen in nieuwe technologieën met veel minder of zelfs geen CO2-emissie. Zo maken we de energietransitie ook tot een economische kans voor Nederland.

Om die (vervolg)investeringen mogelijk te maken, heb ik in de Kamerbrief bij het ontwerpKlimaatakkoord van 21 december jl. (Kamerstuk 32 813, nr. 263) aangegeven:

«Gezien het belang van een gelijk speelveld voor de industrie, en de discussie over de effecten van verschillende modaliteiten van een borgingssysteem, zal het kabinet door onafhankelijke experts een speelveldtoets voor de industrie laten uitvoeren. Dit vraagt een robuuste analyse van het effect van de verschillende soorten en hoogtes van prikkels, heffingen en beprijzing, op basis van CO2 en anderszins, op de reductie van broeikasgassen, de resulterende productiekosten en de consequenties van speelveld, concurrentiepositie en de weglek, voor de onderscheidende industriële sectoren richting 2030. Hierdoor ontstaat inzicht in de maximaal toelaatbare lastendruk in industriële sectoren voor verschillende typologieën van borgings- en heffingssystemen gebaseerd op CO2-uitstoot, dan wel op gebruikte energie-eenheden of anderszins.»

Dit door het kabinet geïnitieerde onderzoek zal hiermee niet alleen inzicht geven in de CO2-reductie en speelveldeffecten van de in het ontwerpKlimaatakkoord gepresenteerde CO2-heffing voor de industrie, maar ook in deze effecten van een eventuele bredere CO2-heffing voor de industrie bovenop de ETS-heffing. Hiermee beoogt het kabinet inzicht te krijgen in de effecten van denkbare varianten ten behoeve van de definitieve besluitvorming.

kst-32813-281 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Hierbij kan ik u mededelen dat ik een externe expertcommissie Speelveld-toets in zal stellen, met als voorzitter de heer drs. A.F. van der Touw en als leden mevrouw prof. dr. B.E. Baarsma en prof. dr. C. van Ewijk. Deze expertcommissie zal het onderzoek begeleiden van een gerenommeerd internationaal bureau dat opdracht heeft tot het opstellen van een grotendeels cijfermatig rapport.

De externe expertcommissie heeft tot taak om toe te zien op de kwaliteit van het rapport, inclusief de verwerking van de bedrijfsvertrouwelijke informatie.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

E.D. Wiebes

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 32 813, nr. 281 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.